Hogyan előzze meg a kutyaharapást?

A kutyák harapásából származó sérülések esélyének és számának csökkentése érdekében mind a felnőtteket, mind pedig a gyermekeket meg kell tanítani arra, hogyan előzhető meg egy kutyaharapás. Nem mellesleg a gazdiknak tisztában kell lenniük azzal, mit is jelent pontosan a felelős kutyatartás. Mindehhez a kulcs a testbeszéd helyes értelmezése. Ismerni kell a jeleket, amelyek jelzik az eb félelmét, szorongását, agresszivitását.

csivava gazda kezét harapja

Növelje a biztonságot, csökkentse a kockázatot

  • Az agresszív kutya megpróbálja minél nagyobbnak mutatni magát. A fülei felállnak és előre néznek, a hátán felborzolja a szőrét, a farka felfelé mered, a szőr azon is borzolódik. A testtartása merev, lábai feszesek, az egész teste befeszül, és a mozdulatai határozottan a fenyegetőnek vélt dolog vagy személy felé irányulnak. Lehet, hogy felhúzza az ínyét, mutatja a fogait, morog, esetleg ugat.
  • Az a kutya, amelyik fél vagy szorong, igyekszik kisebbnek mutatni magát. Lekuporodik a földre, lehajtja a fejét, folyamatosan nyalogatja saját száját, farkát behúzza a lábai közé, füleit hátracsapja, és kerüli a direkt szemkontaktust. Lehet, hogy mozdulatlan marad, de az is előfordulhat, hogy a hátára fordul, és a hasát mutatja. Előfordulhat, hogy lassan megfordul, és elballag, minél jobban tévolodva attól, amit fenyegetőnek érez. Ha úgy érzi, esélytelen a visszavonulás, akkor moroghat, vicsoroghat, és akár haraphat is.
  • Nagyon sok kutya a két testtartás egyfajta elegyét mutatja. Éppen ezért mindig óvatosan kell viszonyulni minden olyan kutyához, amelyik a félelem, szorongás vagy agresszivitás bármilyen jelét mutatja, függetlenül attól, hogy éppen mit tesz. Nem szabad elfelejteni, hogy a farok csóválása, vagy a megadó lekuporodás nem mindig a barátságosság jele.

kutya vicsorog

Biztonsági tippek gyerekeknek

Sose feledkezzen meg arról, hogy bármelyik kutya tud harapni, a legkisebbtől a legnagyobbig, de még a legcukibb, legbarátságosabb is, ha provokálják, vagy valami félelmet, szorongást vált ki belőle. A kutyaharapások áldozatai leggyakrabban olyan emberek, akiket a kutya ismer – a gazdi, egy szomszéd, egy jó ismerős vagy barát. Ha szeretné megóvni gyermekét attól, hogy ő legyen egy kutya harapásának következő áldozata, akkor tanítsa meg neki, hogyan kell viselkedni olyankor, amikor kutya közelében van.

  • A gyerek nem csak nem érinthet meg alvó vagy evő kutyát, de nem játszhat vele akkor, amikor éppen a játékát vagy csontját rágcsálja, vagy éppen a kölykeiről gondoskodik, de még csak nem is ajánlott ilyenkor a közelében tartózkodnia. Egy állat sokkal nagyobb eséllyel harap, ha megijed, megdöbben, vagy éppen utódait gondozza.
  • Morgó, ugató, vagy rémült kutyához nem mehet oda a gyerek.
  • A gyerek nem simogathat meg idegen kutyát anélkül, hogy a gazdájától megkérdezné, szabad-e. Ha a gazda ezt megengedi, akkor a gyerek először tartsa a kutya felé a kezét, hogy az megszimatolhassa. Mindig tudnia kell a gyereknek, hogy nem a kutya fejét és pofáját simogathatja, hanem inkább a mellkasát vagy az oldalát.
  • A gyerek soha nem simogathat kerítés mögé, vagy autóba zárt kutyát, ugyanis az ebek gyakran védik, őrzik a saját területüket.
  • Ha a gyerek póráz nélkül közeledő kutyát lát, nem közeledhet a kutya felé, és azonnal felnőttet kelll hívnia vagy keresnie.
  • Ha egy elveszett kutya a gyerek felé közeledik, nem szabad elfutnia vagy sikítania. Ehelyett inkább kerülje el a szemkontaktust, és maradjon mozdulatlan. Próbáljuk megértetni vele, hogy ne nézzen a kuty szemébe, és legyen olyan mozdulatlan, mint egy fa. Maradjon így egészen addig, amíg a kutya tovább nem megy. Ha a kutya már elvesztette iránta az érdeklődését, nagyon lassan távolabb sétálhat.
  • Ha agyerek elesik, vagy egy kutya ellöki, akkor gömbölyödjön össze a földön, térdeit húzza a mellkasához,karját fonja keresztbe, ujjai a nyaka mögött, hátul kulcsolódjanak, így védeni tudja a nyakát és a füleit. Ha a gyerek így tud maradni, és képes csendben lenni, viszonylag mozdulatlanul  várni, akkor a kutya esélyesen megszimatolja és továbbmegy.
  • Soha ne próbálja meg a gyerek lehagyni a kutyát. Ha a kutya megtámadja, akkor dobja oda neki a kabátját, a táskáját, a biciklijét – bármit, amit az eb megragadhat, vagy ami elszeparálja kettőjüket.

csivava vicsorogTanácsok a gazdáknak

Egyértelmű, hogy soha nincs garancia arra, hogy a kutya egyáltalán és soha nem fog harapni, de nagyon sok módja van annak, hogy jelentősen csökkentse ennek rizikóját.

  • Ha örökbe fogad, akkor csakis megbízható, leifnormáltható menhelyről tegye. Fontos, hogy az ott dolgozók információt tudjanak adni egyrészt a kutya karakterét, viselkedését, másrészt egészségi állapotát illetően,
  • Lehetőleg minél hamarabb ivartalaníttassa a kutyáját.  Már egész korán kivitelezhető a műtét, ha a kutya egyébként egészséges. Megfigyelték, hogy az ivartalanított kutyák sokkal kevésbé hajlamosak harapni.
  • Szocializálja a kutyát! A jól szocializálz eb lehet csak igazán megbízható és örömökkel teli társ. Ha a kutya szocializációja nem teljes, akkor komoly rizikófaktor, és nem csak a gazda, de mások számára is, ugyanis teljesen hlétköznapi dolgoktól is képes megrettenni, ez pedig akár agressziót és harapást is kiválthat belőle. A szocializáció az izoláció ellentettje. Fontos, hogy a kutya már kölyökkorában találkozzon különféle emberekkel, állatokkal, tárgyakkal, szituációkkal, és megtanulja ezeket elfogadni, élvezni. A megfelelően kivitelezett szocializáció segít a kölyöknek, hogy komfortosan érezze magát a legkülönfélébb helyzetekben, ezáltal nem jelentkezik a kényelmetlenség kísérte agresszivitás. A hatékony szocializáció legfőbb szabálya, hogy hagynia kell, a kutya a saját ütemében haladjon, soha nem szabad kényszeríteni valamire, ami számára kényelmetlen vagy félelmetes.
  • Járjon a kutyával olyan kutyaiskolába, ahol humánus, leginkább jutalmazéson alapuló módszerekkel dolgoznak. Érdemes már kölyökkorban beíratni a kutyaoviba, amint megkapta az oltásait. Minél előbb kezdődik tanítása, annál hamarabb tárulnak ki olyan kommunikációs ablakok, amelyek erősítik a kutya és gazdája közötti köteléket, ez pedig szükséges a hatékony és következetes neveléshez.
  • A kutya legyen a család tagja. Soha ne kössé vagy láncolja ki a kertben vagy az udvaron, és még akkor se hagyja magára napokra, vagy akár a nap legnagyobb részében, ha amúgy biztonságos helyen van. A legtöbb elzárt, leláncolt kutya frusztrált lesz, védtelennek érzi magát, ezért hajlamosabb harapni.
  • Soha nem várja meg, amíg komoly baleset történik. Amint a legapróbb jelét látja az agresszív viselkedésnek, azonnal keressen szakembert. Nem érdemes megvárni még a legapróbb sérülést sem!
  • Legyen tisztában, mik lehetnek az agresszió kiváltó okai, beleértve a fájdalmat, a sérüléseket, a betegségeket, az idegen állatok vagy embverek közeledését, az egyenruhás emberek látványát, a szokatlan helyeket, az érintéseket, a tömeget, a hangos helyeket, legyen az építkezés, tűzijáték, vagy mennydörgés. Ha teheti, oldja meg, hogy kutyája ne szembesüljön ezekkel a számára félelmetes vagy zavaró dolgokkal. Ha azt látja, nem bírja a tömeget, bepánikol, vagy stresszes lesz, hagyja inkább otthon. Ha túl erősen reagál a vendégekre, vagy akár a postásra, különítse el egy másik helyiségben, amíg a lakásban vagy a házban vannak. Emellett persze kérjen segítséget szakembertől, hogy megtanítsa a kutyának ezen helyzetek könnyebb, gondtalan viselését.
  • Kutyát és gyereket soha ne hagyjon kettesben felügyelet nélkül. Csecsemő, totyogó kisbaba, de még 10 év alatti gyerek sem maradhat kettesben az ebbel. Meg kell tanulnia a gyereknek, hogyan kezelje a kutyát, hogyan játsszon vele kedvesen és gyengéden, de azt is meg kell tanulnia, hogy a kutyának van saját helye, is szüksége van pihenésre.
  • Mindig tegyen eleget a szükséges egészségügyi ellenőrzéseknek. Ez egyrészt törvényi kötelezettség, másrészt az állat érdeke, és a gazdi kötelessége biztosítania kedvence jólétét és egészségét.

Ajánlott cikkek