E-mail: pet4you@pet4you.hu

Török angóramacska

Török angóramacska

Származási hely:Törökország
Súly:kandúr 2.20-4.50 kg
nőstény 2.20-4.50 kg
Szőrzet:Közepesen hosszú vagy hosszú, selymes.
Szín:Sokféle színváltozat és színkombináció elfogadott; fehér, vörös, krém, fekete, kék, ezüst, teknőc-tarka, kék-krém.
Testméret:Közepes macska
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Alig hullik a szőre
Játékosság:Imád játszani
Intelligencia:Intelligens

Leírás

Közepes méretű fajta. Karcsú, de izmos. Imád játszani, futni, ugrani, mászni.

Eredet és történet

Ha valaki olyan pedigrés macskafajtát keres, mely még mindig megtalálható az állatkertekben, akkor keressen török angórát.  Ez a csodás, hosszúszőrű fajta még a mai napig fellelhető az ankarai állatkertben, ahol fennmaradása és megőrzése a cél.

Szerencsére nem a hosszúszőrű angóra szőréből készül a népszerű pulóver, bár tény, hogy bundája legalább annyira puha és szépséges. Ez a természetes fajta nevét a török fővárosról, Ankaráról kapta, melyet korábban Angórának hívtak. Századokon át ezek a macskák kedves ajándékként szolgáltak a Törökországba látogatók számára, feltehetőleg általuk érkeztek az első hosszúszőrű macskák Európába. Egyes teóriák szerint a vikingek vitték török földről Európába, mégpedig több mint ezer évvel ezelőtt.

A török angóramacskát úgy jegyzik, mint az első, Európában ismert hosszúszőrű fajtát. 1520-ban egy fehér színű, hosszúszőrű macska került a kontinensre Ankarából. Lenyűgözte a macskakedvelőket, de a perzsa népszerűségét nem érte el. Hosszú időn át csökkent kedveltsége, lassan a kihalás szélére került, ettől csak az mentette meg, hogy az ankarai állatkertben ritka fajtaként tovább tenyésztették.

1960-ban egy amerikai pár látogatott el Törökországba, ahol beleszerettek az állatkertben látott török angóramacskába, és megpróbáltak engedélyt szerezni, hogy magukkal vihessenek néhány egyedet az USA-ba. Végül megkapták az engedélyt és az általuk importált cicákat sikeresen tenyésztették tovább az USA-ban.

Személyiség

A gyönyörű és elegáns angóra bizony meglepheti a gyanútlan szemlélődőt, ugyanis igen atlétikus és nagyon intelligens. Egyetlen könyvespolc sem lehet számára elég magas, és nincs olyan csukott ajtó, amit ne tudna kinyitni kutakodó mancsaival.

Az angóra öregkorára is megtartja kölykös játékosságát. A vendégekkel szemben mindig barátságos, de a gazda és családja élvezi szívében az első helyet. Szociális fajta, mely tökéletesen illik olyan családba, ahol van már másik macska vagy kutya. Kifejezetten jól elvan velük napközben, amikor a család tagjai dolgoznak vagy iskolában vannak. Persze amint hazaérnek, az angóra ölbe kéredzkedik, és várja a simogatást, éjjel pedig elfoglalja helyét az ágyban.

Ahhoz, hogy egy angórával boldogan együtt tudjon élni, legalább olyan humorérzékkel kell bírnia, mint a macskának, és nem árt egy jó nagy adag türelem sem. Amint ez a macska valamit a fejébe vesz, nehéz róla lebeszélni, és megértetni vele, hogyan is kellene viselkednie. De eközben olyan bájos és édes, hogy talán meg sem próbálkozik a lehetetlennel, és nem kezd az angóra győzködésébe. Szeretettel teli, kedves macskafajta, mely odaadó a családjával szemben, de intelligenciája, találékonysága, állandó interakció iránti vágya és játékossága nagy kihívás minden gazda számára.

Küllem és ápolási szükségletek

A török angóra szőrzete egyrétegű, szerkezete selymes. Mivel nincs aljszőre, nem hajlamos a csomók és filcek képződésére. Ápolása éppen ezért könnyű, elegendő hetente egy alkalommal kifésülni és átkefélni a szőrzetet.  A szőrhullás minimális. A szőrzet nem éri el teljes hosszát egészen a macska kétéves koráig.

A török angóra leginkább hosszú, finom, selymes szőréről ismert, mely mozgás közben gyönyörűen csillog. A szőrzet hossza változó,  a leghosszabb a nyak körül, a hátsó lábakon, ahol bricseszt alkot, és a farkon. Sokféle színváltozat és színkombináció elfogadott; fehér, vörös, krém, fekete, kék, ezüst, teknőc-tarka, kék-krém.

A szépséges bunda alatt a test szilárd, hosszú és izmos. A lábak hosszúak, a hátsók némileg hosszabbak, mint a mellsők. A mancsok kicsik, kerekek és finomak, gyakori a szőrpamacs a lábujjak között. A hosszú farok a tövénél széles, a vége felé keskenyedik.

Az összképhez hozzájárul a kicsi vagy közepes méretű, ék-alakú fej. A nagy fülek a fejen magasan ülnek, dúsan szőrözöttek. A mandula alakú szemek kissé ferdén állnak. A szem lehet kék, zöld, arany,

Mozgás

Imád rohangálni és játszani, szüksége van a megfelelő macskabútorra, ahol kedvére ugrálhat és mászhat.  Szereti, ha megfelelő játékválaszték áll rendelkezésére.

Bár bizonyosan vannak kedves tulajdonságai is, a török angórára leginkább az aktivitás és a féktelenség a jellemző. Mindehhez járul nem lebecsülendő értelmi képessége. Imád játszani, és bármit képes végrehajtani, amivel fel tudja kelteni és fenn is tudja tartani a gazda érdeklődését. Még az sem riasztja vissza, ha ehhez galibát kell okoznia, vagy slamasztikába kevernie magát.

Egészség

Élettartam: 9-14 év.

Mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak betegségek, melyek genetikai eredetűek. A török angóra alapjában véve egészséges fajta, de az egy vagy kétoldali kék szemszínű macskák hajlamosak a süketségre, mely egyik, vagy mindkét fülüket érintheti. További problémaként előfordulhat ataxia és hipertrófiás cardiomyopathia .

A hipertrófiás cardiomyopathia egy olyan szívbetegség, melynek következtében a szívizomzat megnagyobbodik. Előfordul fajtatiszta és nem fajtatiszta macskáknál is. A török angóra is érintett lehet.

Nevelés

Az angóra, ha jól szocializálják, jól kijön a gyerekekkel. Ha a szülők felkészítik a gyereket a macskával való helyes bánásmódra, és felügyelik közös tevékenységüket, akkor ajánlható gyermekes család mellé. Boldogan elvan macskabarát kutyával is, amíg az nem bántja, és nem okoz neki sérülést, még véletlenül sem. Mindig ügyeljen arra, hogy más állatokkal, akár macskákkal való szocializációja is lassú, fokozatos és felügyelt legyen.

Etetés

Nem szabad hagyni, hogy a török angóramacska elhízzon. A finom csontozat miatt a túlsúly veszélyes lehet.