Hogyan szoktassuk alomra a cicát?

Az alomhasználat a második legtermészetesebb tevékenység a cicák számára. Az alomra szoktatás körülbelül annyiból áll, hogy megmutatja a kicsinek, hol az alomtál és egyszer beleteszi. Az alomtál használatának elsajátítása egyáltalán nem bonyolult feladat a cicák számára.

Kellő odafigyeléssel a balesetek egyszerűen megelőzhetőek. Mikor egy újonnan érkezett macskával ismerteti meg otthonát, az alomtál legyen az első lépés. Hagyja, hogy egy kicsit megszimatolja, majd helyezze bele. Lehet, hogy kaparni fog egy kicsit, de előfordulhat, hogy kiugrik. Amennyiben ez történik, egy-két óra múlva ismét próbálja meg beletenni.

Legközelebb ébredéskor tegye az alomtálba, valamint étkezések után. Ha úgy látja, a cica használta, azaz ürített, dicsérje meg és jutalmazza a jó viselkedésért.

Gyakran előfordul, hogy a cicák kerülik az almot, ha az számukra nem megfelelő helyen van.

A legjobb hely csendes, a lakás valamely nyugodt pontja, ahol nem járkálnak túl sokat, de a cica számára mindig elérhető. Soha ne tegye az alomtálat az eledele vagy a vize közelébe.

alomtál alomanyaggal és lapáttal

Ha több cica is él a családban, gondoskodjon arról, hogy az újonnan érkezett állatnak legyen saját alomtála, legalább az első pár hétben. Sokkal gyorsabb lesz beilleszkedése és kényelmesebben fogja érezni magát, ha nem kell más macskák ürülékén átgázolnia, mikor hívja a természet. Nem mellesleg az őslakos macskák sem fogják azt érezni, hogy a betolakodó az ő területüket akarja elfoglalni. Amint a cica beilleszkedik a macskacsaládba, már maguktól fogják megosztani egymással az alomtálakat, de ezt nem lehet siettetni.

Ötletek az alomtálhoz

A macskák meglehetősen kényesek az alomtáljukra, úgyhogy érdemes néhány dolgot figyelembe venni.

Tisztítás naponta, csere hetente – A macskák utálják, ha piszkos az alom. Ahogy az emberek sem szívesen használják a mocskos, bűzös vécéket, ők sem szívesen mennek a piszkos alomra.

Naponta szedje ki az ürüléket és az összecsomósodott vizeletgolyókat az alomból, és hetente cserélje teljesen frissre az alomanyagot.

Macskánként egy, és még egy – Soha nem lehet sok az alomtál. Az általános szabály az, hogy macskánként egy alomtál kell, plusz még egy. Ez azt jelenti, hogy három macska esetén négyet kell beszereznie és elhelyeznie.

Ne használjon illatosított almot – Az illatosított almokat a gazdáknak gyártják, nem a cicáknak. Igen sok macska egyszerűen elkerüli az illatosított alommal töltött alomtálat, mert zavarja a szag. Egyszerű a megoldás: válasszon illatanyag-mentes terméket.

Próbálgassa az almokat – Még az egy háztartásban élő macskák ízlése is eltérő lehet az alom tekintetében.

Ha úgy látja, valamelyik cica nem megfelelően használja vagy éppenséggel kerüli az almot, próbáljon ki egy másik típust.

fedeles alomtál lapáttal

Elég nagy-e az alomtál? – A macskának elegendő helyre van szüksége, hogy a dolgát elvégezze. Ha olyan nagytestű cicája van, mint például a maine coon-ok, akkor bizony nagy méretű alomtálat kell választania, hogy az állat beleférjen. Ha két lábát nem tudja belerakni az alomba, jó esetben csak apróbb balesetek lesznek – azaz ez-az az alom mellé sikeredik -, rossz esetben a macska egyáltalán nem fogja használni.

Fedett vagy nyitott? – Macskája válogatja. Van, amelyik szereti diszkréten, visszavonulva végezni a dolgát, neki mindenképp jó a fedett alomtál. Ráadásul ezeknél a szagok sem áradnak szerteszét a lakásban, főleg ha szagelszívó filterrel is fel van szerelve a teteje. A heti tisztításnál mossa el az alomtál alját és tetejét is, a szűrőt pedig – ha van – cserélje rendszeresen.

Rendszeresen mossa ki az alomtálat – A heti tisztításkor mossa hát el alaposan szappanos vízzel. Tisztítás után fontos az alapos öblítés, hogy a tál ne árasszon erős idegen szagot a macska számára. Idővel a műanyag alomtál magába szívja a vizeletet, így időszakosan bizony újra kell cserélni.

cica az alomban
Az utcáról befogadott cica – Ha a cica korábban az utcán élt, bizony megszokta, hogy ürülékét el kell ásnia. Ösztönözze a cicát az alomhasználatra azzal, hogy ürülékét, amit esetleg máshol pottyant el, beleteszi. Minden nap alaposan takarítsa ki az almot, és ha szükséges, keressen újabb „bűnjelet”, amit belehelyezhet, egészen addig, amíg teljes biztonsággal nem használja a macska az almot.

Az alomhasználat elsajátítása egyáltalán nem bonyolult feladat a cicák számára. Kellő odafigyeléssel a balesetek egyszerűen megelőzhetőek.

Ajánlott cikkek