Őszi szépségek vs. őszi veszélyek

Akármilyen szép az idő, akármilyen meleg is van még, az ősz tagadhatatlanul közeleg. Elég csak ránézni a fák leveleire: sárgulnak, barnulnak, még ha lassan is. A pázsitot, gyepet egyre több helyen borítják, és egyre vastagabb rétegben a lehullott levelek. Hamarosan a muskátlik is bekerülnek az erkélyekről, kertekből. Bizony, itt van az ősz, itt van újra.

Az ősz az egyik legszebb, legszínesebb évszakunk. Az hajnalok és az éjjelek már csípősen hidegek, de napközben még melegen süt a nap, sugarai már nem égetnek, nem perzselnek, inkább simogatnak. Ilyenkor lehet igazán élvezetes kirándulásokra menni, hiszen már nem kell félnünk a kiszáradás, a hőguta veszélyeitől, és nem kell ezektől féltetnünk állatainkat sem. A kutyák is élvezik a nagy, együttes bóklászásokat, az őszi erdőnek, mezőnek még az illata is más, nem csak a színei.

Ám amíg a gazdi a csodás, aranyos, barnás szépségben gyönyörködik, a kutya bizony felfedez. És ahogy a többi évszak, az ősz is rejt számukra veszélyeket, melyekkel nem árt tisztában lenni.

Az első veszély talán maga az időjárás. Kicsit olyan, mintha ősszel a tavasz-tél-nyár kombóját öntenék egyszerre a nyakunkban, hiszen mindegyikből jut egy kicsi, akár minden napra. Lehet hideg, akár eső, köd, pára, néha bizony még fagy is este, éjjel, hajnalban, hogy aztán napközben kisüssön, és melegen simogasson a nap. Nehéz ilyenkor eldönteni, milyen ruhában induljunk útnak reggel, akár munkába, akár kirándulni.

A kutyák sincsenek könnyebb helyzetben, hiszen szőrzetük még nyári bunda, még nem alakult ki a téli védelem, hát a csípős hajnalok őket is megviselik.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szabadban tartott kutyának legyen olyan védett, száraz, meleg helye, ahová be tud húzódni, akár a fagy, akár a hideg vagy az eső elől. És az is legalább ennyire lényeges, hogy a reggeli, késő esti séták során mozogjon eleget a kutya. Ne csak a szomszéd utcákban bandukoljanak, hanem adjon neki lehetőséget egy jó futásra, kicsit intenzívebb, testét és lelkét is átmelengető mozgásra.

A séták során arra is figyelni kell, hogy bizony az autósokra is hatással van az ősz. Nem csak a frontok viselik meg őket, bár tény, hogy a sokszor naponta változó időjárási körülmények figyelmükre is hatással vannak. A látási viszonyok is mások ősszel. Korábban sötétedik, később kel fel a nap, gyakori a köd, és sokszor nehezíti eső a vezetést. Ilyenkor ügyelni kell kutyáinkra, a közlekedés biztonsága a kutyás gazdák számára ugyanúgy felelősség, mint az autósoknak. Érdemes esetleg fényvisszaverő nyakörvet, hámot, vagy akár bilétát beszerezni, hogy a gyengébb látási viszonyok között is biztonságos legyen a séta.

kutya az őszi avarban sétál

Sokan szeretjük a barna, a sárga, a zöld millió árnyalatában játszó, lehullott falevelek látványát. A gyerekek is szeretnek ilyenkor gesztenyét és más terméseket gyűjtögetni, faleveleket hazavinni, és azokból ügyes, kedves díszeket készíteni.

Azonban a lehullott falevelek egyre vastagodó rétege sok veszélyt is rejt magában, nem csak a gyerekek, de kutyáink számára is. Nem csak az a baj, hogy a vastagodó levélréteg alatt megbújnak olyan tárgyak – törött üveg, tű, veszélyes étel, stb. -, amelyeket máskor észrevennénk.

A nedves levélréteg ideális  táptalaja a penészgombának, baktériumoknak, éppen ezért összegyűjtésük igen fontos. Sokan otthon, a kertben égetik el a kert leveleit, ilyenkor érdemes a kutyára fokozottan figyelni. A parkban erre nincs módunk, így ügyelni kell arra, ha a kutya intenzíven elkezd szaglászni valahol, nehogy kiszedjen valamilyen veszélyes vagy mérgező dolgot a sok levél alól. A séta után érdemes átnézni a tappancsait, nem tapadt-e meg valami a talppárnák között.

Ősszel többet esik az eső, ez pedig igencsak kedvez a gombák szaporodásának. A kutya még az avar alatt is kiszagolja a gombát, és bizony sokszor a legmérgesebb fajok szaga a legvonzóbb a számukra.

Bár a legtöbb gomba ehető, és semmilyen problémát nem okoz fogyasztása, sem az ember, sem a kutya számára, ezt alapos bevizsgálás nélkül laikus nem döntheti el.

Éppen ezért nem szabad hagyni, hogy a kutya bármilyen gombát felegyen a földről, mert ha mégsem olyan jóindulatú az adott faj, akkor bizony komoly mérgezési tünetekkel, szélsőséges esetben akár az állat halálával is számolni kell. Ha esetleg mégis sikerült a csibésznek egy gombát zsákmányolnia, érdemes egy ugyanolyat leszedni, eltenni, és a kutyát állatorvosnak megmutatni, ugyanis elég nagy a különbség még az ehető és a nem mérgező gombák között is. Vannak olyanok, melyeket fogyasztásra nem ajánlanak, bár nem kifejezetten mérgezőek, inkább pszichotróp hatásuk miatt nem ajánlják fogyasztásukat.

Sok helyütt használnak ősszel növényvédő szereket, akár a kertben, akár a parkokban is. Szükség van ezekre, hiszen a nedvesebb, párásabb időjárás a növényeket támadó gombáknak, más élősködőknek is sokszor kedvez. Mindig figyeljen arra, hogy kutyáját távol tartsa a növényvédővel frissen kezelt növényzettől.

Ugyanez a helyzet a rágcsálóirtókkal is. Az apró állatkák a hidegebb idő beköszöntével elkezdenek melegebb helyre húzódni. Egyelőre még csak éjszakára, de hamarosan, ahogy érkezik a tél, akár végleg is. Élelmük is egyre kevesebb a szabadban, hát keresgélnek a kamrákban.

A ház lakói persze nem örülnek nekik, hát különféle rágcsálóirtó szerekkel és csapdákkal próbálkoznak. A csapdák sem éppen kellemesek, ha a kutya lábára, farkára, orrára csapódnak, és bizony komoly sérülést is tudnak okozni.

Ám a rágcsálóirtó szerek kifejezetten veszélyesek, sokszor végzetesek lehetnek kutyáink számára. Mivel a patkány, az egér is csak a számára ízletes mérget hajlandó elfogyasztani, ez a szer a kutya számára is vonzó lehet. Azonban a patkánymérgek általában véralvadásgátló szert tartalmaznak, melyek a májat súlyosan károsítják. Nagyobb mennyiség elfogyasztása a kutya számára is végzetes hatású, éppen ezért a mérgek kihelyezését úgy kell megoldani, hogy ahhoz a rágcsálón kívül semmilyen más állat ne férhessen hozzá. Ügyelni kell arra, hogy még a kiscicák, kölyökkutyák se érhessék el ezeket! Amennyiben azt gondolja, kedvence evett a méregből, azonnak vigye állatorvoshoz, és lehetőleg vigye el a méreg csomagolóanyagát is, melyből az állatorvos meg tudja állapítani, pontosan milyen összetételű a szer.

kutya az őszi avarban fekszik

Az emberek a kocsikat is elkezdik felkészíteni a télre. Nem csak a gumikat cserélik le téli gumira, de fagyállóval is feltöltik a gépjárművek hűtőrendszerét. A fagyálló azonban súlyosan mérgező hatású szer! Bizony arra is figyelni kell, hogy akár a kertben, de még az utcán parkoló autók alatt is maradhatnak fagyálló foltok. Ha a kutya ezt felnyalja, súlyosan megbetegszik. A fagyállóban található etilén-glikol a kutyákra és a cicákra is veszélyes, ezért ha a kocsi feltöltésekor akár a legkisebb mennyiség is kifolyik, azonnal fel kell takarítani.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ősz közeledtével a bolhák és a kullancsok nem szűnnek meg létezni, pusztán áthelyezik „székhelyüket”. Éppen ezért az ellenük való védekezés a hidegebb napok beköszöntével sem szűnhet meg.

Hasonló a helyzet az allergiával. Ahogy az emberek, úgy kutyáink is más és más dolgokra lehetnek allergiások. Míg tavasszal és nyáron a pollenek, a virágzó növények váltanak ki allergiás tüneteket, úgy ősszel akár a penészgombák is okozhatnak tüsszögős, orrfolyós, könnyezős tüneteket.

Persze nem szabad megijedni az ősz veszélyeitől. Nem kell bezárkózni, és csak a szobából lesni a sok szépséget. Egyszerűen fel kell készülni, ugyanúgy, ahogy a többi évszakban felkészülünk a lehetséges problémákra, és egy idő után mindez már észrevétlen rutinná válik. Saját és kutyáink egészségének védelme az egyik legfontosabb feladat ahhoz, hogy mi is elmondhassuk:

„Itt van az ősz, itt van ujra,

S szép, mint mindig, énnekem.

Tudja isten, hogy mi okból

Szeretem? de szeretem.”

 

Ajánlott cikkek