Hosszú, forró nyár

Mi, emberek, már csak olyanok vagyunk, hogy nyáron a nagy melegre, télen a hidegre panaszkodunk. Mindig elmondjuk, mi mennyire kínlódunk, és persze állatainkra is kitérünk, ők borzalmasan szenvednek. Pedig sokkal egyszerűbb lenne megoldásokat keresni és találni, hogy enyhítsük az időjárás által ránk mért nehézségeket. Emlékszik, hogy kezdődik a dal: Hosszú, forró nyár, mesélt a boldogságról....

Augusztus huszadika táján általában már beköszönt az ősz, legalábbis hosszú évek óta ilyenkor menetrendszerűen érkezik a vihar, a lehűlés, ami jó pár hétig kitart, hogy utána a vénasszonyok nyara beköszöntével kicsit még élvezhessük a napsütést. Ám idén, ha megnézzük az előrejelzéseket, még jó ideig igencsak meleget ígérnek. Jó, lehet, hogy lesznek záporok, zivatarok, de a meleg, sőt, megkockáztatom, a kánikula kitart.

A hosszan tartó, nagy meleg nem csak minket visel meg, hanem bizony kedvenceink szervezetét is megterheli, légkondicionáló berendezés pedig nem mindenhol akad. Van, aki nem engedheti meg magának a használatával járó áramszámlát, más egyszerűen nem szereti, vagy allergiás rá.

Kertes házban még csak-csak megoldható kedvenceink hűtése, elég csak kinyitni a slagot nekik, és biztos akad a kertben is némi árnyékos rész. De a panelban, bérházban szenved az állat. A falak már átforrósodtak, éjjel sem tudnak lehűlni, a ventilátor csak kicsit enyhíti a nagy meleget. A fiatal, egészséges állatok is kínlódnak a nagy melegben, hát még ha a cica vagy a kutya öreg és/vagy beteg is!

gazdi slaggal locsolja a kölyökkutyát

Teljesen jók a bevett, régi, házi módszerek, azaz az árnyékos terület biztosítása, a tartózkodó hely rendszeres locsolása, a fürdési, pancsolási lehetőség – már ha van kert, ahol ez megoldható. De mi van olyankor, ha a gazdi nincs otthon, vagy éppenséggel nincs ideje állandóan kirohangálni? Vagy ha szimplán csak lakásban lakik, ahol esetleg még egy erkély sincs?

Van egy csomó praktikus megoldás, amivel könnyebbé tehetjük nekik a forró napokat! Érdemes használni őket, ha azt látjuk, az állat nem érzi magát komfortosan.

  1. Az első és legfontosabb, hogy mindig legyen előttük friss, hideg ivóvíz. Nekünk is fontos az ivás, ha megoldható, érdemes ellenőrizni a vizes tálkát minden alkalommal, amikor a hűtőt kinyitjuk egy friss kortyért. Bizony, ez azt jeleneti, hogy naponta akár öt-hat, vagy akár még több alkalommal is kicseréljük a tálkájukban a vizet, ha az felmelegedett.
  2. Mindig olyan helyre tegye a vizes tálkát, ahol nem éri közvetlen napfény.
  3. Jó megoldás az önitató berendezés is, ha néhány jégkockát beledob, biztosan tovább hideg marad a víz.
  4. Ha nem tud otthon maradni – hiszen dolgozni is kell -, akkor tegyen ki több tálba vizet, hiszen még a langyos is jobb a semminél. Ebbe is dobhat pár jégkockát, némileg tovább marad hideg.
  5. Próbálja meg hűteni a házat, a lakást. Hajnalban, amikor relatív hűvösebb van, alaposan szellőztessen ki, majd csukja be az ablakot, és árnyékolja le.
  6. Ha nagyon meleg a lakás, és sehogy nem lehet hűteni, akkor éjjelre tegyen a fagyasztóba egy, vagy akár több műanyag flakonba vizet. Reggel csomagolja be zacskóba, és helyezze az állat ágyába, vagy kedvenc tartózkodási helyére.
  7. Hagyjon neki szabad bejárást a fürdőhelyiségbe, vagy ha van, akkor a pincébe. Ezek a helyek némileg hűvösebbek, a hideg csempe enyhülést ad, a meleg órákat jobban átvészelik ott az állatok.
  8. Ha nagyon meleg van, gondolkozzon el egy otthoni párakapun, vagy egy vizes ventilátoron, és azt hagyja bekapcsolva kedvencének.
  9. Beteg, öreg állat esetében egy hűtő matrac beszerzésén nem szabad spórolni. Higgye el, megéri a befektetés, mert életet menthet!

golden retriever nyakig egy lavór vízben hever

A cicáknak még istenes, mert a gazdi nem hordja le őket a nagy melegben, ott az alomtál. De a kutyusoknak bizony ki kell menniük. Reggel még nem olyan vészes a helyzet, ám délben és este már izzik az aszfalt. Még akkor is rá kell lépnie az ebnek, ha a közelben van futtató vagy gyepes terület, hiszen odáig is el kell jutni valahogy.

Próbált már mezítláb rálépni 35-40 fokban, napsütésben az aszfaltra? Mintha izzó parázson lépdelne.

No, a kutya sem fakír, ő sem igazán viseli jól. Ráadásul komoly égési sérüléseket is be tud szerezni, ha óvatlan a gazdi, akkor pedig költhet az állatorvosra is, nem beszélve az állat szenvedéseiről.

  1. Húzzon cipőt az eb lábára! Persze ne a neoprén téli hótaposóját, hanem valamilyen könnyű, szellőző alkalmatosságot. Szóval inkább zoknit. Ehhez ugyan szoktatni kell az ebet, de ha megmutatja neki a különbséget a forró aszfalt és a cipőben/zokniban sétálás között, gyorsan meg fogja érteni, mire kell.

Utazni nem könnyű ilyenkor, még akkor sem, ha az autó légkondicionált. A nap besüt, és bizony érezni a hatását. Ha pedig nincs kocsi, a busz és a vonat elég kényelmetlen lehet a melegben.

  1. Ha teheti, inkább éjjel vagy hajnalban utazzon az állattal.
  2. Akármilyen nagy a meleg, ne engedje, hogy a kutya kidugja a fejét az autó ablakán. Nem csak begyulladhat a szeme, füle a huzattól, de igencsak balesetveszélyes is. Bármi megütheti, komoly sérülést okozhat, de akár lihegés közben egy kósza darázs lenyelése is veszélyes lehet. Egyébként sem biztonságos a kutyát szabadon, szállítódoboz vagy biztonsági öv nélkül utaztatni, ugye?
  3. A kocsiban használja a légkondicionálót, vagy hagyja, hogy a huzat átjárja a kutya vagy a cica szállítódobozát.
  4. Lehet egyébként a szállítódoboz rácsára szerelhető ventilátort kapni, ha gyakran utazik, érdemes beszerezni. Ez az eszköz a többi közlekedési eszközön kifejezetten jó szolgálatot tehet, hiszen a buszok, vonatok légkondicionáló berendezése nem mindig működik tökéletesen.
  5. Napközben jó ötlet lehet nedves törülközőt helyezni a dobozra, és a rácsra jéggel töltött zacskót akasztani, vagy a rácsra akasztható eledeles tálkát jéggel megtölteni. Ebből még lefetyelhet is az állat.
  6. Ha a cica vagy a kutya tolerálja, néha spriccelje le vízzel, erre tökéletesen jó az otthoni virágpermetező flakon.
  7. Álljanak meg gyakran, ilyenkor vegye ki az állatot és itassa, sétáltassa meg. A cicát persze nem kell kivinni, elég, ha a kocsiban kiemeli, és ad neki inni. Amíg átszellőzteti a kocsit, figyeljen rá fokozottan.

Vannak, akiket a meleg sem tart vissza a kirándulásoktól, túrázásoktól. Sokan kedvencüket is magukkal viszik, hiszen mindig együtt mennek. Persze ez sem gond, ha megfelelően gondoskodik a kutyáról (cicával, mondjuk, azért kevesebben mennek kerékpártúrára, ugyebár). Mások munkát végeznek a kutyával, a munka pedig nem figyeli az időjárást. Ha menni kell, hát menni kell.

cica csobogó vizet lefetyel

  1. Mindig vigyen magával elegendő vizet az állatnak, és gondoskodjon friss víz utánpótlásról.
  2. Gondolkozzon el hűtőruha vagy hűtőmellény beszerzésén. Kényelmes viselet az állatnak, és biztosítja, hogy szervezete a megterhelés alatt se melegedjen túl.
  3. Ha az eb nem viseli jól a ruhát, akkor praktikus megoldás a hűtőkendő, ami nem más, mint a nyakra, a nyakörv fölé erősíthető, hatékony megoldás.

A nyár, a meleg, a kánikula nem valami ördögtől való dolog. Az élet rendje, hogy néha megérkezik, aztán távozik a nyár. Próbálja megtalálni ennek az évszaknak a szépségeit, örömeit, és felelős gazdaként tegyen meg mindent, hogy kedvence is élvezhesse a napsütés, a meleg örömeit, ne pedig csak a kínlódás és a stressz legyen osztályrésze.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n