Örökbefogadni. De melyiket?

Egy kutya örökbefogadása csak alapos tervezés, átgondoltság alapján történhet, ehhez pedig türelemre van szükség. A döntés meghoztatalához temérdek szempontot kell figyelembe venni, melyek közül talán a legfontosabb, hogy van-e elég ideje és akarata, hogy felelős gazdaként foglalkozzon az állattal.

Kutyatulajdonosnak lenni menőnek, szórakoztatónak és egyszerűnek tűnhet, főleg manapság nagyon divatos menhelyi, keverék ebet örökbe fogadni, de új taggal bővíteni a családot óriási felelősség.

Az örökbefogadott kutya és gazdi saját érdekében fontos mérlegelni az olyan dolgokat, mint a költségek, a kutya testmozgás- és szocializáció igénye. Emellett fontos az edukáció, azaz a leendő gazda önképzése, hogy lehetőleg minél töbebt megtudjon arról, mivel jár a gazdává válás, a kutyával való élet.

De melyek azok a szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a saját körülményeknek legjobban megfelelő kutya örökbefogadása során?

szomorú kutya feje a lábán és néz

A megfelelő kutya kiválasztása

A kutyák mérete, szőrzete, fajtajegyei és viselkedése rendkívül változatos. Valójában a kutyák jóval sokszínűbb arculatot mutatnak, mint bármelyik másik faj.

A méret

Minden kölyökkutya édes, bájos és cuki, de előbb vagy utóbb mind megnő. A felnőttkori méret hihetetlenül széles skálán mozog, a másfél kilós toy kutyától a százkilós óriásig.

Keverék kutyáknál nehezebb megmondani a körülbelüli felnőttkori méretet, ezt az állatorvos is csak megközelítőleg tudja meghatározni, annak függvényében milyen fajták jegyeit véli felfedezni a kiskutyában. Ha olyan kutyát választ, amelyik hatalmas felnőttkori mérete miatt nem illeszkedik életstílusához, otthonához, de már megszerették egymást és kialakult a kutya-gazdi kötelék, hatalmas csalódás és fájdalom lesz a vége.

Amennyiben korlátozott a hely, az idő- és az erőforrások, akkor egy nagytestű kutya választása hosszú távon nem szerencsés, márpedig kutyát az ember hosszú távra választ. Ugyanígy nem szerencsés egy toy kutya, ha kicsi gyerek van a családban. Tehát a döntésnél mindig a kutya végső, felnőttkori méretét tartsa szem előtt, ne azt, mennyire bájos kicsinek.

A szőrzet

Lehet, hogy első pillanatban a szőrzet típusa és hossza nem tűnik fontos tényezőnek, de idővel azzá válhat. Például a hosszú szőrű, vagy dús, tömött bundájú kutyák gyakori fésülést igényelnek. Persze van, aki ezt élvezi, és úgy tekint a gyakori kozmetikázásra, mint a kutyájával való kötődés egy kellemes feladatára, az álalt iránt érzett szeretet kimutatására. Mások azonban túl elfoglaltak, nem élvezik ezt a feladatot, kényszernek érzik, ám a gondozatlan szőr nem csak csúnya, de sok betegség forrása is lehet. Opciós lehetőség persze a rendszeres kutyakozmetikai látogatás is, azonban ez anyagilag megterhelő.

Függetlenül a kutya szőrzetétől a rendszeres kozmetikázást – akár otthon, akár kutyakozmetikában – bele kell számolni a havi költségvetésbe, hiszen ez egy eszközigényes feladat, amihez fésű, kefe, karomvágó, fogkefe, sampon, stb. szükséges. A vedlési időszak - ritka kivételtől eltekintve (pl. a yorkshire terrier és még pár másik fajta egyáltalán nem vedlik) - minden kutyánál különösen macerás időszak szőrhullás és szőrápolás szempontjából. Még a rövid és sima szőrű kutyát is ápolni kell, igaz, sokkal ritkábban, rövidebb ideig tart és egyszerűbb a feladat, de ahhoz, hogy a lakásban ne legyen mindenhol gomolygó szőr, és az állat bőre, bundája egészséges maradjon, mindenképp szükség van.

labrador kopott ajtóban fekszik, feje a lábtörlőn

Az energiaszint

Minden kutya aktivitási szintje más és más. Egy-egy fajtánál nagyjából tudni lehet, mennyire aktív, de ezen belül egyedenként is más és más lehet, hogy mennyi mozgást igényel. Vannak kutyák, amelyek kifejezetten lusták, szeretnek egész nap heverészni, mások pedig ébrenlétük egész idejét aktív mozgással és/vagy munkával töltik ki. A sok testmozgást igénylő fajták, amennyiben nem tudják levezetni felesleges energiájukat, mert az igényeikhez képest szűk helyre, vagy tétlenségre vannak kényszerítve, ugatáshoz, ugráláshoz, ásáshoz, rágáshoz vagy más pusztító viselkedéshez folyamodnak.

Ne fogadjon örökbe sok mozgást és interakciót igénylő kutyát, ha nincs ideje és lehetősége arra, hogy ennek lehetőségét biztosítsa a számára.

A kutya mérete nem mindig ad pontos képet aktivitási szintjéről, azaz egy kutya nem csak akkor igényel sok mozgást, ha nagy. Meglepően sok kicsi és közepes testű, nagyon aktív fajta van, gondoljunk csak a border collie-ra. Más fajták nem kifejezetten alkalmasak egy aktív család mozgalmas tevékenységeibe való bekapcsolódásra, például a bulldogok soha nem lesznek partnerei a rendszeresen kocogó embereknek a sporttevékenységükben, de még a sokat kirándulóknak is meg kell fontolniuk, magukkal viszik-e az ebet. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy kölyökkutya fajtájától függetlenül többet mozog, sokat játszik. Azt is érdemes észben tartani, hogy a rágás a kutyánál természetes és ösztönös dolog, mely nem csak kölyökkorában fontos a számára. Persze kölyökkorban, amikor a kiskutya fogai növekednek, vagy éppen váltja azokat, a rágás mindig intenzívebb, de később a száját használja tapintásra és fogásra is minden eb. A rágás fontos még a fogak és az íny egészségesen és tisztán tartása szempontjából, de a felesleges energia levezetése és az unalom elűzése miatt is.

Figyelje meg, mielőtt döntést hoz

A legtöbb ember, amikor végigmegy egy menhelyen, szíve szerint minden kutyát hazavinne.

Azonban a jó döntés kulcsa az, ha képes saját kritériumaira koncentrálni. Ez az alapja a hosszú és boldog, közös életnek.

Egy spontán, érzelmi döntés egy rossz kapcsolat ösvényére vezethet, és a vége akár az is lehet, hogy a gazdi visszaviszi a kutyát.

kicsi kutya a szobában fekszik egy fénysugárban

Mielőtt döntést hozna, figyelje meg a kutyát környezetében. Nézze meg, hogyan játszik, miként viselkedik más kutyákkal, mi történik, ha közelít felé, esetleg szeretné megsimogatni. Szívesen megy és hagyja, hogy megsimogassa, vagy behúzódik egy sarokba? Az, amelyik elbújik, biztos, hogy több türelmet, megértést igényel.

Vagy éppen ellenkezőleg, szinte matricaként tapad, mindenre és mindenkire felugrál? Nos, akkor az alapvető engedelmességi képzés nagyon fontos, sőt, otthon is rendszeresen foglalkozni kell a kutya nevelésével. Csak akkor válassza az adott kutyát, amennyiben hajlandó vállalni ezeket a feladatokat és elkötelezettséget.

Menhelyi kutya esetében fontos ismerni az előéletét, különös tekintettel a viselkedési és egészségügyi problémákra.

Csak a tények ismeretében tud felkészülni a várható feladatokra és költségekre. Egyes viselkedési problémák könnyen korrigálhatók, mások nem. Ugyanígy egyes egészségügyi problémák orvosolhatók, mások pedig folyamatos kezelést, kontrollt, gyógyszerezést igényelnek és költségesek. Legyen őszinte magával, hogy mit tud és mit nem tud vállalni.

Nagyon szép dolog egy idősödő állatot örökbe fogadni, de itt is tisztában kell lenni a paraméterekkel. Lehet, hogy az öregedő eb már egészségügyi problémákkkal küzd, melyek kezelése idő- és költségigényes. Ahogy az embereknek, úgy az idős kutyáknak is lehetnek már rigolyáik, nehezebben tanulnak és nehezebben alkalmazkodnak, mint fiatalabb társaik, emiatt több türelemre és toleranciára van szükség.  Egy idősebb, ízületi gyulladásban szenvedő háziállat számára nem biztos, hogy előnyös, ha olyan kisgyermek van a családban, akinek a mozgáskoordinációja még bizonytalan, esetleg ráfekszik, rátámaszkodik az ebre. Aki szeret hosszú sétákat tenni, és a kutyát is vinné magával, ne fogadjon örökbe  olyan idősebb kutyát, amelynek ízületi gyulladása vagy szívbetegsége van.

adopt feliratú grafika kutyával, cicával és házzal

A környezet előkészítése az örökbefogadott kutya számára

Ha nagytestű kutyát szertne örökbe fogadni, jó, ha van egy biztonságosan elkerített udvari rész. Ez feltételezi azt, hogy a kerítés stabil, biztonságos, nincsenek rajta lyukak, ahol a kíváncsi kutya ki tud szökni, és elég magas ahhoz, hogy ne tudja átugrani sem.

Amennyiben a kutya a nap nagy részét a kertben, uvdaron tölti, szükség lesz egy szigetelt, meleg, szélvédett kutyaházra, ahová be tud húzódni az időjárás viszontagságai elől. Ugyanígy kell egy árnyékos hely, ahová nagy melegben tud elvonulni hűsölni. A nagytestű, hosszú szőrű  vagy tömött bundájú kutyák számára a nyári meleg sokkal megterhelőbb, mint a tél. Különösen ez a helyzet az északi kutyafajtákkal, mnint a szamojéd vagy a husky. A hűvösebb, árnyékos hely mellett fontos a friss, tiszta ivóvíz is.

Lakásban élők számára nem a legjobb ötlet nagytestű és/vagy igencsak aktív kutyát örökbe fogadni. Ezeknek a kutyáknak sok térre van szükségük, és hacsak nem tud eljárni velük naponta többször is nagy sétákra, futtatóba, speciális, az igényeiknek megfelelő mozgásra (akár munka, akár kutyás sport tevékenység, terelés, stb.,), akkor a kutya csak szenvedni fog. A különböző fajtáknak más és más tér-, tevékenység- és társasági igényük van. Fogadjon inkább örökbe olyan fajtát vagy keveréket, amely alkalmasabb egy lakásban leélt élethez, így elkerülheti a későbbi problémákat.

Lényeges szempont a család dinamikája is. Ha gyerek van a családban, olyan kutyát kell keresni, amely jól tolerálja az akár kicsi gyerekekkel való együttélését, türelmes és kedves a csemetékhez. Lehet, hogy a környékbeli gyerekes-kutyás családok szívesen mesélnek ezirányú tapasztalataikról, de a menhely dolgozói is kell, hogy ismerjék a kutyák habitusát.

Minden kutya számára stressz, amikor új családba kerül.

Amennyiben az eb már nem kölyök, hanem menhelyről örökbefogadott, esetleg problémás előélettel bíró idősebb kutya, bizony számolni kell azzal, hogy az új környezet, a zajok, az idegen emberek, de akár temérdek apró, jelentéktelennek tűnő dolog is pánikot válthat ki belőle. Általában beletelik egy kis időbe, mire a kutya megérti, hogy szerető, új otthonra lelt.

Tehát, mint írtuk, egy hányatott sorsú menhelyi kutya örökbe fogdása igen nem cselekedet, de csak akkor, ha alapos megfontolás, a körülények mérlegelése alapján történik.

Ajánlott cikkek