Romokban a lakás

Amint a macska elkezdi kaparni a bútorokat és felmászik a függönyökre, a gazdi rájön, kedvencének szüksége van kaparási és mászási lehetőségre.

Na de ne a bútorokon! A kanapé pillanatok alatt rongyokra omlik, a függöny csíkokban lóg. Romokban a lakás!

A kaparással az állat a karmait koptatja. Ráadásul e két tevékenység, azaz a kaparás és a mászás kifejezetten élvezetes elfoglaltság is, része a macskalétnek. Mivel a cica nem csak akar kaparni, de szüksége is van erre, tehát biztosan fog is, célszerű a bútorok amortizációját néhány céltárgy beiktatásával megelőzni.

Szerezzen be néhány kaparófát és tanítsa meg kedvencének, hogyan kell azokat használni. Amíg meg nem tanulja, hogy melyek a tiltott és melyek a szabad területek e célra, a cicát nem lehet szabadon engedni a házban, ha nem tudja szemmel tartani. Lehet, hogy kedvence egyetlen tárgyat választ magának e célra, a többit pedig figyelmen kívül hagyja. Ne essen kétségbe, hogy mi lesz, amikor az tönkremegy. Inkább óvja és fedje be hálóval vagy laza szövettel, melyet időnként le tud cserélni.

Ideiglenesen akár el is zárhatja a cicát olyan helyre, ahol nem eshet baja. Bár ez nem megoldás a problémára, de segíthet az állat nevelésében, hogy az ön által kijelölt eszközt használja kaparásra és mászásra. 

A kijelölt helyet célszerűen rendezze be néhány alkalmas eszközzel. Mivel nem lesz más lehetősége a kaparásra, megtanulja, hogy a saját játékain gyakorolhat.

Ilyen alkalmatosságok könnyen beszerezhetők az állatkereskedésekben, de egy ügyes kezű gazdi házilag is el tudja készíteni.

Akármilyen módszerrel küzd a káros kaparás és mászás ellen, a legfontosabb, hogy a helyes viselkedést mindig dicsérje meg és jutalmazzon. Ha csak egyszerűen letesz pár kaparófát, az még nem elég, tudatosan kell megtanítani a cicának, hogyan használja azokat egyedül.

Lehet, hogy kedvence nem érdeklődik a drága pénzen beszerzett vagy sok munkával elkészített kaparófa iránt. Nos, mutassa meg neki, milyen klassz játékot kapott!

Tegye rá a cica néhány kedvenc falatkáját. Lógassa rá a kedvenc játékot. Fújja le vagy kenje be macskamentával. A legtöbb cica ébredés utáni nyújtózkodása során rögtön kapar. Ébredéskor vigye hát a kaparófához és dicsérje meg, ha a kaparófán élesíti karmait. Soha ne alkalmazzon fizikai kényszert azzal, hogy a mancsait megfogja és mintegy „megmutatja” mit és hol kellene tennie. Biztos, hogy egy életre megutáltatja vele a kaparófát.

Csak jutalmazással és dicsérettel tanítsa az állatot. Mindig legyen éber, hogy időben érkezzen a jutalom, a dicséret és a várt figyelem. Akkor is tegyen így, amikor a gazdi bátorítása és asszisztenciája nélkül sikerül a produkció.

Tanítsa meg kedvencének, hogy utasításra is kaparjon. Álljon a kaparófa mellé egy jutalomfalattal. Mondja ki a kitalált vezényszót („kaparj”) és amint odaszalad, adja neki a jutalomfalatot. Amennyiben nem reagál, várjon az étkezés idejéig és próbálja újra. Amint a cica érdeklődést mutat, emelje magasabbra a jutalomfalatot, egészen addig, amíg fel nem kell másznia a kaparóra, hogy elérje. Idővel meg fogja tanulni, hogy vezényszóra fel kell másznia a kaparófára, hogy megkapja a várt jutalmat.

Amint a cica megérti, hogy a kaparófán való mászás és kaparás mókás dolog, melyért még jutalom és dicséret is jár, meg lehet tanítani neki, hogy a bútorok és a függönyök a „nem engedélyezett tárgyak” kategóriájába tartoznak.

Amint ezeken a helyeken kezdi meresztgetni a karmait, spriccelje le vízzel vagy adjon valamilyen hirtelen, hangos zajt, pl. tapsoljon.  Hamar meg fogja érteni a cica, hogy ezek a kellemetlen dolgok akkor történnek, amikor ő a tiltott tárgyakon próbálkozik, és emlékezni fog arra is, mennyivel klasszabb a jutalommal járó kaparófán gyakorlatozni.

Ajánlott cikkek