Kutyaelegancia mesterfokon

Bár mostanában enyhe az időjárás, a február és a március még tartogathat meglepetéseket. A tél a kényelmes pulóverek, a meleg cipők és a puha takarók időszaka – nem csak a gazdának, de a kutyának is.

Függetlenül attól, hogy valamilyen alkalomra öltözteti fel kedvencét, vagy csak azt fontolgatja, hogy az miatt ad rá ruhát, a tél számos lehetőséget kínál praktikus és akár trendi kiegészítőkre,  legyen szó akár meleg ruháról, pulóverről, téli csizmáról, sapkáról, vagy meleg kutyaágyról, takaróról.

Vannak kutyák, melyek kifejezetten szeretik a ruhát, különösen azok a fajták, amelyek kevésbé képesek szabályozni testhőmérsékletüket, így hajlamosabbak kihűlni a hidegebb időjárásban. Ezeknek az ebeknek bizony szükségük van egy pulóverre vagy kabátra a kinti sétákhoz, különösen, ha esik a hó vagy az eső. Más fajtáknak akár rétegesebb öltözékre is szükségük lehet, ilyenek például a csivava, a máltai selyemkutya vagy a yorkshire terrier.

Az olyan szőrtelen fajták, mint a kínai meztelen kutya vagy a xoloitzcuintli, és a nagyon rövid szőrű fajták, mint a boston terrier, a francia bulldog, az olasz agár vagy a törpe pincser, extra védelmet igényelnek a hideg ellen. Számukra a jól megválasztott téli öltözék fontos kellék, nem csak divatos kiegészítő.

Amikor kutyaruhát, vagy más felszerelési tárgyat- takarót, meleg ágyat, stb. – választ, keressen olyat, amely mosógépben mosható és/vagy könnyen tisztítható.

kutya havas sziklára támaszkodik, kék-piros kabátban

Plusz egy réteg

A legtöbb pulóver vagy esőkabát kifejezetten hasznos az enyhébb napokon, azaz amikor egyszerűen csak egy hidegebb téli napot élünk. Ám amikor elkezd keményen fagyni, esetleg hó, eső, ónos eső is érkezik, egy plusz réteg ne csak a gazdára, de a kutyára is kerüljön. A pulóver finoman és melegen öleli körbe a kutya testét, esetleg lábait is, erre jöhet egy bélelt, vízhatlan kabátka, ha szükséges.

A kényelmesebb séta

Azért, mert kinn hideg és sötét van, a kutyának még jár a séta. Fontos, hogy a kutya számára kényelmes legyen a sétáltatás, ne csak egy gyors egészségügyi ürítésre legyen kedve. Ha fázik, nem tud felszabadultan szimatolni, nem tud eleget mozogni, márpedig a sétának ez a lényege. Száraz, hideg időben a kötött kabátkák, könnyebb dzsekik kényelmesek, könnyűek, emellett elegendő meleget biztosítanak. A steppelt, bélelt kabátok vastagabbak és nagyon melegek, kifejezetten hasznosak lehetnek fagyos, havas időben.

Vízhatlanul, melegben

Ha sokat sétálnak, kirándulnak hóban, esőben, érdemes vízálló ruházatot vásárolni az ebnek. Az esőkabátok általában szárazon tartják a kutyát, de túl vékonyak ahhoz, hogy elegendő meleget biztosítsanak a hidegben, hacsak nem adnak alá egy további réteget, például egy pulóvert.

Amennyiben nem szükséges a több réteg, vagy egyszerűsíteni akarja az eb öltöztetését, akkor bélelt kutyakabátot adjon rá, amely egyszerre nyújt meleget és védelmet a nedves időjárás ellen.

Extrém hidegben és havazásban lehet, hogy érdemes sapkát is húzni az eb fejére, amely védi a fejen levő esetlegesen hosszabb szőrzetet és a füleket. Az úgynevezett snood fejfedők kifejezetten könnyen használatók, sőt, akár hosszú, lógó fülű kutyák esetében etetésnél is alkalmazhatók, ugyanis ezeket csak át kell húzni a kutya fején és egy nem túl szoros gumi a helyén tartja. Ezek használatával például etetéskor elkerülhető, hogy a fülek a tálba lógjanak és maszatosak legyenek, téli sétákon pedig nem tud a hólé rátapadni és ráfagyni a fülekre.

fehér bichon szürke kabátban szimatol

Száraz mancsokkal

A kutya mancsai bizony igencsak érzékenyek a hó és jég, valamint az ezek szórására használt só és más vegyi anyagok okozta sérülésekre, fagyásokra. Emellett a jeges, havas utak síkosak, csúsznak, a kutya is megcsúszhat, eleshet, ami sérülésekhez vezethet.  A téli csizmák nem csak szárazon tartják az eb mancsát és kellemesen melegen tartják, de meg is védik őket az időjárás viszontagságaitól. Ezen túlmenően ezek a csizmák kiváló tapadást biztosítanak, így a kutya sokkal önfeledtebben tud futni és játszani a téli időben.

Kutyacsizmák sokféle stílusban kaphatók, legtöbbjük legalább annyira divatos, mint amennyire funkcionális. Keressen vízálló anyagokból készült csizmát, amelynek texturált talpa kissé rugalmas, így kényelmes viseletet a kutya számára. Természetesen a kutyacsizmák is különböző méretűek, hogy illeszkedjenek a különböző méretű mancsokhoz. Érdemes gondolni arra, hogy a kutya mellső mancsai méretükben eltérhetnek a hátsó mancsoktól, ezért célravezető mindkettőt megmérni csizmavásárlás előtt! A jó hír, hogy egy kutyacsizma nem csak télen, de tavasszal és nyáron is használhatók, akár túrázáskor vagy a kánikulától izzó, forró járdán.

Hangulatos terek

A lakában, házban bent melegebb van télen, mint kint, de azért nem árt egy meleg, kényelmes kuckót létrehozni, hogy tökéletesebb legyen a komfortérzet.

Egy puha kutyaágy, kibélelve egy plusz takaróval, hogy kényelmes vackot tudjon magának kaparni az eb, már kiváló adalék a komfortérzethez.

Sok kutya kifejezetten szereti, ha fedett kuckója van, például kisebb ebeknek egy iglu vagy sátor formájú pihenő, vagy nagyobbaknak egy takaróval fedett ketrec vagy box.

Amennyiben gyakorta utaznak kocsival, érdemes a kutyának oda is egy plusz takarót bekészíteni, hogy kényelmesen utazhasson, sőt, egy könnyebb pulóvert vagy kabátkát is ráadhat, még akkor is, ha nem tervezik a szabadban sétálni.

kutya a puha kutyafekvőben fekszik

Téli kiegészítők

A téli felszerelések és kiegészítők tekintetében a határ a csillagos ég. Ha szereti kényeztetni a kutyust, ez egy remek ürügy arra, hogy egyrészt jól érezze magát, másrészt hasznos, és nem mellékesen biztosnágos termékekkel töltse fel az eb ruhatárát. Mindig figyeljen a kutyára, amikor télen a szabadban van, nehogy túlságosan lehűljön a teste. Ha az eb melegen, szárazon és boldogan van tartva, a tél nem lehet akadály.

Ajánlott cikkek