Fogadj örökbe egy kutyát!

Ha örökbefogadáson gondolkodik, érdemes pár dolognak utánanézni, néhány információt begyűjteni.  Nem mindegy ugyanis, hogy a kutyát menhelyről, ideiglenes befogadótól vagy esetleg tenyésztőtől fogadja-e örökbe, ahogyan az sem, hogy illik-e az ön életviteléhez a választott kutya.

Néhány egyszerű kérdés átgondolásával könnyen szűkíteni tudja az önnek való kutyák körét.

Először is, gondolja át, mennyi hely áll rendelkezésére. Ha kisebb vagy zsúfolt lakásban él, a nagytestű fajtákat és kutyákat eleve zárja ki, és gondolkozzon egy yorkshire terrier, vagy egy nagyobbacska terrierfajta, esetleg egy törpeschnauzer, esetleg hasonló méretű keverék örökbefogadásán.

Ha vannak gyerekei, szintén nem mindegy a kutya mérete. Egy nagyon aprócsa eb, mint egy csivava vagy máltai, igen aranyos, de a kisebb gyerekek könnyen okozhatnak neki komoly sérülést. Másrészről egy nagyobb méretű kutya, mint egy boxer vagy egy bernáthegyi kölyökkorban igencsak heves lehet, ezáltal pedig veszélyes a kisgyerek számára, hiszen akaratán kívül, pusztán temperamentuma miatt komoly sérülést okozhat a kicsinek. Kisgyerek mellé tehát jobb egy közepes méretű kutyafajta, például egy lhasa apso, vagy egy west highland white terrier.

kutya feje oldalfekvésben, szeme szomorú

Következő kérdésként gondolja át, mennyi mozgást tud biztosítani a kutyának. Ha otthonához tartozik kert vagy udvar is, akkor a kutya maga is tud ott mozogni. Ám egyes nagyobb testű és magas energiaszinttel bíró fajták számára biztosan kevés lesz ez a hely. Ebben az esetben – és persze akkor is, ha nincs kertje, udvara – a napirendjébe bizony némileg hosszabb sétákat kell beiktatnia, kiegészítve rohangálási - pl. kutyafuttató - lehetőséggel.

Nem szabad elfelejteni, hogy egyes fajták munkára lettek kitenyésztve, napi elfoglaltságukhoz nagy mennyiségű mozgás tartozott.

Végezetül ne feledje el, hogy minden kutyának vannak alapvető kozmetikai igényei is. Egyes fajták számára elegendő heti fél óra ápolás, míg másokat naponta legalább egy órán át fésülgetni kell. Ha nincs elég ideje, ne vegyen magához uszkárt vagy máltait, hacsak nincs elég pénze arra, hogy rendszeresen kutyakozmetikushoz hordja kedvencét. A boston terrier vagy whippet, netalán egy kínai meztelen kutya jó választás lehet azok számára, akik nem akarnak, vagy nem tudnak időt szánni a kutya kozmetikázására.

Ha eldöntötte, milyen fajtát szeretne, célszerű meghatározni a kutya életkorát is. A legtöbb ember édes, kicsi kölyökkutyát szeretne, hiszen a kölyköknél általában még nem alakult ki semmilyen rossz szokás. Ugyanakkor a szobatisztaságra nevelés, az alapvető engedelmesség megtanítása a gazdi feladata.

A legtöbb idősebb kutya általában szobatiszta, és ha engedelmességi nevelésük nem is teljes körű, azért már van elképzelésük a megfelelő, ember által elvárt viselkedésről.

Ráadásul ezek az ebek kevésbé elevenek és „ártalmasak” a bútorokra, cipőkre, egyéb tárgyakra, mint egy eleven kölyök. Ezzel együtt nagy az esélye annak, hogy viselkedési problémákkal, esetleg egészségügyi gondokkal küzdenek, sőt, lehet, hogy pont ezek miatt keresett nekik új gazdát régi tulajdonosuk.

Amennyiben kölyökkutyát szeretne, érdemes elismert tenyésztőt keresni, olyat, amelyiknek éppen van kiskutyája a választott fajtából. Azért azt tudnia kell, hogy a legjobb tenyésztőknél előjegyzési lista van a kölykökre és sokszor akár éveket is kell várni. Ha türelmetlen, akkor bizony kompromisszumot kell kötnie, de a szaporítótól való vásárlás nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Az ilyen helyekről származó kutyák általában egészségügyi problémákkal, viselkedési zavarokkal küzdenek.

idős, szomorú szemű kutya portréja

Ha idősebb kutyát szeretne, érdemes felkeresni a menhelyeket, vagy felvenni a kapcsolatot a fajtamentő szervezetekkel. Az ilyen helyeken pontos információt kaphat a kutyák egészségügyi állapotát és temperamentumát illetően, ami nagy segítség lehet a döntésben, és a jövőre nézve.

A döntés meghozatala után nem pihenhet meg! Még van pár nagyon fontos dolog, hiszen hátravan a szükséges felszerelések beszerzése, az állatorvos választás, és nem utolsó sorban a leendő családtag nevének eldöntése!

Ajánlott cikkek