Hat jel, mely arra utal, hogy a macskád utál téged

Hat jel, mely arra utal, hogy a macskád utál téged

Az nem lehet kérdéses, hogy minden gazdi szereti a macskáját. Ám tény, hogy ez az odaadó szeretet nem mindig talál viszonzásra. Igaz, a macska nem utálja a gazdáját, tehát a címbeli kitétel kissé túlzó. Azonban kialakulhat benne akár félelem, akár bizalmatlanság. De vajon milyen jelekből ismerheti fel, ha a cica nem igazán érzi magét komfortosan?

A vízszintes faroktartás

A macskák nem csak legendás egyensúlyozásukhoz használják a farkukat, hanem érzelmeik kifejezésére is. Ám míg a kutyáknál a farok csóválása egyértelműen a barátságosság jele, a cicáknál ez kicsit másként van.

A macska farka hihetetlenül kifejező „eszköz”, és az, ahogyan tartja, mozgatja, különösen sokatmondó lehet, ha a környezeti tényezőkkel és egyéb testbeszéd elemekkel kontextusba helyezve vizsgáljuk. Mindez együttvéve egyfajta hangulati barométer.

Például kifejezetten pozitív hangulatot jelez, ha a macska maga vagy a gazdi karja, lába köré tekeri a farkát, esetleg felfelé áll a farka, netalán kérdőjelet formáz. Ám ha a felfelé álló farok mellé púposítja a hátát és felborzolja a szőrét, már korántsem olyan jó a helyzet, akárcsak akkor, ha egyenesen áll a cicafarok.

A vízszintesen tartott vagy teljesen leeresztett farok azt jelzi, hogy a macska fél, és vagy visszavonulót fúj, vagy agresszívan reagál, ellenséges a hangulata. Mindez annak a jele, hogy nem boldog, nem elégedett, és bizony, a gazdinak ki kell találnia, ennek mi lehet az oka. Egyébként érdemes tudni, hogy minél alacsonyabban tartja a farkát, annál nagyobb a benne tomboló stressz.

ásító cica fekszik, farkát maga köré tekeri

A folyton elbújó cica

Az a macska, amelyik rendszeresen elbújik, szinte mindig láthatatlan, és enni is csak éjjel jön elő, nem boldog. Persze a családba kerülés első napjaiban, amikor nem csak az emberek, a családtagok, de a környezet is új a macska számára, érthető, hogy elbújik, és csak lassan jön elő ismerkedni. Ha ilyenkor a gazdi, a család hagynak neki elég időt és teret, elő fog jönni, hogy ismerkedjen az új körülményekkel. Ám ha már jó ideje a családban él a cica, a hely is megszokott a számára, és még mindig elbújik, akkor érdemes felkeresni az állatorvost, mert nem kizárt, hogy valamilyen egészségügyi probléma miatt rejtőzködik.

A harapós cica

Minden viselkedési szakértő egyetért abban, hogy ha az állat harap, az egyértelműen a harag jele. Bár tény, hogy a kiscicák gyakorta próbálgatják fogacskáikat, és még a kifejlett macskák is „megkóstolják” néha a játékaikat, de a gazdi simogató kezébe nem harapnak, hacsak nem haragszanak.

cica mérgesen néz

A hátat fordító cica

Megpróbál játszani a cicával, esetleg pont valamelyik kedvenc játékát kínálja neki, de nem érdekli? Hátat fordít és elsétál? Nos, a macska éppen nem boldog. Persze megeshet, hogy játék közben a macska úgy dönt, hogy ideje pihennie egy kicsit, vagy éppen nincs kedve a gazdival mókázni, de a közös játék rendszeres és krónikus elutasítása már elgondolkodtató. Ez bizony már azt jelzi, hogy a cica nem elégedett a gazdival.

A cica fúj a gazdira

Az a cica, amelyik fúj és sziszeg, az határozottan ideges és fenyegetve érzi magát. legalábbis a legtöbb esetben, mert például pici kölyökmacskáknál ez a viselkedés még teljesen normális,  hiszen tanulgatják a világot és próbálnak hozzá alkalmazkodni. Ám ha ez a viselkedés egy idősebb macskánál fordul elő, ráadásul rendszeresen, akkor valami nincs rendben.

cica mérgesen néz

Csak a gazdival nem barátságos

Elég elkeserító lehet, ha a cica mindenkivel barátságos, minden vendéghez kedvesen dörgölődzik, kivéve a gazdát. Ez egyértelmű jele annak, hogy valami baja van vele. Ahhoz, hogy megtalálja elégedetlensége okát, vizsgálja meg, mindene megvan-e a macskának, amire szüksége van, rendszeresen kap-e enni, mindig van-e előtte tiszta ivóvíz, és tiszta-e az alom.

Összességében elmondható, hogy minél inkább odafigyel a macska igényeire, minél körültekintőbb a környezetét illetően, annál elégedettebb és boldogabb lesz állata.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci