Az agresszió kezelése

Az első részben az agresszió fajtáiról írtunk, részletesen elemeztük, milyen kiváltó okok lehetnek, ennek alapján hogyan osztályozható a kutyák agresszivitása, valamint ezek milyen reakciókkal járnak. A második részben a rizikófaktorokkal foglalkoztunk. Nézzük most, milyen lehetőségek vannak az agresszivitás kezelésére.

Mindig konzutáljon az állatorvossal

Bizonyos esetekben az agresszivitás kiváltó oka valamilyen egészségügyi probléma. A kutya a fájdalomra reagál ilyen módon, például ortopédiai probléma, pajzsmirigy vagy mellékvese betegség, kognitív diszfunkció, görcsös állapot miatt, de valamely érzékszerv sérült működése is válthat ki agresszivitást. Az idős állatok lehetnek zavartak, bizonytalanok, ez pedig hirtelen agressziót okozhat náluk. Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a viselkedés megváltozása. Sőt, még egyes étrendi változások is szerepet játszhatnak az agresszivitásban. Tehát ha agresszív viselkedési problémák jelentkeznek a kutyánál, az első lépés mindig egy alapos állatorvosi vizsgálat, hogy kizárják vagy felismerjék az egészségügyi okokat, és rájöjjenek, mi súlyosbíthatja, vagy akár szüntetheti meg a tüneteket. Amennyiben valóban egészségügyi ok áll a háttérben, az orvossal szorosan együttműködve párhuzamosan kell kezelni a betegséget és a viselkedési tüneteket.

csivava vicsorog

Keressen szakembert

Az agresszivitás gyakorta igen veszélyes viselkedési probléma. A diagnózisa sem egyszerű, kezelése pedig nagy kihívás. A legtöbb viselkedésmódosító technika lehet hatékony, de lehet nagyon káros is, ha nem megfelelően alkalmazzák. Még a legprofibb kutyaterapeutákat is megharapja néha egy-egy kutya, szóval egy agresszív kutyával együtt élni, és magunk végezni a kezelését elég rizikós feladat. Érdemes megbízható és elsimert terapeutát keresni, olyan szakembert, aki képes a diagnózist komplex vizsgálatok után felállítani, és ennek ismeretében meghatározni az alkalmazandó viselkedésmódosító technikákat. A szakember nem csak tervet állít fel, de folyamtosan ellenőrzi is a kutyát, és ha szükséges, módosít a terveken. Mielőtt azon gondolkodna, hogy elaltatja az agresszív ebet, tegyen egy kísérletet, és konzuktljon szakemberrel.

Kezelhető-e az agresszivitás?

Gyakorta teszik fel a kérdést a gazdik, hogy egyáltalán van-e megoldás a kutya agresszivitására. Nos, száz százalékos garancia soha nincs, de a legtöbb esetben legalább azzal, hogy korlátozzuk az agresszivitást kiváltó tényezőket a kutya életében, már szép sikerek érhetők el. Ha egy kutya agresszív tünteket mutatott, és ennek kiváltó oka nem egy kezelhető egészségügyi probléma volt, melynek gyógyulásával a reakciók is megszűnnek, akkor az élet az állattal mindig kihívás lesz. De a gazda mindig felelős állata cselekedeteiért, tehát meg kell tennie mindent, hogy az agresszivitást kiváltó tényezőket megszüntesse, vagy minimalizálja. A legjobb, ha az agresszív kutya gazdája mindig úgy tekint kedvencére, hogy nem gyógyult „beteg”, hanem permanensen tünetmentes.

őrző-védő kutya pórázon vicsorog

Igaz-e, hogy egyes fajták hajlamosabbak az agresszivitásra?

Ha a statisztikákat nézzük, akkor bizony egyes fajták nagyobb gyakorisággal harapnak, mint mások. Ennek sok oka lehet. Az egyik ok maga a funkció, amire az adott fajtát kitenyésztették. Egyes fajtákat kifejezetten jutalmazták és magasan értékelték őrző-védő hajlamuk miatt, másokat vadászati képességeik miatt becsültek, vagy éppen harci kutyaként értékeltek, míg megint másokat ölebként, kedves, bújos kutyaként. Annak ellenére, hogy napjainkban ezen fajták legtöbb egyede nem igazán hasznosítja képességeit, és nem eredeti alkalmasságának megfelelően dolgozik, a gének még meghatározzák viselkedését. Tehát igen, bizonyos fajták egyes egyedei hajlamosabbak lehetnek az agresszivitásra. Ennek ellenére nem szabad, sőt, kifejezetten káros egy kutyát kizárólag a fajtája alapján megítélni. Sokkal inkább az adott kutya temperamentuma, emberekkel szembeni viselkedése, más állatokhoz való viszonya legyen irányadó. Persze amikor valaki kutyafajtát vagy valamely fajták keverékét szeretné magához venni, előtte érdemes megismerkedni az a dott ajta vagy fajták karaktrer jellemzőivel, és megvizsgálni, hogy a család és a gazda életstílusához, jelleméhez mennyire illik az a kutya. Az agresszió ellen a legjobb védekezési mód a legmegfelelőbb kutya kiválasztása.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban