Fontos kérdések örökbefogadás előtt

Manapság, ha az ember a közösségi oldalakon próbál tanácsot kérni, milyen fajta kutyát válasszon, tízből kilenc válasz valamilyen menhelyi, lehetőleg keverék kutya örökbefogadását ajánlja, ahelyett, hogy a kérdésre válaszolnának.

Nos, megmenteni egy állatot igen nemes cselekedet, de azért nem árt tudni, hogy amilyen izgalmas is a feladat, legalább annyira félelmetes. Gyanítható, hogy az önjelölt, mindenféle képzettség és gyakorta tapasztalat híján is levő "állatvédők" és megmondó emberek nincsenek tisztában azzal, hogy a "mindegy milyen kutyát, csak menhelyi legyen" válasszal többet ártanak, mint használnak.

A legtöbb ember hajlamos a legszomorúbb tekintetű, leginkább elesettnek tűnő, vagy hozzá azonnal közeledő kutyát választani, amikor betér egy állatmenhelyre, anélkül, hogy megalapozott lenne a döntése. Pedig a kiválasztott kutya számára jó eséllyel még hosszú-hosszú évekre kell otthont és boldog életet biztosítania.

francia bulldog les ki a kosárból

Elég néhány kérdés, és a - remélhetőleg - egyenes és őszinte válaszok mérlegelése a döntés előtt.

1. Honnan jött a kutya?

Nagyon sokféle ok miatt kerülhet egy kutya menhelyre, de az állat saját története betekintést adhat, milyen kihívások várnak leendő gazdájára. Például az a kutya, amelyik az utcáról került be, feltehetőleg semmiféle tanítással, képzéssel nem rendelkezik, a pórázt és a nyakörvet sem ismeri, míg a gazdája által beadott ebet remélhetőleg tanították és szocializálták, még ha nem is teljeskörűen.

Tehát érdemes érdeklődni a kutya előélete iránt, és rákérdezni, mennyi ideje van a menhelyen, hogyan került oda.

Esetleg bántalmazott kutya volt, amelyet a kegyetlen gazdáktól mentettek meg? Vagy pusztán költözés, esetleg haláleset miatt vált meg tőle a gazda? Ne feledje, hogy ezekre a kérdésekre nincsenek jó vagy rossz válaszok. Amit hall, abban segít, hogy eldönthesse, van-e elég ideje, türelme és akarata az önre váró feladatokkal megküzdeni.

2. Hány gazdája volt már a kutyának?

Sajnos, vannak kutyák, amelyek rendre visszakerülnek a menhelyre.

Az örökbefogadó gazdák leggyakrabban viselkedési problémák miatt viszik vissza az állatot.

Persze megeshet – igaz, ritkán -, az is, hogy a kutya önhibáján kívül kerül újra és újra másik gazdához, például ha egyszerűen csak túl energikus. Nos, lehet, hogy őt rosszul választották ki, de a következő gazdijelölt pont erre vágyik. Erre a kérdésre sincs jó vagy rossz válasz, de tudni kell, hogy bármi legyen is az ok, egy kutyának, amelyik számos otthont és gazdát is megjárt, több türelemre és hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon.

3. Milyen az egészségügyi állapota?

Fontos tisztában lenni azzal, milyen egészségi állapotban került a menhelyre a kutya, illetve hogy az ott töltött idő alatt milyen esetleges vizsgálatok és kezelések történtek. Azt is tudni kell, hogy az oltások naprakészek-e, akárcsak a paraziták elleni védelem, illetve hogy megtörtént-e az állat ivartalanítása. Kérjen pontos és részletes tájékoztatás az esetleges betegségekről, illetve ezek kezelési módjáról, annak költségeiről. Egy tartós betegség nem csak a napi költségeket emelheti, de korlátozhatja is az állatot abban, milyen tevékenységekben vehet részt.

bánatos népet juhászkutya fekszik

4. Fajtatiszta vagy keverék?

Nagyon sok fajtamentő szervezet foglalkozik fajtatiszta kutyák mentésével, de náluk is találhatók az adott fajta fajtajegyeit viselő keverékek. Azt is tudjuk, hogy egy keverék kutya képes temérdek szeretetet adni, és részt tud venni a gazdi tevékenységeiben.

Ám ahhoz, hogy el tudja dönteni, az adott fajta vagy keverék illik-e a család életéhez, a családtagok személyiségéhez, tudni kell, hogy a fajta vagy fajták valószínű keveréke milyen tulajdonságokkal bír.

Ezek ismerete segíthet nagyjából megjósolni a kutya személyiségét, és támogatást adhat abban, hogy a szükségleteit behatárolja. Egy border collie vagy annak keveréke jó eséllyel nem csak okos lesz, de igen aktív is, mely sok foglalkozást és még több nmozgást igényel.  Lehet, hogy a csivava nem a legjobb választás ha szeret hatalmas túrákat tenni, de okos és igazán kiváló öleb. Ha tudja, mire számíthat energiaszint, testmozgási igények és táplálkozás terén, könnyebben el tudja dönteni, illik-e életviteléhez az adott kutya.

5. Milyen a karaktere?

Bár a fajta sok mindent elárul, minden kutya egyedi. Kérdezze meg a menhelyen, hogy mit tudtak meg a kutya karakteréről, tulajdonságairól és furcsaságairól az ott töltött idő alatt. Mit szeret, és mit nem? Szereti a labdáját magával cipelni a sétákra? Étellel, jutalomfalattal motiválható? Szereti az egyedüllétet, vagy inkább a többi kutyával, esetleg az emberekkel érzi jól magát? Ha a kutya nem menhelyen, hanem ideiglenes befogadó otthonában él, valószínűleg átfogóbb képet kaphat karakteréről.

6. Szobatiszta?

Még a teljesen szobatiszta kutyával is előfordulhatnak balesetek,  amikor új otthonba kerül. Ám ha már egyszer megtanula a szobatisztasági szabályokat, könnyebb dolga lesz vele, hiszen nem kell az alapoktól elkezdeni a tanítást.

Nem szabad feltételezni, hogy a kutya szobatiszta, csak azért, mert felnőtt, hiszen sok ebet egyszerűen soha nem tanítottak meg erre, míg mások utcáról kerültek be a menhelyre, gazdájuk sosem volt. Mindez azonban ne szegje kedvét, hiszen megfelelő módszerekkel és kellő türelemmel akár az öregedő kutya is megtanítható a szobatisztaságra.

francia bulldog les a kerítés alatt

7. Elvan a gyerekekkel, az idegenekkel?

Ha egy kutyát megfelelően szocializáltak, akkor az általában jól elvan bármilyen korú és megjelenésű ember közelében. Sok mentett kutya azonban kölyökként kimaradt a kritikus korban szükséges szocializációból, ezért fél vagy szorong gyerekek vagy idegenek közelében. Ha van gyermek a családban, valószínűleg nem megfelelő választás az ilyen problémákkal küzdő kutya, ám ha van tapasztalata és ideje a kutya ezirányú szocializációjára, izgalmas és nemes a kihívás.

8. Elvan más kutyákkal, egyéb állatokkal?

Akárcsak az előző pontban, itt sem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a korai szocializáció hiánya eredményeként a kutya lehet, hogy barátságtalan vagy akár agresszív más állatokkal szemben. Megeshet, hogy egy nagy kerttel bíró házban, ahol nincs más állat, ez nem jelent problémát a gazdának, pedig ezeket a kutyákat is el kell vinni sétálni, nem elég számukra csak a kertben megejtett mozgás. Márpedig a séta során más kutyákkal, sőt, néha - helytől függően - egyéb állatokkal is találkozhatnak, ami stresszt, félelmet vagy agressziót vált ki az állatból. Ilyen problémával küzdő kutyát csak akkor fogadjon örökbe, ha kellően felkészültnek érzi magát a feladatra, azaz az állat szocializálására, a már meglevő állatok védelmére, és a kellő felügyeletre a séták során.

9. Tanították valaha a kutyát?

Nem túl valószínű, hogy olyan kutyát fogad örökbe, amelyik teljeskörűen képzett, de a menhelyeken levő állatok jó része valamilyen szintű képzést és tanítást már kapott. Mindenképp kérdezze meg a menhely személyzetét, mit tud az eb, például ismeri-e az "ül", "marad" parancsot, vagy a behívást. Amely kézjeleket és parancsszavakat a kutya ismeri, azokat el kell sajátítania és gyakorolnia is az állattal. Azt is tudnia kell, hogyan sétál az eb a pórázon, vagy pedig erre is meg kell tanítania.

10. Vannak-e viselkedési problémái az állatnak?

Ne gondoljon eget verő problémákra, de nem árt tisztában lenni a kisebb viselkedési problémákkal is, mint például az emberekre ugrálás, vagy erős territoriális ösztön, esetleg csillapíthatatlannak tűnő rágási vágy. Érdeklődjön, van-e jele szeparációs szorongásnak, és azt is fontos tudnia, harapott-e már meg embert az eb, esetleg más állatokkal volt-e konfliktusa.

Gyakorlatilag minden viselkedési probléma korrigálható, de van olyan, amely sosem fog eltűnni.

Emellett a viselkedésmódosító terápiák komoly odafigyelést, erőfeszítést és sok időt igénylő feladatok.

11. Visszaveszi-e a menhely a kutyát, ha valami nem működik?

Természetesen mindenkinek az a célja, hogy a menhelyen élő kutyák végleges, szerető otthonra találjanak, de ez nem mindig sikerül. Lehet, hogy az örökbefogadó gazda úgy találja, hogy meghaladja erejét és idejét az a feladat, amit a kutya igényel, vagy az állat a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem jön ki a már a családdal élő kutyával vagy cicával. Nem teljeskörű tájékoztatás esetén sajnos a gazdák gyakran futnak bele ilyen problémákba.

Nos, egy magára valamit is adó menhely bármikor készen áll arra, hogy visszafogadja a kutyát. Ha nem így nyilatkoznak, akkor lehet, nem ez a megfelelő hely az örökbefogadásra.

Ne feledkezzen meg arról, hogy a fenti kérdések nem a tökéletes kutya megtalálását szolgálják, hanem abban segítenek, hogy a leendő gazda saját karakteréhez, életstílusához és képességeihez illő kutyát találjon. Egy viselkedési problémákkal küzdő kutya is tökéletes társa lehet egy olyan gazda számára, aki nem csak kellő tapasztalattal bír ennek kezelésében, de elég ideje és türelme is van a feladatra. Az is megeshet, hogy egy, a kirobbanó energiája miatt menhelyre kerülő kutya egy másik gazda számára a tökéletes partner lesz sporttevékenységében, így végül mindketten boldogok és elégedettek lesznek.

A lényeg az, hogy mindent megtudjon a potenciális új kedvencéről, hogy az élete hátralévő részében biztosan képes legyen boldogan, a család életébe és tevékenységeibe illeszkedve élni.

 

Ajánlott cikkek