Ha stresszes a macska...

Amennyiben a cica tartós vagy jelentős viselkedésváltozást produkál, érdemes elvinni állatorvoshoz. A betegség stresszfaktor lehet, az állat viselkedése megváltozik a fájdalom vagy a rossz közérzet hatására. Éppen ezért érdemes először mindig kizárni a betegségeket. Amennyiben ezzel végzett, és a cica teljesen egészséges, ki kell deríteni, mi vált ki félelmet belőle.

Ha el tudja távolítani a stresszort, azonnal tegye meg, ám ez nem minden esetben lehetséges. Ha például a stresszor a szomszéd macskája, aki napközben szeret az ablakban ücsörögni, akkor árnyékolja le a saját ablakát, és kész, de meg is kérheti a szomszédot, hogy ne engedje ki a cicát. Szintén stresszforrás lehet, ha a gazdának megváltozik a napirendje, vagy egy családtag elköltözik. Ilyen esetben egyszerűen több figyelmet kell szentelni az állatnak, és idővel túllesz a dolgokon.

A legtöbb esetben egy kis dögönyözős simogatás, gyengéd fésülés, kombinálva egy kis közös játékkal gyorsan oldja az állat feszültségét, igazán hatékony stresszkezelési módszer.

A macskák számára a megszokott rutin, a kiszámítható környezet nagyon kényelmes és kellemes, éppen ezért próbálja a cicához kötődő feladatokat rendszer szerint végezni. A játékidő, az etetések ideje, a lefekvési idő jó, ha mindig ugyanabban az időpontban történik. Ha a család élete a gyakori vendégek miatt kaotikus, vagy gyakran utaznak el, mozdulnak ki, nem árt, ha van egy külön kis helyiség, ahol a cica biztonságban érezheti magát, és ahol minden, számára fontos dolog (étel, víz, alom, játékok, ágy, ablak stb.) elérhető a számára.

Ne feledje, hogy a macska számára a megszokott szagok nagyon fontosak.

Éppen ezért ha elutazni készül, vagy gyakorta ruccannak ki, jó, ha a szennyeskosarat a macska szobájában tartja, vagy legalább pár öreg, ki nem mosott ruhadarabot otthagy neki.

Mikor az ideges cicához beszélni kezd, akkor próbáljon kicsit magasabb hangon kommunikálni, és legyen nagyon nyugodt, csendes, kedves tónusa. A mély hangok és a hangosság könnyebben váltanak ki félelmet a cicából, a fülei ezekre sokkal érzékenyebbek. Akárcsak a kisbabákat, a cicákat is képes megnyugtatni a kedves, kellemes hang.

vörös cica a fűben ülve néz

Ha a stresszort nem lehet eltávolítani a macska környezetéből, például azért ideges, mert kisbaba érkezett a családba, akkor a fokozott figyelem és a jutalomfalat segít oldani a feszültségét. Ha ezt a módszert használja, a macska idővel megtanulja a félelem tárgyát összekapcsolni valami kellemes dologgal, azaz a szeretgetéssel és a jutalomfalattal.

Kisbaba érkezése esetén nem árt a cicát megismeretni a baba illatával. Áldozza fel az egyik babatakarót, és tegye a cicak kosara mellé. A kicsi sírása is idegesítő lehet a macska számára. Ennek kivédésére vegye fel a babasírást, és amikor a cica éppen a legkedvesebb eledelét falatozza, játssza le a hangot. Pár ismétlés után meg fogja szokni. Amikor a baba ébren van, és a horozójából vagy a járókából figyeli, mi zajlik körülötte, a cicát simogassa, játsszon vele, kínálja meg jutalomfalattal. Fontos, hogy a baba közelségét kellemes élményekkel kapcsolja össze.

Igazából teljesen mindegy, hogy a félelem kiváltó oka egy kisbaba, egy másik macska vagy a porszívó. Minden esetben használhatók ezek a tippek, és garantáltan csökkentik a félelmet. Idővel a fújó, morgó, karmoló, rettegő macska helyett egy barátságos, kedves, doromboló cica lesz a család tagja.

Mi válthat ki stresszt a macskából?

  • Új családtag vagy új háziállat
  • A gazda viselkedése vagy testbeszéde, hangja
  • Egy állat, amit az ablakból lát, de azt a területére való behatolásnak érzékeli
  • A környezet megváltozása (akár idegen kutya vagy macska szaga a gazdán)
  • Túlzsúfoltásg
  • Hangos zajok
  • Betegség

cica riadt szemekkel néz

A stresszfaktor

A stressz a legtöbb viselkedési probléma kiváltó oka, éppen ezért mindig tudni kell, mi okozza a macska félelmét. Teljesen mindegy, hogy nem megfelelő alomhasználat, romboló  viselkedés, fokozott mosakodás, állandó nyávogás, agresszivitás vagy más viselkedési probléma a végeredmény. Biztos lehet abban, hogy ha nem egészségügyi ok áll a háttérben, akkor a stressz, a félelem az oka mindennek.

Ezek lehetnek a macska reakciói félelem esetén:

  • Elmenekülés, elbújás
  • Agresszivitás (Védekező agresszió)
  • Megdermedés (Összekuporodás és mozdulatlanság, a figyelem elkerülése)
  • Behódolás

A kutyákkal ellentétben a macskák igen ritkán választják a behódolás lehetőségét. A hosszantartó szorongásos reakciókat általában olyan fenyegető helyzetek váltják ki, amelyeket a macska nem tud sem elmeneküléssel, sem megdermedéssel, sem agresszivitással, de behódolással sem kezelni.

Az ember számára sokszor nehéz megérteni, mi és miért vált ki félelmet, stresszt a macskából. Számunkra a határidők, az undok főnök, a számítógép lefagyása, a túlórák okoznak stresszt, nehéz hát megérteni, hogy a macska számára félelmetes és zavaró lehet egy idegen állat látványa az ablakon keresztül, a környezet megváltozása (akár egy új karosszék lakásba kerülése vagy új alomanyag vásárlása), a napirend megváltozása a legcsekélyebb mértékben is, idegen szagok, erős zajok, piszkos macskaalom, a gazda dühe vagy depressziós hangulata, új családtag beköltözése. Még a változatlan környezet és maximális nyugalom közepette is talál stresszfaktort a macska, ez pedig az unalom, ami egy intelligens és érzékeny lény számára bizony nagyon rossz dolog.

A stressz kifejezést egyébként általában az állatorvosok használják, ezzel leírva egy mentális és fizikális változást, mely általában olyankor következik be, ha az állat valamit fenyegetőnek érez. A félelem a macska idegrendszerében okoz hirtelen változásokat, olyanokat, melyek a szervezet különböző funkcióiért felelősek, mint például a szívverés, a véráramlás, a légzés. A biológiai változások felkészítik az állatot a támadóval való harcra vagy menekülésre.

A vadon élő macskák számára a stresszre adott megfelelő válasz akár életmentő is lehet, míg a lakásban élők számára ennek kevés haszna van. Ha a stresszt valamilyen ismert probléma váltja ki, például egy idegen macska fenyegetése, akkor van megoldás, hiszen vagy elmenekül, vagy harcba kezd a macska. Ilyenkor a félelem megszűnik, és a szervezet visszaáll „eredeti”, stresszmentes állapotába. Ám ha a macska nem tudja beazonosítani a félelmet kiváltó forrást, például ismeretlen, hangos zaj okozza, vagy nem tudja elkerülni az ismétlő stresszort (például a régebben ott élő macska támadásai), akkor a félelem rettegésbe, szorongásba csap át, ez pedig könnyen krónikussá válhat. Mivel egy lakásban tartott macska igen nehezen tud elmenekülni, vagy akár elbújni is a stresszor elől, hogy legyőzze ezt a szorongást, olyan viselkedési formákat vesz fel, melyek  csökkentik benne a rettegést.

Az a macska, melynél a szorongás már krónikus, a viselkedési problémák mellett akár egészségügyi problémákat is produkálhat. A stressz egyik jele, hogy magas a kortikoszteroidok (a mellékvese által választott hormonok), különösen a kortizol koncentrációja a vérben és / vagy a vizeletben. Ha ezek a hormonok nagy mennyiségben koncentrálódnak a vérben, a krónikus stresszorra reagálva, akkor a végeredmény akár betegség, vagy súlyos esetben halál is lehet.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az