Hogyan tüntesd el a kutya- és macskaszőrt

Akinek van kutyája, az biztos, hogy szembesült már a mindenhol megjelenő kutyaszőr problémájával. Persze vannak fajták, amelyek kevesebb szőrt hullajtanak, mások viszont – főleg vedlési időszakban – vadul hömpölygő mennyiséget szór a ruhákra, bútorokra. A mindenhol megtapadó, mindenhez „ragaszkodó” kutyaszőrt igen nehéz kitakarítani. Nem jobb a helyzet a cicásoknál sem, bár tény, hogy a macskák elég hatékonyan és ügyesen tisztálkodnak, de szőrhullással náluk is számolhatunk. Hoztunk pár tippet, amivel megkönnyíthetjük ezt a küzdelmet.

Védd a bútorokat! Takard le őket!

Mielőtt elmerülnénk a szőr eltüntetéséhez hasznos tippekben, egy dolgot tisztáznunk kell. Ha letakarja az ágyakat, kanapékat, foteleket, sokkal kevesebb gondja lesz. A takarót elég kirázni, kimosni, szőrtelenítő kefével áthúzni, mint a szövet bútorok szálai közül eltüntetni a sok szőrt.

1. A szárítólap másik funkciója

Kiváló megoldás a mindenhol megtapadó szőrszálak ellen a szárítólap. Az úgynevezett szárító lapokat a szárítógépekben szokták használni, egyrészt antisztatikusak, másrészt megkönnyítik a ruhák vasalását. A szárító lap segítségével összesezdhető a kihullott szőr a bútorokról, a padlózat sarkaiból, és sok egyéb felületről is. Egy kicsit be kell nedvesíteni, és máris használható!

2. A ragasztószalag csodája

Biztosan milliószor mentek ki úgy az ajtón a családtagok, hogy észre sem vették, a ruhájuk tele van szőrrel. Kutyás családokban ez egyáltalán nem meglepő. A rutinosabbak szőrszedő hengerrel a táskában járkálnak, de vedlési időszakban egy ilyen henger egy pillanat alatt elfogy. A megoldás a széles ragasztószalag vagy cellux, ráadásul olcsóbb is, mint mindig új hengert venni. Ragazstós felülettel kifelé a kézfejre kell tekerni egy adagot, és máris használható szőrszedőként.

szőrrel teli kutyafésű

3. Porszívózás előtt

A kihullott szőr képes tonnaszám tapadni a nagymama féltett szőnyegébe, vagy a legdrágább perzsa csodába is. A szőr nem válogat. Ám míg a rongyszőnyegeket simán be lehet dobni a mosógépbe, a perzsa szőnyeget bizony nem. A megoldás?

Porszívózás előtt kicsit be kell nedvesíteni, majd lehetőleg gumi vagy szilikon seprűvel átsöpörni a szőnyegeket. Ha a kutyaszagot is szeretné eltüntetni a szőnyegről, akkor szórja be kevés szódabikarbónával, hagyja 10 percet állni rajta, majd utána porszívózza ki.

Arra azért ügyeljen, hogy ne vizezze be túlzottan a szőnyeget, ugyanis a vastag anyag lassan szárad. Márpedig a vizes szőnyeg kiváló táptalaj lehet penész számára. Gyengéden nedvesítse csak át, ne áztassa, és mielőbb itassa fel.

4. Nedvesítse a felmosó mopot

A felületeket nem igazán szabad vizezni, de a keményfa felületekről söprés után nedvesített felmosó moppal gyönyörűen eltávolítható minden szőrszál.  A nedves rongy szinte mágnesként vonzza magához a szőrszálakat, de vigyázzon, ha túl vizes marad a padló, akkor károsodik. Inkább törölje át még egyszer, egy száraz ronggyal, a nedves felmosás után.

bézs színű szőrrel teli kefe

5. Mosogató szivacs és gumikesztyű

Ha a bútorok felületéről szeretné eltüntetni a szőrt, egy nedves mosogatószivacs vagy egy gumikesztyű csodákra képes. Egyszerűen simítsa végig a bútorokat akár a szivaccsal, akár gumieksztyűs kézzel, ugyanis mind a kettőhöz kiválóan tapada kihullott szőrszál.

6. Porszívózás hatékonyan

A porszívózás akkor hatékpny, ha legalább párszor oda-vissza áthúzzuk a tisztítandó felületen, mindig kicsit változtatva az irányon. Így a nagyon ragaszkodó szőrszálakat is felszívja a gép. A porzsákot célszerű gyakorta üríteni/cserélni, és a szűrőt is ellenőrizni kell, mert az elszennyeződött szűrő csökkenti a porszívó hatékonyságát.

7. Ablaktörlő a szőnyegekre

Ahol van kutya, ott a peciális ablaktörlő alap felszerelés, hiszen a mancs- és orrnyomok csak ezzel takaríthatók le hatékonyan az üvegfelületekről. Persze nem kell a legdrágábbat beszerezni, de egy erős, stabil ablaklehúzó kincset ér. Főleg, hogy ezt kiválóan tudja használni, ha a szőnyeg van tele kutyaszőrrel. Egyszerűen húzza végig a szőnyegem, mint az ablakon, és egy-két húzás után meglátja, tele lesz kutyaszőrrel.

gazdi az ölében fekvő cicát fésüli

8. Gumi sperűvel a fürdőben, konyhában

A fürdőszoba vagy a konyha kövezett, esetleg linóleummal borított padlózatán kiválóan használhatók a gumi sperűk. Ha túl sok szőr gomolyog a földön, ezzel a zegyszerű eszközzel smán össze tudja söpörni a hidegrbukolt felületekről.

9. Megelőzés párásítással

Télen sokan szeretnek párásító készüléket használni, hogy ellensúlyozzák a fűtés levegőt szárító hatását. Nos, a párásító készülékek segítséget jelentenek a kihullott szőrszálak elleni küzdelemben is, ugyanis megakadályozzák, hogy azok a felületekhez tapadjanak.

10. Csökkentse a vedlés mennyiségét

A legjobb védekezés mindig a megelőzés. Persze a szőrhullás teljesen természetes folyamat, ahogy a szezonális vedlés is, tehát megszüntetni nem lehet. De van megoldás arra, hogy egyik esetben se hömpölyögjön a szőr a lakásban.

A legjobb megoldás a szőrzet rendszeres kikefélése, átfésülése. Természetesen ennek gyakorisága nagy mértékben függ attól, hogy a kutya mennyire erősen, intenzíven hullajtja a szőrét, és persze vedlési időszakban minden esetben kissé gyakoribb. A FURminator kefe igazi jó barát a szőrszálak elleni küzdelemben!

A vedlési szezonban a fürdetés is sokat segít a helyzeten, egy kellemesen meleg fürdő igen sok kihullott szőrtől megszabadítja a kutyát. Megkönnyebbülés neki és a gazdinak is.

Ajánlott cikkek