Tuti tippek tavaszra

Hosszabbodnak a nappalok, egyre melegebb az időjárás, nincs semmi akadálya annak, hogy a gazdi egyre több időt tudjon a szabadban tölteni négylábú kedvencével. A téli hibernáció után belevetjük magunkat a kerti munkákba, rendbe tesszük a házat, az udvart, azaz előkészítünk mindent a tavaszra és a nyárra.

Ám nem szabad elfeledkezni kedvenceinkről sem.

1. Bolha, kullancs, szívféreg

Ez bizony az egyik legfontosabb feladat, sőt, a kifejezetten hideg környezetben élők kivételével mindenütt egész évben gondoskodni kell a kutyák parazitamentességéről.

Nem szabad megvárni, amíg megjelennek az első bolhák, kullancsok vagy szúnyogok!

A bolhák és kullancsok elleni védekezés már rutinszerűen megy a gazdáknak, ám az elmúlt években bizony a szívférgességgel is fel kellett venniük a harcot.

A betegség szúnyog csípésével kezdődik, melynek során mikroszkopikus méretű féreglárva (mikrofilária) kerül az állat szervezetébe, ez okozza a szívférgességet. A kifejlett féreg vékony, spagetti-szerű, hossza akár 25-30 cm is lehet. Bár kutyák és macskák egyaránt fertőződhetnek szívféreggel, kutyáknál sokkal gyakoribb. A nem felismert és emiatt nem kezelt szívféreg fertőzés gyorsan eléri a szív és a tüdő artériáit, ezzel súlyos állapotba kerül az állat, mely végül végzetes is lehet.

Az élősködők elleni védekezésre többféle termék áll rendelkezésre, a megfelelő kiválasztásában az állatorvos tud tanácsot adni.

agár, orrán pillangóval

2. Ne legyen hétvégi harcos

Minden tavasszal elkerülhetetlen, hogy amint megjelenik az első meleg hétvége, az emberek úgy gondolják, hogy pótolniuk kell négy hónapnyi inaktivitást. Félretéve a tavaszi fáradtságot azonnal meg akarnak szabadulni a tél során felszedett plusz kilóktól, és természetesen rögtön észreveszik kutyájuk súlyfeleslegét is.

Nekiindulnak a nagy sétáknak, túrának, kirándulásnak, vagy rohannak a parkba futni, esetleg nagyot játszani. Igazából akármit is csinálnak ilyenkor, a túl sok sosem jó. Ez az az időszak, amikor a sürgősségi klinikák térd-, hát- és vállsérülést, az állatorvosok pedig keresztszalag-szakadást, húzódásokat és ficamokat, valamint különféle fájdalmakat látnak el, mégpedig igen nagy számban.

Pedig egy kis odafigyeléssel és fokozatossággal mindez elkerülhető. Nem kell azonnal maratoni távot futni, és kimerítő teljesítménytúrára sincs szükség azonnal. Ráadásul nem csak az embernek, de a kutyának is szüksége van a fokozatosságra, emellett időre az alkalmazkodáshoz. Különösen igaz ez idős, esetleg betegséggel küzdő állatok, de kölyökkutyák esetében is.

barna tacskó profilból, tavaszi réten

3. Szerezze be a megfelelő felszereléseket

Manapság egy kutyának már rengeteg felszerelése van, ráadásul a választék valami hihetetlenül nagy. Ha sokat járnak sétálni, kirándulni, érdemes jó minőségű pórázt, nyakörvet vagy hámot beszerezni, esetleg összecsukható tálakat. Gondoljon a meleg napokra és arra, hogy a hűthető rágójátékok ilyenkor külön boldogságot jelentenek az ebnek. Amennyiben vízi túrákra mennek, ne feledkezzen meg a mentőmellény ellenőrzéséről, esetlleges cseréjéről. A meleg napokra készüljön hűtő matraccal vagy mellénnyel az állatnak. Igazából akármi is a közös hobbijuk, akármit is tervez a nyárra, a tavasz a legideálisabb időszak a felszerelések ellenőrzésére és esetleges cseréjére.

4. Óvatosan takarítson

Ha még nem végzett a tavaszi nagytakarítással, ügyeljen arra, milyen szereket használ. A legtöbb ember tavasszal alapos, mindenre kiterjedő takarítást végez az otthonában, a kertben, a garázsban. Ennek során sokféle tisztítószert, fertőtlenítőt, műtrágyát, gyomirtót, élősködők elleni szert használ, azonban ezek közül több komoly veszélyt jelenthet az állatokra nézve. Mindig olvassa el a használt vegyszerek leírását, kezelje a legnagyobb gondossággal a termékeket, és ha lehet, váltson mielőbb környezetbarát szerekre.

terrier tavaszi réten két lábon állva pitizik

5. Mentsen életet

A tavasz a tüzelés időszaka is. Ilyenkor sok kóbor kutya párosodik, ez pedig nem kívánt szaporulattal jár. Bizony, az állatmenhelyek az ilyen események után mindig megtelnek, és sajnos a pandémia, valamint a gazdasági válság miatt egyre kevesebb adományt kapnak. Persze mindenki a maga módján tud segíteni, ez lehet önkénteskedés, segítség egy örökbefogadási akcióban, tápgyűjtés, de a legkevesebb, amit mindenki megtehet, ha népszerűsíti az ivartalanítást a hobby célra tartott állatok esetében.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n