Macska az úton...

A legtöbb új gazdi nem szívesen hagyja egyedül az aprócska kölyökcicát, még ideiglenes macskafelügyelővel sem. A legegyszerűbb megoldás, ha magával viszi útjára. A közös utazás jó alkalom a kapcsolat erősítésére, eközben pedig megismerteti kedvencét a nagyvilággal. 

Ráadásul a hosszabb együttlét kiváló a szocializációra, ráadásul a gazda is megtanulja, hogyan kell a cica igényeiről gondoskodni, és hogyan tudja az utazást mindkettejük számára élvezetessé tenni.

A kulcsszó a kényelem

Mindenki szeret kényelmesen utazni, nem más a cica sem. A kiscicák idejük legnagyobb részét alvással töltik, az autó mozgása elringatja őket.  Ha van útitársa, hagyja, hogy a cica az ölébe kuporodjon és ott pihenjen.

Amennyiben egyedül utazik, akkor mindkettejük biztonsága érdekében tegye a cicát szállítódobozba, azt pedig takarja le egy pléddel, hogy csendes, nyugodt helye legyen.

Célszerű kemény műanyag dobozt használni, mert a puha szállítótáskák kihívást jelentenek a kíváncsi kis lénynek, hogy kimásszon belőle, kikaparja, csak hogy szemlélhesse a nagyvilágot. A puha szállítótáska kiváló a sétákhoz, városnézésekhez, de nem az utazáshoz.

Tartsa a szállítódobozt az anyósülésen, és rögzítse a biztonsági övvel. Időnként dugja be az ujját a doboz rácsán, hogy a cica érezze, bár nem járkálhat körbe a kocsiban, a gazdi a közelében van.

macska az autó ülésén hever

A cicának is kell a megállás

Mivel a kocsi mozgása elringatja a cicát, és az út legnagyobb részét alvással tölti, külön csak a cica kedvéért nem szükséges megállni. Ugyanakkor vegye figyelembe, hogy tankolási és egyéb megállásai tovább fognak tartani, hiszen ilyenkor megeteti, megitatja a cicát, és módot teremt neki, hogy könnyítsen magán. Álljon meg egy árnyas, nyugodt helyen és tegye le a kocsi padlójára, az anyósülés előtt. Tegyen elé egy kis tálkában vizet és kb. egy teáskanálnyi eledelt. A pici cicáknak étkezés után azonnal üríteniük kell.

Egy kisebb műanyag dobozkába tegyen pár centinyi almot – ez kiváló alomtál az útra, főleg, ha van teteje.

Amint befejezte az evést, tegye bele a dobozba és hagyja ott, amíg nem produkál valamit. Dicsérje és jutalmazza meg. Takarítsa el az ürüléket, hogy a következő megállásnál tiszta alom várja a kicsit. Lehet, hogy a cica kicsit maszatos lett, törölgesse le lábacskáiról az alomdarabokat egy nedves törlőkendővel.

Mi a helyzet az időjárással?

Ha tudja időzíteni az utazást, akkor tervezze enyhe időjárásra, például tavaszra vagy kora őszre, nyáron pedig válassza a hajnali, éjszakai órákat, amikor enyhébb az időjárás. Ez lehetővé teszi, hogy nézelődhessen útközben anélkül, hogy aggódnia kellene amiatt, hogy a cica fázna vagy melege lenne.

Ha hosszabb időre kell megállnia, mint egy tankolás, ne hagyja a kocsiban, vigye magával a szállítódobozban. A hosszabb sétákat akkorra tervezze, amikor már van állatbarát szálloda, ahol biztonságban otthagyhatja.

macska a nyitott bőröndben hever

A biztonságos szálloda

Kutasson az interneten! Keressen olyan szállodát, ahol szívesen látják az állatokat. Mellékes dolognak tűnhet, de érdemes megnézni, milyen az ágy. A cicák előszeretettel bújnak az ágy alá, ha ijedtek, vagy stressz éri őket. Ilyen az, amikor új környezetbe kerülnek.  Keressen olyan  szobát, ahol az nem lábakon áll az ágy, hanem a padlóra van ültetve és a cica nem tud alábújni.

Amint elfoglalta a szobát, engedje ki a szállítódobozból, de folyamatosan figyelje. Tegyen le neki vizet és ételt a fürdőszobába, a dobozt pedig annak egyik sarkába, ajtaját hagyja nyitva. A másik sarokba tegye az alomtálat, mert a cicák nem szeretik, ha alvóhelyükhöz és ételükhöz közel van az alom.

Amikor bármilyen ok miatt egyedül kell hagynia, vagy  lefekvéshez készül, tegye be a szállítódobozba. Lehet, hogy kegyetlenségnek tűnik, de higgye el, a cica biztonsága érdekében ez fontos. A fürdőszoba a legbiztonságosabb hely, amikor nem tud rá figyelni.

Ideje indulni

A fenti tippek gyakorlásával biztosíthatja, hogy az utazás mind önnek, mind a cicának biztonságos és kellemes legyen. Minél előbb kialakítja a rutint, annál nagyobb az esély arra, hogy a cica nyugodt és higgadt útitársa legyen,  aki miatt egyetlen percig sem kell aggódnia.

A cica hamarosan kilép az alvós pici cica-korból és nagy, kíváncsi, energikus macska lesz, ám már képes lesz higgadtan, nyugodtan a szállítódobozban maradni, hiszen megszokta.

Ne feledje el, hogy az autóban ugráló állat elvonja a vezető figyelmét, ez pedig balesetet okozhat!

Ajánlott cikkek