Őszi kutyaságok

Az aranyló ősz, a fákról csendesen hulló levelek, a nap varázslatos fénye, a színek orgiája csodálatossá tudja tenni az őszt, különösen az indián nyár napjaiban. Ez optimális időszak a hosszú sétákhoz és a hangulatos estékhez. De az ősz egyúttal nagyon változó évszak is.

Annak ellenére, hogy korán sötétedik, este már hűvös van, sőt, akár talajmenti fagyok is lehetnek, a nappalok általában még mindig melegek. Vannak napok, amikor az ősz a kellemetlen oldalát mutatja, jön a köd, eső vonul végig az országon, itt-ott fagy is megérkezhet. Ilyenkor bizony a piszkos mancsok és a nedves, ázott szőr nem ritka.

Kutyaruha – kell vagy sem?

Ősszel gyorsan hidegre fordulhat az idő, vagy bár nem olyan alacsony a hőmérséklet, de a szél és az eső miatt kevesebbnek érezzük. Nincsenek ezzel másként a kutyák sem. A legtöbb kutya számára a szőrzet ideális védelmet biztosít a hideg ellen, azonban ha azonban kevés aljszőrzettel rendelkező kutyája van, vagy olyan, amelynek rövid, vékony a bundája, érdemes átgondolni a megfelelő kutyaruházat beszerzését.

sheltie fekszik az őszi avarban

Az is előfordulhat, hogy az eb bundája még nincs felkészülve a hideg, nedves időjárásra, az immunrendszere pedig ilyenkor különösen érzékenyen reagál. Főleg idősebb és beteg kutyáknál a szőrzet váltása lelassulhat, de az apró kölyökkutyák hőszabályozása sem tökéletes még. A nagyon kicsi termetű, alacsony növésű kutyák általában a talajmenti fagyokkal bírkóznak meg nehezebben. A könnyű kutyaruházat, például esőkabát, pulóver ezekben a helyzetekben segíthet. Vannak azonban fajták, amelyek esetében a kutyaruha többet árt, mint használ.

gazdi őszi erdőben sétáltatja a kutyát

Az otthon, az autó tisztasága

Az őszi esős időben egyetlen mancs sem marad szárazon – a kosz és a nedvesség, a sáros foltok elleni küzdelemre bizony jól fel kell készülni:

A lakás, a ház

  • Az ajtó előtti szőnyegek, lábtörlők segítenek az első nedvesség felszívásában. Tanítsa meg a kutyának, lehetőleg még a rossz idő beköszönte előtt, hogy séta után pár másodperce meg kell állnia a szőnyegen.
  • Egy nedvszívó törülköző mindig legyen kéznél, hogy gyorsan meg tudja törölgetni az eb mancsait, és ha kell a szőrét, még a lakásba lépés előtt.
  • A kutya ágyába tegyen plusz mosható takarót vagy szőnyeget. Ezek védik a pihenőhelyet a nedvességtől, és szükség esetén gyorsan kimoshatók.
  • Ha az eb túl viharosan rohan be a folyosóra, és ott rázza meg magát alaposan, akkor a rongyok és a felmosás csak korlátozottan segít. Jó megoldás lehet a bejárati területen mosható fal- vagy tapétavédő felhelyezése.

Az autó

  • A kutyák autóban történő szállításának legtisztább és legbiztonságosabb módja, ha az eb szállító dobozban utazik. A további védelem érdekében nedvszívó takarókat vagy szőnyegeket lehet ezekbe is teríteni.
  • A hátsó ülésen vagy a csomagtartóban, doboz nélkül történő szállításkor, ha a kutya biztonsági övvel van rögzítve, érdemes az egész ülést vagy a csomagteret vízálló takaróval fixen leteríteni.
  • Mielőtt beszállnának az autóba, minden esetben törölje át a kutya szőrét és mancsait egy jó nedvszívó képességű törülközővel. Ha csak egy törülköző van kéznél, kezdje az állat fejénél, majd dörgölje át a bundát és végül a mancsokat.

Biztonságban az utakon

A láthatóság életet menthet! Ne feledje, hogy sötétben is kell vinni a kutyát sétálni, és reggel később kel fel a nap, este viszont hamarabb sötétedik. Az eső és a köd szintén korlátozza a látást. Az autósok is nehezebben figyelnek ilyen időjárásban, több mindenre kell fókuszálniuk.

A fényvisszaverőket ebben az időszakban nem csak a gazdi kabátjára kell rögzíteni; ugyanis a kutyákat gyakran figyelmen kívül hagyják kisebb méretük miatt.

Még ha a kutya pórázon van is, érdemes fényvisszaverőt tenni a nyakörvére, vagy akár a kutyaruhára, ha hord ilyet. Zord, sötét,. ködös időjárásban nem túl jó ötlet az utak közelében póráz nélkül hagyni a kutyát. A világító nyakörvek és pórázok, fényvisszaverő kellékek, kabátok segítenek abban, hogy jobban látható legyen az eb, így megóvhatják az életét.

kutya szalad az őszi erdőben és farönköt ugrik át

Az erdő, mező veszélyei

1. A vadon élő állatok

Nem csak a közúti forgalomban van szükség különös óvatosságra, de az erdőben, a mezőn is.  A korai szürkület és főleg az időjárás változása miatt más időpontban vonulnak a vadon élő állatok, mint ahogy nyáron a túrázók megszokhatták. A szarvasok, mezei nyulak és társaik nem a mi óránk szerint élnek, így ügyelni kell arra, nem kerül–e  például a séta útjába egy vonuló szarvascsorda.

A vadászni szerető kutya orra nedves időben gyorsabban fel tudja venni az illatot. Ha egy pillanatra nem figyel oda a gazdi, máris eltűnik az erdőben, a szag után indulva.

Persze lehet, sőt, kell is menni sétálni, de érdemes esetleg lecserélni a normál pórázát egy sokkal hosszabb nyomkövető pórázra, így nagyobb szabadságot élvezhet az eb.

2. Erdei gyümölcsök, gombák okozta mérgezések

Vannak kutyák, melyek számára a fenyőtoboz, a makk, a gesztenye és más erdei termések, gyümöcsök kiválóan rágható játékok. A diófélék, a bogyók és a gombák szintén népszerűek a a körükben, ám nem árt vigyázni, mert nagyobb mennyiség veszélyes lehet.

Nem minden növény, termés és gomba fogyaztható biztonsággal a kutyák számára sem, a végeredmény pedig emésztési problémák vagy mérgezés lehetnek. Száj-, nyelőcső- vagy bélsérülések, valamint bélelzáródások is előfordulhatnak, ha az emésztőrendszerben elakad a földről felszedegetett nasi.

A séták, túrák során tehát ügyelni kell arra, hogy a kutya ne egyen erdei bogyókat vagy gombát, inkább kösse le a figyelmét játékokkal, a parancsszavak gyakorlásával.

Nem árt ismerni a mérgezés tüneteit. Ezek lehetnek: hasi fájdalom, hányás, hasmenés, fokozott nyáladzás, neurológia tünetek (görcsök, remegés). Ha ilyet tapasztal az erdei séta után, és gyanítható, hogy valamit felevett a kutya, mielőbb vigye el az állatorvoshoz.

Az őszi idő a különféle paraziták, például az őszi fűatkák és kullancsok számára igen kellemes környezetet biztosít, ne feledje tehát, hogy a kullancsok elleni védelem nem elhanyagolható ebben az időszakban sem!

francia bulldog falevelet szimatol

Őszi szőrzetápolás

A szőrzetváltás, azaz a vedlés nem csak tavasszal történik, hanem ősszel is. Ilyenkor a szőrzet nyáriról télire változik, azaz ismét sűrűbbé és hosszabbá válik, hogy tökéletesen szigetelje a hideg időben az ebet.

Mindez fokozott szőrvesztéssel járó folyamat, melyen segít a rendszeres kikefélés és fésülés, amely segít az elhalt szőrzet eltávolításában. Segíthet a vedlés gyorsításában a fürdetés, de a túl gyakori fürdetést kerülni kell, hogy a bőr megőrizhesse természetes védőrétegét. A bőrolaj ugyanis a szőrzet  számára egyfajta védelmet ad, valamint szigeteli az érzékeny bőrt a hideg és nedves időjárástól.

Ne feledkezzen meg a mancsokról

A mancsokat rendszeresen ellenőrizni kell, megvizsgálni, hogy idegen testek  nem szorultak-e lábujjak közé, nem tapadtak-e meg a lábujjak közötti szőrzetben, vagy hogy nem láthatók-e sérülések a talppárnákon.

A lábujjak között érdemes rövidre vágni a szőrt, így elkerülhető, hogy ott bármi megtapadjon, akár később, a fagyos-havas időszakban a hólé, a jég. A fűtési szezonben könnyen szárazzá váló levegő és a kinti-benti hőmérséklet közötti változás a talppárnák kiszáradását és berepedezését okozhatja. Erre gyógyír, de megelőző óvintézkedés is lehet mancsbalzsam használata.

Unalom ellen

Amikor kinn őszi viharok tobolnak, szakad az eső, leereszkedik a köd, sokkal hangulatosabb bent. Ám ha kevesebbet mozog az eb, hamar utoléri az unalom. Legszívesebben kint lenne, levélkupacok között kutatva és a szél kavarta levelek után szaladva. Ha az időjárás mostoha, bizony a gazda feladata a kutya mentális és fizikai jólétének biztosítása, mégpedig játékokkal és új feladatok, akár trükkök gyakorlásával.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n