Kutyák és macskák

Vannak emberek, akik meggyőződéssel vallják, hogy kutya és macska nem való egy családba. Mások azonban tudják, hogy a két faj bizony nagyon békésen és nyugodtan együtt tud élni. Sőt, vannak olyan kutyafajták, amelyek kifejezetten óvják és védik a család cicáját, hiszen az kisebb náluk, és számukra fontos feladat a gyengébbek és kisebbek védelmezése. Ilyenek például egyes munkakutya fajták, melyeket célirányosan arra tenyésztettek ki, hogy a családhoz tartozó állatállmonyt óvják.

Egyes vadászkutya fajták pedig időtlen idők óta falkában éltek, így ők általában toleránsak és kedvesek minden más állattal szemben is, amely a családhoz tartozik. A retrieverek és a spánielek bár vadászkutyák, de alapvetően barátságos lények, akik igen jól kijönnek a cicákkal, míg a társasági kutyák nem csak nevükben társasági lények.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy minden kutya egyéniség, és nagyon fontos tényező a korai szocializáció és a nevelés is.

Tehát a két fajt akkor is össze kell szoktatni, ha egyébként alapvetően kedves és békés állatok. De vajon melyik az a tíz kutyafajta, amely a legideálisabb társ lehet egy cicás családban is?

kutyák és macskák kép montázson

Beagle

A beagle kopóféle vadészeb, melynek feladata, hogy szimatmunkájával segítse a vadászokat, kiszagolja a zsákmányt. Ezek a kutyák hagyományosan nagy falkában éltek és dolgoztak, együtt kísérték a gyalog vagy lóháton dolgozó vadászt, tehát számukra természetes, hogy más állatokkal élnek és dolgoznak együtt. A fajta alapvetően vidám, barátságos és jóindulatú, így viszonyul a macskához is, hiszen a család cicája a nagy falka része.

Basset Hound

Akárcsak a beagle, a basset hound is vadászkutya, melyet szintén a szimatmunkája miatt használtak a vadászatokon. A Colombo-kutyaként elhíresült, rövid lábú, nagy, lógó fülekkel megáldott, mókás kutyafajta igen barátságos és kedves. Ráadásul a rövid lábak miatt mozgása nem túl gyors, ez pedig ideális, ha macskával él együtt az egyébként igen hűséges, türelmes, visszafogott eb.

Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles spániel igazi társasági kutya, erre a célra is tenyésztették. Édes, bájos, kedves fajta, mely nem csak minden családtaggal, de a család háziállataival is hihetetlenül jól kijön, beleértve a macskákat is. Nem csak szelíd és nyugodt, de könnyen alkalmazkodó fajta is.

border collie cicűt szimatol

Border collie

Igaz, Lassie nem border, de ő is collie volt. Ez a fajta pedig a legkevésbé sem harcos, sokkal inkább kedves, szeretnivaló és békés. Bár tény, hogy a terelőkutya fajták közül nem mindegyik van el jól a macskákkal, a border collie kivétel. Ezek a tüneményes ebek kifejezetten kedvesek és gyengédek a gyerekekkel és a legtöbb házi kedvenccel, így a cicákkal is.

Golden retriever

A goldie nem véletlenül egyike a világ legnépszerűbb fajtáinak, hiszen nyugodt, szelíd és nagyon kedves, nem csak az emberekkel, a gyerekekkel, de bizony a cicákkal szemben is. Ez a szeretetteljes, nagy mackó bizony igencsak jól alkalmazkodó és társaságkedvelő kutya, de azért esetükben sem árt a korai szocializáció, és a türelmes összeszoktatás a macskával.

Uszkár

Uszkár persze sok méretben van - toy, törpe, közép és óriás -, de mindegyikről elmondható, hogy okos és alapvetően nyugodt kutya. Bár tényszerű, hogy egy toy uszkár sokszor kisebb, mint egy termetes macska, míg a királyuszkár elég domináns méretű, mindegyikük képes békében és boldogan élni a család cicájával.

cavalier fekete cica fülét szagolgatja

Máltai selyemkutya

Bizony, a tündéri, hófehér máltai általában akkora, vagy kisebb mint egy macska. Szóval a méretbeli fölény ez esetben sem játszik, emellett társasági kutyaként a máltai békés eb.  Sőt, nem csak kedves, de könnyen alkalmazkodó és kiváló társállat is, ráadásul általában nem igazán izgatja vagy zavarja, hogy mi zajlik körülötte. Egyetlen problémát a kanapé jelentheti, ha éppen mind a két állat ugyanazon a helyen szeretne pihenni.

Újfoundlandi

Ez a szelíd óriás nem csak tündéri pofijával, de kedves természetével is hódít. Az újfoundlandi türelmes, békés, nyugodt fajta, mely kellően védelmező is, ha arra van szükség. Jellemzően ezek a kutyák minden emberrel jól kiönnek, nemtől, életkortól függetlenül, beleértve a gyerekeket is, és kiválóan elvannak a család macskájával is. Köszönhető ez legendás nyugalmuknak és kevéssé kirobbanó energiájuknak.

Pomerániai törpespicc

A játék plüsskutyára hasonlító pomerániai jó eséllyel fele akkora, mint egy méretesebb házimacska. Szóval ez a szőrös kis tündér ritkán jelent fenyegetést a cica számára, ráadásul karaktere sem vérmes, sőt, inkább nyugodt és kedves társ.

Mopsz

A mókás, bájos és végtelenül kedves kis mopszok szinte mindenkivel elvannak. Legtöbbjük semmiféle késztetést nem érez a cica üldözésére, ezért békésen élnek egymás mellett, sőt, ha a gazdi nincs otthon, egész jól eljátszanak egymással.

tacskó lebirkózza a cicát

Fajták, amiket jobb, ha távol tart a cicától

Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb energiaszinttel bíró, kevésbé temperamentumos kutyák bizonyulnak jobb választásnak egy macska mellé. Esetükben nagyobb az esélye annak, hogy nem éreznek késztetést az állat üldözésére, nem tekintenek potenciális zsákmányként a cicára. Ám például a terrierek, melyek szinte mindegyike, még a yorkshire terrier is, kirobbanó energiával bírnak, és igen erős a vadászösztön bennük, már nagyobb eséllyel tekintenek esetleges zsákmányként a macskára. A terelőkutya fajták sokszor még a család kétlábú tagjait is elhivatottan terelgetik, esélyes hát, hogy a macska is erre a sorsra jut, ám az is valószínű, hogy ezt nem fogják annyira jól tolerálni. Egyszóval: óvatosan a választással, és ne feledje: nagyon fontos a korai szocializáció és a tudatos, türelmes összeszoktatás.

Ajánlott cikkek