Valóban félnek a macskák a víztől?

Találkozott már macskával a tengerparton, a stradon, vagy akár a medence partján? A legtöbb ember erre azonnal rávágja, hogy „nem”. Tehát igaz lenne az az általánosan elfogadott vélemény, miszerint a macskák utálják a vizet?

A vadmacskák és a víz

Érdemes a téma indításaként házi macskáink vadon élő rokonait megvizsgálnunk, hiszen háziasított kedvenceink őrzik őseik ösztöneit. A vizet illetően a vadmacskákat két csoportra oszthatjukm mégpedig aszerint, hogy hol élnek.

  • A meleg éghajlaton élő vadmacskák, mint az oroszlán, a tigris, a leopárd, a jaguár a párducmacska szeretik a vizet. Ezzel hűtik testüket a nagy melegben, és ennek következtében kifejezetten jó úszók.
  • A hideg éghajlaton élő macskák, mint a hiúz vagy a hóleopárd nem igazán kedvelik a vizet, és inkáb elkerülik, mert a nedvesség zavarja a bunda hőmegtartó képességét.

tigris úszik

Házimacskák és a víz

Bár a házimacskák rokonai a vadmacskáknak, nem közvetlenül tőlük származnak. A különféle házimacska fajták egyetlen közös ősből fejlődtek ki az évszázadok folyamán, de eltérő volt ez a fejlődés annak függvényében, hogy hol zajlott. Mivel például a Közel-Keleten kevés víz van, így ezek a macskák igen rtikán találkoztak vízzel. Logikus tehát, hogy a vizet elsősorban italként értékelik.

macska medence vizéből iszik

Víz-utáló házimacskák

Manapság a legtöbb házimacska nem fürdik, nem úszik, és egyéb módon sem szívesen kerül kontaktusba a vízzel. Szerencsére erre nincs is szükségük. Míg más fajok, ahogy az ember is, vízzel tartják magukat tisztán, a macskák ezt megoldják másként. Pedig a macksák bizony nagyon tiszta élőlények, ezt az állapotot pedig zseniális kialakítású nyelvük segítségével érik el. A nyelven levő, kicsi, horog alakú papillák segítségével képesek nem csak a csomókat kibontani, az elhalt szőrt eltávolítani, de a szőrüket is alaposan megtisztogatni. Ezen túlmenően sok fajtának víztaszító a bundája, emiatt pedig, ha a bunda nedves lesz, nem tudják testüket melegen tartani a vízben.

Vízkedvelő házimacskák

Természetesen a kivétel mindig erősíti a szabályt.

  • A török van és az angóra macska kifejezetten szeretik a vizet, és kiválóan tudnak úszni is. Nem lehet ez véletlen, ugyanis a van macska a törökországi Van.-tó környékén alakult ki, ahol sikeresen tudta hűteni testét a tóban, és még az élelmét is kihalászta magának.
  • A bengáli macskák is szeretik a vizet. Ez nem véletlen, hiszen ez a fajta a házimacska és a leopárd macska keresztezéséből született, márpedig ez utóbbi vadmacska fajta bizony igen jó úszó.
  • A szavanna macska, köszönhetően szervál őseinek, szintén nagyon szeret pancsolni és jó úszó is.
  • A norvég erdei macska eredeti élőhelyén a patakok és folyók, tavak halaira vadászott, hát hogy ne tudna és szeretne úzsni?
  • A maine coon fajta a maga víztaszító bundájával egykoron a New England-i bálnavadászok legfőbb társa volt, márpedig a bálnavadászat erősen a vízhez kötődik.
  • Az abesszinek igazi hajós macskák voltak, a XIX. században tengeri mérföldek sokaságát tették meg az Indiai Óceán partján levő őshazájuk és Európa között.
  • Három, igen különleges, csonkafarkú fajta is nagyon szereti a vizet: az amerikai bobtail, a japán csonkafarkú és a manx. Ez utóbbi két fajta szigetrőkl származik, a csonkafarkú Japánból, míg a manx a Man szigetekről, feltehető, hogy innen ered vízszeretetük.

cica vízcsapból folyó vízzel játszik

A víz jó játék

Sok cica kifejeztten szeret játszani a vízzel. Vannak, amelyek a zuhanyból csöpögő vizet pofozgatják, mások számára a vécé vonzó, de az sem kizárt, hogy a táljában levő vizet kezdi el pancsolni a macska. Gazdik mesélik, hogy miközben fürdenek, a cica a kád mellett ül, és a buborékokkal játszik, a gumikacsát pofozgatja, vagy boldogan pancsol a babákkal, persze szigorúan a kád szélén ücsörögve.

cica medence partján nézi a vizet

Az, hogy megszerettesse a macskával a vizet, egyáltalán nem lehetetlen feladat, pusztán annyi a titok, hogy apró kölyökkorban kell elkezdeni, és soha nem szabad a vizet, mint fegyelmezőeszközt vagy büntetést használni. Azaz a vízzel spriccelés ebben az esetben nem lehet fegyelemző eszköz.

Tehát akkor mi az igazság?

Az, hogy a macskák individualisták. Míg a legtöbb házimacska természetesen közömbösséget mutat, vagy akár a víz iránti utálatot, vannak kivételek. Lehet, hogy a legtöbb macska utálja a vizet, de amelyik szereti, az kifejezetten imádja.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci