Tavaszi lomtalanítás kutyáséknál

Tavasszal nem csak a lomtalanítás indul meg a nagyvárosokban, de a háziasszonyok nekilátnak a nagytakarításnak is. Ennek bizony része a feleslegessé vált dolgok szanálása is, ha pedig előfordulnak olyan tárgyak, amelyek akár sérülést okozhatnak a kutyának, ideje kicserélni azokat.

A tárgyak elhasználódnak, elkopnak, és ha a gazdi felelősségteljes, tudja, mikor kell ezeket kicserélni, még akkor is, ha szeret a család spórolni. Sokszor egy-egy tárgy cseréje kisebb kiadás, mintha az okozott probléma miatt állatorvosra kellene költeni. De mit érdemes átnézni ilyenkor?

Műanyag tálak

A műanyag tálak kifejezetten olcsók, ezért sokan használják akár eledeles, akár vizes tálkának. Ám a műanyag tisztítása sokkal nehezebb, mint más anyagoké. A repedésekben, horzsolásokban a baktériumok igen könnyen megtelepednek és elszaporodnak.

Ráadásul, ha a kutya hajlamos a rágásra - akár unalmában -, megeshet, hogy nekiáll rágni a tálkát is. Márpedig ha a kutya elkezdi rágni a tálat, arról könnyen letörnek darabok, és ha ezeket lenyeli, az komoly következményekkel járhat.

Sőt, ha a műanyag elkezd az idő múltával lebomlani, akkor a lebomló anyagok a kutya eledelébe, vizébe szivárognak, ez pedig akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Tehát a tavaszi nagytakarítás és lomtalanítás jó időpont lehet a műanyag tálkák cseréjére, mondjuk egy biztonságosabb rozsdamentes, vagy szilikonból készült edényekre.

kutya, szájában gumicsonttal

Régi, ócska játékok

A legtöbb kutyának van egy kedvenc játéka, és ebben jó eséllyel temérdek baktérium is lakozik. Ezek a baktériumok bizony nagyon sokféle problémát okozhatnak, a hasmenéstől a fogíny gyulladásig.

Egyes játékok sikeresen moshatók és fertőtleníthetők akár mosógépben, vagy mikrohullámú sütőben, így nem kell megfosztani az ebet ettől a kedvenc darabtól, amennyiben a játék egyébként ép. Ám sem a fertőtlenítés, sem a rendszeres tisztítás nem akadályozza meg a játékok elöregedését, azaz amikor az anyag már veszélyessé válik a leváló daraboktól.

A kutyajátékok nem extra módon drágák, inkább cserélje le őket, mintsem kockáztasson. Ha kicsit több pénzt szán egy tartósabb darabra, válasszon egy szuperbiztonságos Kong játékot.

Lejárt gyógyszerek és vitaminok

Lehet, hogy a kutya egyszer vagy többször beteg volt, az orvos pedig felírt valamilyen gyógyszert. Ám ahogy az eb meggyógyult, a gazdi sajnálta kidobni az egyébként sem olcsó gyógyszert, hátha máskor is szükség lesz rá. Lehet, hogy ez takarékos és megfontolt lépésnek tűnik, de nem az.

A gyógyszerek szavatossági ideje lejár, és ezzel csökken hatékonyságuk. Ráadásul a gyógyszereket csak úgy nem szabad adni, attól. hogy az egyik állatnak segített, még nem biztos, hogy a másiknak is jó lesz, vagy esetleg a legközelebbi, hasonló tüneteknél is segít.

Tehát gyógyszert csak orvos rendelhet az állatnak.

Itt az ideje, hogy kidobja a régi, esetleg lejárt vagy már nem használt gyógyszereket, de még jobb, ha elviszi az állatorvosi rendelőbe, ahol ők a biztonsági szabályok betartásával semmisítik meg ezeket.

Ajándékok bonbonok

A legtöbb családban vannak olyan desszertek, csokoládék, bonbonok, cukorkák, amelyeket ajándékba kaptak, aztán eltettek, hogy jó lesz majd később, esetleg tovább ajándékozni valakinek. Ugyanígy sokan halmoznak fel nagyobb készletet a kutyának szánt jutalomfalatokból, rágcsákból, csontokból, mondván, ki tudja, mikor kell majd.

Ez mind klassz, de sokáig őrizgetni sem egyiket, sem másikat nem szabad. Mindig ellenőrizze a szavatossági időt, és soha ne adjon lejárt terméket a kutyának sem, csak azért, hogy ne kelljen kidobni. Főleg ne adjon csokoládét, bonbont, és egyéb, emberi foigyasztásra készült finomságokat.

A lejárt szavatosságú élelmiszerek és tápok, jutalomfalatok tápanyagértéke csökken, a tartósítószerek lebomlanak, a már kibontott darabok akár penészedhetnek is.

kutyakozmetikai felszerelések kosárkában

Kozmetikai felszerelések

Aki otthon, maga gondozza kutyája szőrét, az jó pár kutyakozmetikai felszereléset használ, ám a fésűk, kefék, ollók, karomvágók is elkopnak, elöregednek idővel.

Ha a fésű, kefe fogai kitörtek, elgörbültek, érdemes újat venni. Ugyanez a helyzet az elkopott élű ollókkal és karomvágókkal, mert ezek már nem vágnak, sokkal inkább roncsolnak. Ha minőségi darab, és meg lehet éleztetni, tegye ezt, de ha nem, inkább cserélje le.

Öreg pokrócok

A legtöbb kutya ragaszkodik a régi ágyához, takarójához, szereti annak illatát és kényelmét. De ettől még egyetlen kutyaágy, párna vagy pokróc sem tart örökké.

A régi játékokhoz hasonlóan az elöregedett alvó alkalmatosságok is komoly veszélyt jelentenek. A műanyag kutyaágy repedéseiben megtelepedhetnek a baktériumok, a textil alvóhelyek a sok mosás miatt egy idő után foszlani kezdenek. A letört, és esetleg lenyelt műanyag vagy textil darabok komoly bélrendszeri problémákat okozhatnak.

Akármennyire is nem szeretné, bizony, az elöregedett alvóhelyeket le kell cserélni.

kutya a hordozójában, mellette bőrönd

Sérült hordozók

Ugyanez a helyzet a különféle hordozó eszközökkel – táskákkal, boxokkal – is. A hibás, vagy repedés miatt rosszul záródó reteszek lehetőséget adnak a szökésre, vagy az állat kiesésére, a repedezett műanyag éles lehet, és felsértheti a kutya bőrét, míg a törött cipzárak vagy az anyag szakadása akár fulladásveszélyt is jelenthet. Tehát ha már régóta használatban van az eb hordozója, esetleg repedt, törött, szakadt, ideje lecserélni.

Hiányos vagy elavult elsősegély-készlet

Minden családban van elsősegély készlet, a legtöbb helyen az állatok számára is. Ha ez már – szerencsére - hosszú ideje érintetlenül áll, esetleg valamit fel kellett használni belőle, ideje rendet tenni. Lehet, hogy a régi kötszerek, sebtisztítók és egyéb anyagok cseréje nem szerepel a tavaszi teendők listájának élén, de jobb felkészültnek lenni, és felfrissíteni az elsősegély készlet lejárt szavatosságú darabjait, vagy akár az egészet.

Öreg nyakörvek és azonosító biléták

Az évek során a nyakörvek, pórázok, de az azonosító biléták is elhasználódnak. A kopott nyakörv könnyen elszakadhat, az ócska póráz ugyanígy. Nem érdemes a séták során a szökést kockáztatni.

Ugyanígy a régi azonosító bilétákon már nem biztos, hogy olvashatók az adatok, és akármennyire is hasznos a microchip, azért ha elvész a kutya, megtalálója a bilétát olvassa le először, már ha van. Ellenőrizze tehát nem csak a nyakörveket, pórázokat, de a bilétákat, illetve az azon szereplő adatokat is.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n