Elbűvölő macskafajták

Bár a magukat „kutyásnak” bélyegző emberek többsége a macskákat gyakran zárkózottnak, sőt barátságtalannak titulálja, rengeteg aranyos és bújós, szeretettel teli cica létezik. Egyszóval senki ne hagyja magát megtéveszteni a sztereotípiák által.

Ha olyan macskát szeretne, amelyik igencsak ragaszkodó fajta, az alábbi listából érdemes válogatni. Természetesen a szocializáció és a nevelés esetükben is fontos, de talán kicsivel könnyebb feladat.

Amerikai rövidszőrű

Nem csak népszerű, de igen kedves is ez a fajta. Nem csak alkalmazkodó és jó természetű, de mérsékelt temperamentumú, nyugodt cica. Nem túlzott a figyelem vagy aktivitás iránti igénye, okos, és kifejezetten élvezi az interaktív, kihívásokkal teli játékokat. Lehet, hogy szeret ölbe bújni, de nem feltétlenül, ennek ellenére mindig örül, ha van számára egy kis hely a kanapén, a gazda mellett, vagy az ágy végében. Inkább ő keresi a figyelmet, mintsem hogy nyüzsögjenek körülötte.

amerikai rövidszőrű macska

Birman

Az elbűvölő küllemű birman nem csak kinézetében idézi a luxust, de ő maga is kedveli azt. Kedves macska, és igencsak kíváncsi, kifejezetten szereti felfedezni a környezetét. Nyávogása halk és lágy, legfeljebb akkor szólal meg, ha szükségét érzi figyelmeztetni a gazdát az étkezési időre, vagy szeretne egy kis helyet kapni a kanapé szélén. Szeret kézben lenni, és úgy pihen gazdája karjaiban, mint egy nagy, szőrös csecsemő. Igen tanulékony, nagyon szereti az emberi társaságot, és képes gazdáit szobáról.

birman macska

Cornish Rex

Első pillantásra a cornish rex kedves és kifinomult macskának tűnik, ámde ez a bájos és igen intelligens cica tele van humorérzékkel. Ráadásul imádja a figyelmet, melyért mindent meg is tesz. Szeret mindig a figyelem középpontjában lenni, ennek érdekében gyorsan sajátít el trükköt, képes akár zongorán is játszani, csak vele foglalkozzanak. Ez a fajta képes családtagjait mindenüvé követni, megragad minden lehetőséget, hogy az ölükbe üljön, vagy csak egy hozzájuk bújhasson. Imád kézben lenni, úgyhogy nem nehéz feladat még az állatorvoshoz sem elcipelni, de kifejezetten könnyen nevelhető terápiás munkára is.

Maine Coon

Ez a hatalmas termetű macskafajta kedves és jóindulatú, képes alkalmazkodni sokféle életstílushoz, sok eltérő karakterű emberhez. Szeret emberek társaságában lenni, szokása a családtagokat követni szerte a házban. Ugyanakkor nem követelőző, bár szereti, ha figyelmet és kedvességet kap, amikor épp összefut a gazdával. Ha éppen senki nem ér rá vele foglalkozni, megelégszik azzal, ha figyelheti, mi zajlik körülötte. Ha véletlenül kizárják a házból, türelmesen várja, hogy rájöjjenek a hibára és hiányára, majd beengedjék. Bár nem igazán ölbe bújós macska, de szeret a gazda közelében lenni.

maine coon cica

Perzsa

Megjelenése igazán királyi, méltóságteljes, természete pedig odaadó. Ez a cica bizony bármely otthon éke, feltéve, hogy élvezheti a gazda ölében ücsörgést és a neki kijáró simogatást. A jó hír, hogy nem csak a kényeztetést, de a gyerekekkel való játékot is élvezi, olyannyira, hogy azt se bánja, ha a gyerek a szőrét fésülgeti, vagy éppen babakocsiban tologatja. A perzsa, bár szeretetteli, de egyúttal kellően diszkriminatív is. Ez azt jelenti, hogy teljes figyelemmel fordul a családtagok elé, és jut ebből annak a pár vendégnek is, akikben úgy érzik, bízhat, de mindenki mást figyelmen kívül hagy.

perzsa macska

Skót lógófülű

A leginkább különleges füléről ismert fajta nem csak kedves, mérsékelten aktív fajta, de kifejezetten szeret játszani, élvezi azokat a játékokat, melyek kihívást jelentenek intelligenciája számára. Legkedvesebb elfoglaltsága azonban az, amibe az embert, a gazdát is be tudja vonni. Számára az a legfontosabb, hogy gazdájával és családjával lehessen, részt vehessen tevékenységeikben. Utál egyedül maradni hosszú órákon át, úgyhogy nem ez a legideálisabb választás olyan embereknek, akik naphosszat az otthonuktól távol vannak, viszont kiváló társ azoknak, akik szeretik a bújós, ragaszkodó macskákat.

skót lógófülű macska

Sziámi

A száminak nem csak megjelenése egyedülálló, de a személyisége is különleges. Mindig pontosan „elmondja”, hogy mit is gondol és akar, teszi mindezt hangosan, érdes hangon, és persze elvárja, hogy figyeljenek rá, és elfogadják gondolatait, véleményét és tanácsait. A sziámi hihetetlenül erősen ragaszkodik gazdájához és családjához, szereti őket követni mindenhová a házban, és természetesen felügyelni minden eseményt, cselekedetet. Amint a gazda leül, a sziámi pillanatok alatt az ölében terem, hogy begyűjtse a simogatást. Természetesen éjjel elsőként ér az ágyba, hogy biztos jusson hely a fejének a párnán, és beférkőzhessen a takaró alá is. Egyszóval ez a fajta csak annak való, akit nem kerget az őrületbe ragaszkodása, kommunikációra való hajlandósága, és az, hogy szinte mindig láb alatt van.

Szfinx

A szfinx egyike a kevés szőrtelen macskafajtának, megjelenése a szőrzet teljes hiánya miatt szembetűnő és különleges. Ez a fajta nem csak megjelenése, de természete miatt is igazi különlegesség és kihívás még a macskákhoz értő emberek számára is. Bőre hihetetlenül puha, olyan a tapintása, mint a legfinomabb bőrkabátnak, és olyan meleg, hogy a hideg, téli napokon nem lehet kihagyni a macska ölelgetését, egy kis plusz melegségért. De a cica is örömmel bújik a gazdához, hogy melegséget és szeretetet kapjon az ölében dorombolva. Egyébként nem csak érdekes, de igen intelligens és rendkívül barátságos macska is. Minden vendégnek örül, kedvesen üdvözli, és kifejezetten jól kijön a kutyákkal, de más állatokkal is, kifejezetten aktív, de képes órákon át elszórakoztatni magát, ha a gazdi éppen nem ér rá. Persze a közös játék, az összebújós együttlét azért mindent visz a számára.

szfinx kölyök

Ragdoll

Sok macskával ellentétben a ragdoll kifejezetten imádja, ha felveszik, ha karban lehet és dajkálják, mint egy babát. A neve is innen ered, hiszen azt jelenti, rongybaba. A ragdoll ugyanis, ha felveszik, rongybabaként ernyed el a gazdi karjában és élvezi a szeretgetést. Sőt, azt sem bánja, ha a hátára fordítják, és a hasát simogatják. A ragdoll imádja gazdáit, már az ajtóban fogadja a családot, sőt, képes egész nap követni őket a házban, de persze amint lehetősége adódik, azonnal ölbe ugrik, vagy befekszik az ágyba.

Ez a fajta bizony olyan tulajdonságokkal bír, hogy igen könnyű és kellemes vele az élet. Ha a gazdi keresi, ám nem találja cicáját, valószínűleg a kanapén vagy az ágyban pihen, de annál magasabban biztos nem, ugyanis szeret azon a szinten tartózkodni, ahol gazdái, sosem vágyik a szoba legmagasabb pontjára.

ragdoll macska

Orosz kék

Ez a különleges, plüss-szerű szőrrel és igéző zöld szemekkel bíró fajta igazán különleges megjelenésű, emellett kifejezetten intelligens, független, szeretetteljes, idegenekkel szemben tartózkodó. Sosem barátkozik akárkivel, nem bújik akárkinek az ölébe, ám gazdájával szemben a végletekig lojális, szeret bújni hozzá, kedveskedni neki, sőt, az ágyában aludni is. A zaj, az állandó jövés-menés nem éppen a kedvence, inkább a nyugodt környezetet preferálja. Mivel igen domináns személyiség, és a korlátokat nehezen viseli, nevelése nem könnyű feladat.

orosz kék macska

Hogya mutatják ki a cicák a szeretetet?

Az, hogy egy cica nem különösebben kedveli a figyelmet, a simogatást, és nem bújik folyton a gazdi ölébe, nem jelenti azt, hogy ne szeretné. Egyszerűen vannak cicák, melyek teljesen más módon tudják és akarják kimutatni ragaszkodásukat és szeretetüket gazdájuk iránt. Érdemes erre odafigyelni és megtanulni, mit jelent a macska testbeszéde.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci