Honnan vegyünk kiskutyát?

Bár napjainkban Magyarországon egyre gyakoribbá válik, hogy sokan törzskönyv nélküli kutyát vásárolnak, mert azok olcsóbbak, ezt nem tartom jó megoldásnak. A bejegyzett tenyésztőtől, származási lappal, igaz, borsosabb áron történő vásárlás egyfajta garanciát ad a kiskutya tulajdonosának az eb minőségét illetően.

Ez a minőség nem feltétlenül jelenti a kiállítási minőséget, ide kell érteni az egészségügyi garanciákat és jellembeli elvárásoknak való megfelelést is. Tehát ha valaki kiskutyát szeretne, és már eldöntötte, melyik fajta a neki való, érdemes először is tájékozódni az árakról, és ha kell, spórolni, hogy valóban megfelelő társat tudjon választani az elkövetkezendő évekre.

A tenyésztők általában adásvételi szerződéssel adják el a kiskutyát, feltüntetve benne a kutya minden adatát, vételárát, a vásárlási célt (azaz hogy a gazda tenyésztésre, kiállításra vagy kedvencnek vette-e az ebet), és az általa vállalt garanciákat is.

A garancia mértéke mindig egyéni megállapodás kérdése, melynek írásban történő rögzítése megkímélheti mind az eladót, mind a vevőt az esetleges későbbi vitáktól és a jó kapcsolat megromlásától. Általában elmondható, hogy az egy fajtát már hosszú évek óta tenyésztők sok hasznos tanáccsal szolgálhatnak. Ilyen tenyésztőkkel meg lehet ismerkedni kutyakiállításokon, de megismerkedhetnek munkájukkal akár az Interneten keresztül is.

hét fehér kölyök sznes masnival a nyakában fekszik

Mire kell figyelni a tenyésztőnél?

Amikor sikerült eldönteni, milyen fajtájú kutyát szeretne venni, érdemes minél több, a fajtát tenyésztő embert felkeresni, még akkor is, ha esetleg nincs nála eladó kölyök. Sokszor szoktuk mondani, hogy a jó kutyára bizony várni kell. Igaz ez abban az esetben is, ha egyszerűen kedvencnek szeretné vásárolni a kiskutyát.

A tenyésztők azért tenyésztők, mert meghatározott céljuk van a kutyák párosításával, mely nem elsősorban az eladási szándék.

Általában saját kedvükre tenyésztenek, hogy az elképzeléseiknek leginkább megfelelő utódokat produkálják, melyekkel további tenyésztési és kiállítási sikereket érnek el. Természetesen egy alom összes kiskutyája soha nem egyforma minőségű, nem mindegyikük felel meg a tenyésztő elképzeléseinek jövőbeni céljaik eléréséhez, ezeket a kölyköket szokták a tenyésztők eladni. Persze ez nem azt jelenti, hogy a felkínált kiskutya gyenge minőségű, pusztán csak nem az, amit tenyésztője szeretne. Elképzelhető. hogy ő szukát szeretne megtartani, ezért a kanokat eladja.

foltos kölyökkutyák egymáson fekszenek

A tenyésztőnél történő látogatáskor sok mindenre célszerű figyelni. A legfontosabb az, hogyan tartja a kutyáit. Nem szabad elvárni, hogy minden kutya a lakásban rohangáljon és ágyban vagy kanapén aludjon, hiszen például a tacskó elsősorban vadászkutya, nem ágyba való. Ám az elvárható, hogy ha kennelben tartja az ebeket, a kennelek tiszták és gondozottak legyenek, akárcsak a kutyák.

A velük való törődést mutatja viszonyuk a tenyésztőhöz és az idegenekhez, az, hogy szabadon mozoghatnak-e a kertben és a házban, vagy egyáltalán soha nem engedik ki őket a kennelből.

Érdemes utána érdeklődni, vannak-e kiállítási és munkaeredményei a tenyészetben található kutyáknak.

Kérje, hogy mutassák meg önnek a kiskutya szüleit. Elképzelhető, hogy az apaállat nem él a tenyésztőnél, hiszen sokan fordulnak más vérvonalú, esetenként külföldön élő kanhoz a vérvonalak frissítése érdekében, de egy igazi tenyésztőnek mindig van legalább egy fényképe kiskutyái apjáról. Csak akkor válasszon az alomból, ha a kölyök szülei is szimpatikusak önnek.

Fontos megnézni azt a helyet, ahol a kiskutyák felnőnek, hiszen csak higiénikus körülmények között lehet egészséges állatokat felnevelni. Célszerűen olyan időpontra tegye a látogatást, amikor még mindegyik kiskutya a tenyésztőnél van, még akkor is, ha tudja, nem mindegyik eladó.

Ha van lehetőség a választásra, érdemes leülni a kölykök közé, akár a földre, és figyelni viselkedésüket. Az egészséges kölyök élénk, eleven és játékos. Persze nem pont etetés után kell megfigyelni, hiszen akkor tele pocakkal ájultan alszik. Ilyenkor várni kell, míg felébred, majd sürgős dolgát elvégezve kedvet kap a rosszalkodásra.

nyolc foltos fejű fehér kölyök portréja

Ha egy kölyök félénk, elbújik az idegen elől, sír vagy menekül az ismeretlen láttán, akkor bizony valószínűsíthető, hogy nevelése komoly feladatok elé állítja leendő gazdáját, hogy egészséges, kedves kutyává varázsolja. Ugyanakkor a nagyon “pörgős”, állandóan rágcsáló, megállás nélkül lomotoló kölyök sem feltétlenül jó, mert annak megfékezése egy kezdő gazda számára kész sorscsapás lehet. Ideálisan a kölyök jól táplált, gömbölyded, de nem túl nagy hassal, megfelelő a csontozattal. A fülek és a szemek tiszták, váladéktól és lerakódástól mentesek, a fenék tiszta, ürülék maradványaitól mentesek legyenek.

Persze nem könnyű egy kezdő kutyásnak eldönteni, hogy a sok olvasott jó tanácsnak vajon megfelelnek-e a kiskutyák. Ha bizonytalan, kérje meg “kutyaügyekben” járatos ismerősét vagy barátját, hogy menjen el Önnel és segítsen a döntésben.

Kérdés-lista a tenyésztőhöz

  • Mikor vihető haza a kiskutya?
  • Milyen oltásokat kapott eddig, és milyen oltásokat kell önnek beadatnia?
  • Mikor esedékes a következő féreghajtás?
  • Milyen étellel táplálja a tenyésztő a kicsit, és az hol szerezhető be?
  • Milyen ételt, italt nem kaphat a kiskutya? Érzékeny-e valamire?
  • Milyen szőrápolást igényel, és tud-e ennek elsajátításában segíteni a tenyésztő, vagy ajánl-e kutyakozmetikust?
  • Fordulhat-e hozzá kérdéseivel a jövőben is?

Ajánlott cikkek