Etetési ötletek macskásoknak

Sokszor keresnek, kutatnak a gazdák információk után, hogyan lehetne még jobban, lehetőleg ideálisan összeállítani a cica étrendjét, legyen akár kölyök, felnőtt, vagy idősödő macska. Ebben igyekszünk most segíteni néhány apró ötlettel, tanáccsal.

Tápanyagok, amikre szüksége van a macskának

A tápanyagok olyan, az élelmiszerekből nyert anyagok, amelyeket az állat energiaforrásként, és olyan alapvető folyamatokhoz használ, mint a szervezet fenntartása és növekedése.

Hacsak nincs valamilyen különleges igénye az állatnak, vagy betegségekből eredő hiánybetegég, esetleg az állatorvos nem ajánl mást, akkor az állatnak kizárólag a napi táplálékból kell hozzájutnia minden, a számára szükséges tápanyaghoz.Íme a legfontosabb tápanyagok, melyekre a szervezetnek feltétlenül szüksége van az egészséges élethez.

  • A víz a legfontosabb tápanyag. Bár tény, hogy egyes ételekkel jut víz is az álalt szervezetébe, és a napi vízigényt részben ki is elégítheti, az állatok előtt mindog kell, hogy legyen friss ivóvíz. A víz hiánya komoly betegségekhez, de akár halálhoz is vezethet.
  • A fehérjék a sejtek, szövetek, a szervek, a hormonok, az enzimek és antitestek alapvető építőkövei. Elengedhetetlenül szükségesek a növekedéshez, a szervezet fenntartásához, a reprodukcióhoz, a gyógyuláshoz. Fehérje számos forrásból nyerhető. Az állati eredetű fehérjék komplett aminosav profillal rendelkeznek. Fehérje a zöldségekben, magvakban és a szójában is találhatók, ám ezek nem teljes értékű fehérjeforrások.
  • Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Megkülöböztetünk esszenciális és nem esszenciális zsírsavakat.
  • Az esszenciális aminosavakat az állat nem képes megfelelő mennyiségben szintetizálni, ezért gondoskodni kell arról, hogy a táplálékkal vigye be a szervezetébe. Az esszenciális aminosavak közé tartozik az arginin, a metionin, a hisztidin, a fenilalanin, az izoleucin, a treonin, a leucin, a triptofán, a lizin, a valin és a taurin. A taurin kifejezetten fontos a macskák számára. A taurin a szem- és szívbetegségek megelőzésében, valamint a szaporodás, a magzati növekedés érdekében elengedhetetlenül fontos. Ez az esszenciális aminosav csak állati eredetű élelmiszerekben található, mint például hús, tojás és hal.

Cica fekszik a tálka mellett

  • A zsírok a legkoncentráltabb energiaforrások, kétszer annyi energiát biztosítanak az állat számára, mint a fehérjék vagy a szénhidrátok. A zsírok elengedhetetlen fontosságúak  a sejtek számára, és szükség van rájuk egyes hormonok előállításához is, valamint a zsírban oldódó vitaminok felszívüdásához és felhasználásához. A zsírok védőrétegként biztosítják a belső szervek megóvását. Az esszenciális zsírsavak megléte az állat étrendjében kifejezetten fontos, mert azt a macskák képtelenek elegendő mennyiségben szintetizálni. A linolsav elengedhetetlen fontosságú esszenciális zsírsav a macskák számára, akárcsak az arachidonsav és az omega-6 zsírsav, melyek a bőr, a szőrzet és a vesék egészségéről, valamint a reprodukcióról gondoskodnak. AZ omega 3 és 6 ezen túlmenően lényegesek a gyulladások gyógyulásában, megfelelő mennyislgű bevitel esetén csökkennek a gyulladásos folyamatok, akár az allergia következtében fellépő bőrgyulladások, akár ízületi gyulladások esetén, de hasznosak bérendszeri gyulladások, vagy veseelégtelenség esetén is.
  • A szénhidrátok energiát biztosítanak a szervezet szövetei számára, létfontosságú szerepet játszanak a bél egészségében, és fontosak a szaporodás szempontjából is. Bár nincs meghatározott minimális szénhidrát szükséglet, de van minimális glükóz igény, mely a létfontosságú szervek (pl. az agy) működésében fontos. A rostok olyan fajta szénhidrátok, amelyek módosítják a vékonybélben a baktériumegyensúlyt, ez pedig segít például a krónikus hasmenés kezelésében. Ahhoz, hogy a macska a lehető legideálisabb módon tudja hasznosítani a rostokat, fontos, hogy a rostforrás mérsékelten legyen erjedő. Azok az ételek, melyek magas rosttartalmúak, nem a legmegfelelőbbek magas energiaigényű macskáknak, például a fiatal, növekedésben levő állatok számára.
  • A vitaminok az enzimreakciók katalizátorai. A macskák norműlis metabolikus működéséhez nem szükséges sok vitamin. A legtöbb vitamint nem képesek szintetizálni a szervezetükben, ezért fontos, hogy az étrendben megtalálhatók legyenek.
  • Teljes értékű, kiegyensúlyozott étrend esetében nem szükséges vitaminok vagy ásványi anyagok hozzátáplálása, kivéve, ha valamilyen egészségügyi okból erre szükség van.  Ebben az esetben is az állatorvos javaslatára szabad csak a kiegészítést adni. A vitaminok és ásványi anyagok túlzásba vitt adagolása komoly mérgezéshez vezethet.
  • Az ásványi anyagok olyan szervetlen vegyületek, amelyek nem metabolizálódnak és nem termelnek energiát. Ezeket a tápanyagokat az állatok nem tudják szintetizálni, ezért azokat az étrendben kell biztosítani. Általában az ásványi anyagok a csontok és a fogak szerkezeti összetevői, a folyadékegyensúly fenntartása és a sok anyagcsere-reakcióban való részvétel szempontjából a legfontosabbak.

Táplálási tippek macskásoknak

A felelős gazda számára fontos, hogy a kismacska életének első hónapjaiban olyan étrendet biztosítson a számára, amely zökkenőmentessé teszi a tejről a szilárd ételre való átállást.

  • Az újszülött kismacska teljes táplálékát anyatejjel veszi magához, és ez egészen négyhetes koráig így történik. Az anyatej tökéletesen megfelel a kicsi igényeinek, nincs szükség semmiféle kiegészítésre.
  • Abban az esetben, ha az anyamacska beteg, vagy nincs elég teje a kicsinyei táplálásához, esetleg elárvulnak a kiscicák, akkor tejpótló tápszerrel kell a kölyköket etetni.
  • Az első hetekben a kiscica súlya megduplázódik, sőt, akár megháromszorozódik. Ez a gyors növekedés, bár némileg csökkenő mértékben, egészen a növekedés és érés befejeztéig, azaz a cica-kamarszkor eléréséig folytatódik. Ebben az időszakban a cica sok energiát és táoanyagot igényel, lehetőleg miml kiegyensúlyozottabb és minőségi formában.

Kölyökmacska etetése fecskendőből

  • A kismacskák energiaigénye hatalmas, a felnőtt macska igényének két-háromszorosa. Emellett az enerrgiaigény 30 %-a fehérjéből kell álljon. Ezért fontos az, hogy az etetett eledel kifejezetten kismacskák számára készült, nekik ajánlott táp legyen, ezt kell etetni nagyjából egy éves korig, a növekedés és érés befejeztéig.
  • Öt-hat hetes korukban a kiscicák már képesek elmajszolni a száraztápot, és mellette még szopnak is. Ez az időszak nagyon fontos, a kölyök fokozatosan ismerkedik a száraz eledelekkel, és felkészül az elválasztás időszakára.
  • A legtöbb anyamacska nagyjából nyolchetes korukig szoptatja a kicsinyeit. Erre az időszakra a kismacskák napi táplálékbevitelének 80-90 %-a már szilárd ételből származik.
  • A cicák etetésénél lehet választani azt a módot, hogy előttük hagyjuk az eledelt, és amikor éhesek, esznek belőle. Persze ez a megoldás inkább a száraz tápok esetében működik, a konzervek könnyen megromlanak, ha naphosszat elöl hagyja őket. Ha van kutya is a családban, érdemes olyan helyre tenni a cica eledelét, ahol az eb nem éri el, ugyanis a kutyák általában imádják a cicák eledelét felfalni. Mindig legyen friss víz is a száraztáp mellett.
  • A legelső alkalommal, amikor a cica szilárd étellel találkozik, inkább játszani akar vele, mintsem megkóstolni. Ám higgye el, hamar ráismer az értelmére, és rájön, hogy megenni sem olyan rossz, sőt!
  • Nyugodtan lehet jutalomfalatot is adni a kiscicának, de arra ügyeljen, hogy a napi mennyiség 5 %-ánál ne legyen több a jutalom.

Ajánlott cikkek