A fájdalom kezelése öregedő ebeknél

A fájdalom kezelése nem elsődlegesen és kizárólag az állatorvos feladata. Hosszú évtizedeken át úgy vélték, az állatok nem is érzékelik a fájdalmat, de legalábbis nem úgy, ahogy az emberek. Napjainkra ez a nézőpont már változott.

Az utóbbi évtizeden a kutatók bebizonyították, hogy a kutyák idegpályái hasonlatosak az emberéhez. Ma már tudjuk, hogy a kutyák hasonló módon reagálnak a fájdalomra is. Márpedig akkor a fájdalom ugyanúgy gyengíti őket, rontja életminőségüket.

Ahogy ezt felismerték, lehetőség nyílt a fájdalom minél hatékonyabb csillapítására, függetlenül attól, hogy azt műtéti beavatkozás, sérülés, akut vagy krónikus betegség okozza-e. A fájdalom kezelése ma már tananyag az állatorvosi egyetemen.

Idősebb kutyák esetében a fájdalom csillapítása nagy kihívás, mivel esetükben a fájdalom kiváltó oka számos betegség és egyéb rendellenesség lehet, kezdve az ízületi gyulladástól a különféle daganatokig.

Az emberhez hasonlóan a kutyák is eltérő módon érzékelik a fájdalmat. A legrosszabb esetben több ok miatt is érezhet fájdalmat az eb, például ha idős és ízületi gyulladástól szenved, miközben daganat miatt műtéti beavatkozásra is sor kerül.

Sajnos a kutyák nem tudnak szólni, ha valahol fájdalmat éreznek, és nem tudják megmutatni, hol van pontosan a fájdalmas pont. Sőt, ösztönösen igyekeznek leplezni gyengeségüket, tehát amikor már nyilvánvaló a gazda számára, hogy valami nincs rendben, akkor a baj már egy ideje fennáll.

Íme néhány fizikai tünet és viselkedésbeli jel, amely fájdalomra utalhat:

  • Szokatlanul kedvetlen, csendes, nyugtalan vagy éppen nem reagál.
  • Nyafog, nyöszörög, szűköl, ordít.
  • Folyamatosan nyalogatja valamelyik testrészét.
  • A jellemétől eltérően túl agresszív vagy épp ellenkezőleg, túl alázatos lesz.
  • A fülek a fejhez simulnak.
  • Rosszul alszik, nehezen eszik.
  • Erősen igényli a szeretetet.

A kutya szinte minden téren lassabbnak tűnik, nehézkesen kel fel, és a rendszeres, megszokott és korábban élvezetes tevékenységekben is kedvetlenebbül vesz részt.

Amennyiben úgy gondolja, kutyája fájdalomtól szenved, mielőbb keresse fel vele az állatorvost. Szinte minden fájdalomra – legyen az ízületi fájdalom, daganat, stb. – van csillapító gyógyszer. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők kifejezetten hatásosak például az ízületi gyulladások esetében.

A fájdalom kezelése holisztikus módszerekkel is megoldható, akár táplálék kiegészítőkkel, akupunktúrás kezeléssel, masszázzsal, fizioterápiával. A rehabilitációs kezelések segítenek abban, hogy a kutya mozgása rendeződjön, de alkalmazzák ma már a hő terápiát, a hidroterápiát és a stretchinget is az állatok gyógyítására.

A fájdalom mielőbbi felismerése, a megfelelő kezelések úgy az orvos által, mint otthon segítenek abban, hogy kedvence életminősége nagy mértékben javuljon.

Ajánlott cikkek