A boldog hazatérés

Az első benyomás mindig fontos. Éppen ezért lényeges, hogy a család új cicáját igazán macskabarát környezet fogadja. Erre persze időt és pénzt kell szánni. Át kell vizsgálni az otthont, hogy minden kellően biztonságos-e a kölyök számára, és bizony be kell szerezni jó pár felszerelést. Ám ez a készülődés csak fokozza a várakozás jóleső izgalmát!

  • Ne engedje, hogy más állatokkal, vagy más emberrel találkozzon a cica addig, amíg biztonságban a helyére nem kerül. A feszültség csökkentése érdekében tartsa zárt dobozban
  • Egyszerűen tegye be a dobozt oda, ahol a helye lesz, majd nyissa ki a szállító ajtaját. Lépjen hátra és várjon.  Hagyja, hogy akkor jöjjön ki a cica a dobozból, amikor ő akar. Még szinte minden rémisztő a számára, alkalmazkodnia kell az új környezet látványához, hangjához és illatához. Egyszerűen üljön le nyugodtan a szobában és várjon, amíg kijön, vagy halkan menjen ki a szobából, hiszen akár pár óra is eltelhet, mire a kicsi cica kidugja az orrocskáját. Ha kimegy, biztosítson fényt (ha kell, kapcsolja fel a villanyt), és csak pár óra múlva menjen vissza.

Készítse elő a szobát a cicának

  • Az első egy-két hétben, vagy amíg nem mutat érdeklődést a lakás felderítése iránt, legyen egy külön szobája a cicának. Ez a hely legyen előkészítve addigra, mire hazahozza a cicát.
  • Fontos, hogy a szobában legyen olyan hely, ahol a cica el tud rejtőzni, ez növeli biztonság- és kényelemérzetét.

Ha a cica elbújik, soha ne húzza ki onnan, mert az csak félelmet kelt benne. Majd előjön, amikor készen áll rá. Mindig legyen a helyiségben friss ivóvíz és gondoskodjon elegendő ételről is a számára.

fehér kölyök macska

  • Nagyon fontos az alomtálca. Sok kiscica számára biztonságérzetet ad, ha fedett alom áll a rendelkezésére.  Töltse meg az alomtálat jó minőségű alommal, lehetőleg kerülje az illatosított változatot. Mindig tartsa tisztán az almot.
  • A jó minőségű kaparófa hosszú évekig kitart, érdemes már idejekorán beszerezni és hagyni, hogy a coca élesíthesse rajta a karmait. Egyrészt fontos számára ez a tevékenység, másrészt kíméli a bútorokat.
  • Felejtse el a karom végleges eltávolításának a gondolatát. Ez nem más, mint állatkínzás, hiszen komoly viselkedési és magatartási problémákat okozhat az állatnál. Inkább rendszeresen vágja le a cica karmait, persze megfelelő és türelmes szoktatási, tanítási időszak után. Ha ez nem megy, bízza szakemberre. A káros, romboló kaparás korrigálható viselkedési probléma. Olvasson utána!
  • Ne engedje, hogy az első héten a látogatók elárasszák a házat.

vörös-fehér kiscica les

  • Ellenőrizze az otthonát, nincs-e olyan tárgy, amit a cica megrághat vagy lenyelhetm és az veszélyeztetheti egészségét. Olvasson utána, mitől kell óvnia a cicát, de addig is általános szabályként tekintse azt, hogy ami veszélyes a totyogó gyerek számára, az veszélyes a kiscicának is.
  • Soha ne üsse meg a kiscicát és ne kiabáljon rá. Inkább olvassa el, hogyan lehet nevelni egy macskát!
  • Ha a cica már megnyugodott és jól érzi magát új otthonában, akkor próbáljon meg neki biztonságos és ösztönző játékokat kínálni. A játék komoly és fontos tevékenység a macska számára. A játék útján tudja a cica kifejezni magát, ezáltal alakul és fejlődik személyisége, de segíti önbizalmának épülését is. A közös játék kiváló a gazda és a cica közötti kapcsolat erősítésére.

Ajánlott cikkek