Bélsárpangás a kutyáknál: tünetek és okok

A kor előrehaladtával a kutya vastag- és végbelének izmai is veszítenek rugalmasságukból, így megnehezedik a bélsárürítés. Száraz táppal való etetés és nem megfelelő folyadékbevitel esetén gyakran fordul elő, hogy az ürülék keményebb lesz, és nagy mennyiségben összeáll.

A kutya persze erőlködik, hogy kiürítse, de ez bizony fájdalommal is jár. Az ürítési szokásokban jelentkező hirtelen változás előjele lehet valamilyen komolyabb betegségnek, érdemes tehát figyelni.

A prosztata betegségek okozhatnak bélsárpangást, mivel a prosztata megnagyobbodik, ezáltal pedig nyomja a végbélt. Hasonló módon a végbél vagy a végbélnyílás daganatos megbetegedése is kiválthat bélsárpangást.  Minden kutyánál előfordulhat alkalmi nehezítettség az ürítésben, ez még nem kell, hogy aggodalomra adjon okot, ám ha gyakran vagy rendszeresen szembesül a problémával, esetleg fájdalmat lát a kutyán vagy vérzést észlel, mindenképp állatorvoshoz kell fordulni.

Az ismétlődő bélsárpangás a végbél izomzatát sem hagyja „érintetlenül”, végeredménye ennek krónikus bélsárpangás, hiszen az izomzat már nem tud megfelelően működni. Az ilyen helyzet elkerülésére szükség lehet beöntésre vagy bélsárlazító gyógyszerekre. A megnövekedett időtartam, amíg az ürülék a bélben van, kiváló táptalaj a baktériumok elszaporodásának, ennek következtében pedig gázok keletkeznek és egy rothadási folyamat indul el a bélben.

Bélsárpangás és étrend

Vannak, akik elkötelezetten kiállnak a kutyák nyers eledelekkel való táplálása mellett. Ők állítják, hogy ezen a módon biztosítható az enzimek, vitaminok és ásványi anyagok ideális egyensúlya. Állítják, hogy azok az enzimek, amelyek a nyers táplálékban megtalálhatók, ám amelyek a főzés által eltűnnek, segítenek a tökéletes emésztésben és a tökéletesebb tápanyag hasznosításban. Ezáltal a szervezet sokkal könnyebben állítja elő saját enzimjeit. Vallják, hogy a feldolgozás és a főzés a vitaminokat és az ásványi anyagokat lebontja, ráadásul ily módon sokkal tovább tart az emésztés is, a feldolgozott étel sokkal tovább marad a bélrendszerben.

A nem teljesen megemésztett fehérjék, zsírok és szénhidrátok már nem kellenek a szervezetnek. Ezek a hulladékok lassítják az étel bélben való haladását, bélsárpangást, puffadást, hosszú távon pedig akár gyomorrákot is okozva. A zsírok az artériákban elakadnak és lerakódnak.

A rostokban gazdag nyers étrend hatására az étel gyorsabban halad a bélrendszerben, kevesebb felesleges anyag keletkezik.

A kiegyensúlyozott, teljes étrend alapvető fontosságú a bélsárpangás megelőzésében és elkerülésében, de a legfontosabb a kezelés részeként. A bélsárpangás sok esetben komoly figyelmeztető jel, amikor még megelőzhető egy komolyabb betegség.

Az étel mennyisége

A kutya táplálékbevitelét érdemes úgy ütemezni, hogy két étkezés között legyen elég ideje az emésztésre, így az ürülék mindig megfelelő állagú lesz.  

Ha az ürülék laza, az étel mennyiségét 10 %-kal csökkenteni kell, feltéve persze, hogy nem betegség vagy paraziták miatt laza az ürülék. Az étel mennyiségét fokozatosan és addig kell csökkenteni 10 %-konként, amíg a bélsár szilárddá nem válik.

Száraz, meszes bélsár ürítése esetén a táplálék mennyiségét addig kell növelni, amíg az ürülék szilárd nem lesz. Ha az állat akár bélsárpangástól, akár túl laza ürüléktől szenved, akkor nem várható el tőle, hogy megfelelően kontrollálja az ürítést. Mivel mind a két rendellenes helyzet akár előjele, akár következménye lehet súlyos betegségnek is, soha ne hagyja figyelmen kívül!

Idős ebek bélsárpangása

Bélsárpangás előfordulhat a béltraktus izomzatának gyengülése, vagy idősebb kan kutyáknál a prosztata megnagyobbodása miatt. Idősebb korban korpa, gabona, máj és zöldségek keverése a táplálékhoz segíthet a bélsárpangás megoldásában.

Azok a kutyák, amelyek táplálék-kiegészítőket kapnak, sokszor szenvednek bélsárpangástól a vas miatt. Figyelmeztesse az állatorvost, ha ilyen készítményt ad kutyájának, könnyebb lesz a diagnózis felállítása és a megfelelő megoldás megtalálása.

Ajánlott cikkek