Kell-e csizma a kutyának?

Ahogy beköszönt a hideg, leesik az első hó, vagy havaseső, a közösségi média hírfolyama és a reklámok bővelkednek a ruhát, dzsekit, pulóvert viselő kutyák képeiben. Sőt, gyakori, hogy a cuki eb menő csizmában battyog a hideg a télben. De vajon tényleg kell cipőcske az eb lábára? Megfázhatnak a kutyalábak? Vagy megsérülhetnek a havas-jeges úton?

Ahogy általában, arra kérdésre sincs egyszerű válasz, hogy kell-e a kutyának cipő. Nagyon sok mindentől függ, hogy az eb számára hasznos-e, ha védi valami a lábát, vagy inkább zarvarja, esetleg teljesen felesleges.

nagy kutya piros-fekete cipőkben hever a deszkákon

A méret

Egy aprócska, vagy rövid lábú kutya számára nem rossz ötlet kutyacipőt venni. A tacskó, a csivava, a corgie, a basset hound rövid lábai és kicsi termete miatt közelebb van a talajhoz, így sokkal hamarabb csökken a testhőmérséklete is a hidegben. Ezért számukra egy csizma kifejezetten előnyös lehet, főleg, ha hideg betonon, aszfalton, vagy havas utakon bandukolnak.

A szőrzet

A rövid szőrű kutyáknál nem gyakori, hogy a hó jéggé dermed a lábak szőrén, míg egy közepes vagy hosszú szőrzet esetében ez akkor is előfordul, ha egyébként a vastag aljszőr miatt a kutya nem fázik. Ha a mancsokra gyakorta tapad hó és jég, esetleg a kutya sózott, vegyszerrel kezelt jeges úton sétál, midnenképp érdemes csizmát adni a lábaira. A vegyszerek komoly sérülést okozhatnak a talppárnákon, ami kellemetlen és fájdalmas a kutya számára, és elég megterhelő a gazdi pénztárcájának. Amennyiben csizma nélkül sétáltatja a kutyát, érdemes időnként papírtörlővel letörölni a mancsait, hazaérve pedig megmosni azokat langyos vízzel.

francia bulldog hóban sétál, kutyaruhában, lábain cipő

Az aktivitás

Az, hogy kell-e csizma a kutyának, vagy sem, attól is függ, hogy mennyi időt tölt télen a szabadban. Ha csak egészségügyi sétára rohan le vele a gazdi, vagy röpke időre szalad ki a kertbe, nem szükséges semmi a lábaira, elég megtörölgetni a mancsokat. De ha hosszabb sétákat tesznek a hideg, fagyos időben, függetlenül attól, hogy a városi járdákon vagy erdei utakon teszik ezt, érdemes megfontolni, profitálhat-e a kutya egy csizmából.

A cipő nem csak védi a lábakat, de melegen is tartja azokat, és ezáltal a kutyát is. Persze érdemes a cipő vagy csizma kiválasztásához a kutyát is magunkkal vinni az állatkereskedésbe. Mi sem veszünk cipőt próba nélkül, hát a kutya miért ne próbálhatná fel? Így láthatjuk, megfelelő-e a mérete, kellően kényelmes-e a hosszabb sétákhoz.

családi séta a hóban, kutya lábain cipő

Persze azt nem szabad várni, hogy a kutya azonnal boldogan fog rohangálni a cipőcskéiben. Sőt, esélyes, hogy első alkalommal birodalmi lépegető módjára emelgeti majd a lábait és megpróbálja leszedni mancsairól azokat a valamiket. De pár nap otthoni, lakásban megejtett gyakorlás, türelem és néhány jutalomfalat után a legtöbb kutya megszokja, és boldogan hordja a téli séták során.

Ajánlott cikkek