Macska az úton...

A legtöbb új gazdi nem szívesen hagyja egyedül az aprócska kölyökcicát, még ideiglenes macskafelügyelővel sem. A legegyszerűbb megoldás, ha magával viszi útjára. A közös utazás jó alkalom a kapcsolat erősítésére, eközben pedig megismerteti kedvencét a nagyvilággal. 

Ráadásul a hosszabb együttlét kiváló a szocializációra, ráadásul a gazda is megtanulja, hogyan kell a cica igényeiről gondoskodni, és hogyan tudja az utazást mindkettejük számára élvezetessé tenni.

A kulcsszó a kényelem

Mindenki szeret kényelmesen utazni, nem más a cica sem. A kiscicák idejük legnagyobb részét alvással töltik, az autó mozgása elringatja őket.  Ha van útitársa, hagyja, hogy a cica az ölébe kuporodjon és ott pihenjen.

Amennyiben egyedül utazik, akkor mindkettejük biztonsága érdekében tegye a cicát szállítódobozba, azt pedig takarja le egy pléddel, hogy csendes, nyugodt helye legyen.

Célszerű kemény műanyag dobozt használni, mert a puha szállítótáskák kihívást jelentenek a kíváncsi kis lénynek, hogy kimásszon belőle, kikaparja, csak hogy szemlélhesse a nagyvilágot. A puha szállítótáska kiváló a sétákhoz, városnézésekhez, de nem az utazáshoz.

Tartsa a szállítódobozt az anyósülésen, és rögzítse a biztonsági övvel. Időnként dugja be az ujját a doboz rácsán, hogy a cica érezze, bár nem járkálhat körbe a kocsiban, a gazdi a közelében van.

macska az autó ülésén hever

A cicának is kell a megállás

Mivel a kocsi mozgása elringatja a cicát, és az út legnagyobb részét alvással tölti, külön csak a cica kedvéért nem szükséges megállni. Ugyanakkor vegye figyelembe, hogy tankolási és egyéb megállásai tovább fognak tartani, hiszen ilyenkor megeteti, megitatja a cicát, és módot teremt neki, hogy könnyítsen magán. Álljon meg egy árnyas, nyugodt helyen és tegye le a kocsi padlójára, az anyósülés előtt. Tegyen elé egy kis tálkában vizet és kb. egy teáskanálnyi eledelt. A pici cicáknak étkezés után azonnal üríteniük kell.

Egy kisebb műanyag dobozkába tegyen pár centinyi almot – ez kiváló alomtál az útra, főleg, ha van teteje.

Amint befejezte az evést, tegye bele a dobozba és hagyja ott, amíg nem produkál valamit. Dicsérje és jutalmazza meg. Takarítsa el az ürüléket, hogy a következő megállásnál tiszta alom várja a kicsit. Lehet, hogy a cica kicsit maszatos lett, törölgesse le lábacskáiról az alomdarabokat egy nedves törlőkendővel.

Mi a helyzet az időjárással?

Ha tudja időzíteni az utazást, akkor tervezze enyhe időjárásra, például tavaszra vagy kora őszre, nyáron pedig válassza a hajnali, éjszakai órákat, amikor enyhébb az időjárás. Ez lehetővé teszi, hogy nézelődhessen útközben anélkül, hogy aggódnia kellene amiatt, hogy a cica fázna vagy melege lenne.

Ha hosszabb időre kell megállnia, mint egy tankolás, ne hagyja a kocsiban, vigye magával a szállítódobozban. A hosszabb sétákat akkorra tervezze, amikor már van állatbarát szálloda, ahol biztonságban otthagyhatja.

macska a nyitott bőröndben hever

A biztonságos szálloda

Kutasson az interneten! Keressen olyan szállodát, ahol szívesen látják az állatokat. Mellékes dolognak tűnhet, de érdemes megnézni, milyen az ágy. A cicák előszeretettel bújnak az ágy alá, ha ijedtek, vagy stressz éri őket. Ilyen az, amikor új környezetbe kerülnek.  Keressen olyan  szobát, ahol az nem lábakon áll az ágy, hanem a padlóra van ültetve és a cica nem tud alábújni.

Amint elfoglalta a szobát, engedje ki a szállítódobozból, de folyamatosan figyelje. Tegyen le neki vizet és ételt a fürdőszobába, a dobozt pedig annak egyik sarkába, ajtaját hagyja nyitva. A másik sarokba tegye az alomtálat, mert a cicák nem szeretik, ha alvóhelyükhöz és ételükhöz közel van az alom.

Amikor bármilyen ok miatt egyedül kell hagynia, vagy  lefekvéshez készül, tegye be a szállítódobozba. Lehet, hogy kegyetlenségnek tűnik, de higgye el, a cica biztonsága érdekében ez fontos. A fürdőszoba a legbiztonságosabb hely, amikor nem tud rá figyelni.

Ideje indulni

A fenti tippek gyakorlásával biztosíthatja, hogy az utazás mind önnek, mind a cicának biztonságos és kellemes legyen. Minél előbb kialakítja a rutint, annál nagyobb az esély arra, hogy a cica nyugodt és higgadt útitársa legyen,  aki miatt egyetlen percig sem kell aggódnia.

A cica hamarosan kilép az alvós pici cica-korból és nagy, kíváncsi, energikus macska lesz, ám már képes lesz higgadtan, nyugodtan a szállítódobozban maradni, hiszen megszokta.

Ne feledje el, hogy az autóban ugráló állat elvonja a vezető figyelmét, ez pedig balesetet okozhat!

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az