Biztonságos vezetés - kutyával

Közeledik a nyaralások szezonja, sok család indul útnak, akár belföldön, akár külföldön tervezi eltölteni a szabadságot. A pihenés persze akkor a legjobb, ha az egész család együtt van, ebbe pedig sok helyen a kutya vagy a cica is beletartozik. Nem csak sok szálloda, de a legtöbb apartman is szívesen fogad jól nevelt, megfelelően szocializált állatokat. Mások csak rövidebb kirándulásokat iktatnak be, de oda is magukkal viszik kutyájukat.

Egy gyerekekkel, állatokkal, csomagokkal teli közös útra általában autóval indul a család, hiszen így biztosan elfér mindenki szükséges felszerelése. Persze az új környezet mindenki számára furcsa, be kell lakni a szállodai szobát vagy az apartmant. A kutya vagy a cica számára is furcsa, kicsit stresszes helyzet, ha hirtelen egy idegen környezetben találják magukat. Hát még az odaút!

kutya a kocsi első ülésén, biztonsági övvel bekötve

Lépésenként

Hirtelen elhatározásból útnak indulni egy állattal nem a legjobb ötlet. Ha még sosem ült autóban, az első alkalmak komoly stresszel járnak a számára. Érdemes tahát kicsit előre gondolkodni, is idejekorán elkezdeni összeismertetni az állatot az autóval. Meg kell szoknia az autó belsejét, annak zajait és szagát, először persze csak rövid utakkal (hacsak az állatorvoshoz, kutyakozmetikushoz, kutyaiskolába nem autóval járnak), majd fokozatosan kicsivel hosszabb utakon. Mindig akkor lépjen tovább, azaz vállaljon nagyobb távolságokat, ha úgy látja, minden rendben van, és a kutya már nem stresszel, nem fél.

Az autóban való biztonságos utazáshoz érdemes már kölyökkortól dobozhoz szoktatni a kutyát vagy a cicát. Ha szereti és elfogadja a dobozát, kényelmesen és mind a számára, mind a gazda számára megnyugtató biztonságban tud utazni.

Tervezzen előre

Az utazás napjára készítsen menetrendet. Nagyjából három órával az indulás előtt etesse meg az állatot, de csak egy kisebb adagot adjon neki. Így kisebb az esély, hogy az út során rosszul lesz és hányni kezd, ugyanakkor az éhség sem fogja kínozni az állatot. Útközben iktasson be megállásokat, és ha szükséges, valamint van elég idő, akár meg is etetheti ilyenkor az állatot.

bulldog néz ki a kocsi ablakán

Úti pakk

Nem egy felemelő érzés az út felénél rádöbbenni, hogy otthon maradt valami. A nyaralóhelyre megérkezve sem biztos, hogy az a vágya, hogy olyan helyet keressen, ahol beszerezehet mindent, amit otthon felejtett.

Egyszerűbb még otthon, indulás előtt egy listát készíteni, rajta kedvence minden szükséges felszerelésével: tálkák, pórázak, gyógyszerek, játékok, táp, stb.

Az állatok számára minden, még a legizgalmasabb, legörömtelibb utazás, nyaralás is stressz, hiszen kiszakadnak megszokott környezetükből. Ha visz magával egy kis otthoni illatot, szagot, könnyeb lesz számára legyűrni ezt a stresszt. Tegyen be a pakkba egy kis törülközőt, vagy a kutya párnáját, takaróját!

Szintén fontos, hogy ne felejtse otthon kedvence oltási könyét, állatútlevelét, melyben feltétlenül szerepeljen egyedi azonosítójának, azaz a microchipnek a száma.

A klíma

A megfelelő hőmérséklet megkönnyíti az utazást. Nagy melegben tompul a figyelem, fokozódik a szorongás, az állatokat pedig az is megviseli, hogy nem tudnak eleget mozogni. Ha van klíma a kocsiban, kapcsolja be, és állítsa kellemes, de nem túl hideg hőmérsékletre. Ha nincs, vagy nem akarja használni, húzza le az ablakokat, de ügyeljen arra, hogy ne legyen erős huzat, és az állat ne dugja ki a fejét az ablakon. Ez egyrészt azért veszélyes, mert a szeme és a füle könnyen begyulladhat, másrészt bármilyen tárgy az út szélén komoly sérülést tud okozni.

fehér kiskutya szállító dobozban a kocsiban

A biztonság

Az tudjuk, hogy az emberek számára a biztonsági öv használata adja a lehető legnagyobb biztonságot az út során. De mi a helyzet kedvenceinkkel? Nos, a biztonság megteremtésének első lépése, hogy az állat ne utazzon szabadon, azaz ne ugrálhasson kedvére a kocsiban. Ez egyrészt az ő biztonságát is veszélyezteti, de megzavarhatja a sofőrt, extrém esetben akár a kilátását vagy a pedálok kezelését is akadályozhatja az állat. Kifejezetten fontos a biztonság a hirtelen irányváltásnál vagy fékezésnél, hiszen a szabadon közlekedő állat ilyenkor könnyen megsérülhet.

Az, hogy milyen biztonsági megoldást talál, nagy mértékben függ az állat méretétől, korától és temperamentumától. A cicák számára a legjobb megoldás a szállítódoboz vagy a szállító táska. Kutyák esetében több lehetőség is van. le lehet választani az egyterű autó csomagtartóját ráccsal vagy hálóval, és ott kényelmesen utazhat a – főleg nagyobb testű – kutya. Sokan használnak speciális kutya biztosnági övet, melyből több méret és típus is elérhető, ezzel rögzítik az állatot az utazás során. Mások a hagyományos szállító dobozos vagy ketreces megoldást választják, ezekből is hatalmas választék áll rendelkezésre. Kistestű és törpe kutyák számára akár a hordozó táska is tökéletes megoldás. Természetesen mind a táskát, mind a ketrecet, dobozt is rögzíteni kell az autóban a biztonsági övvel.

kutya a kocsi csomagtartójába helyezett ketrecben pihen

Ne feletse el

Soha ne hagyja magára az állatot a lezárt kocsiban, akkor sem, ha úgy gondolja, csak egy pár percre távolodik el. Nagyon meleg időben is veszélyes ez, hiszen az autó pillanatok alatt képes felforrósodni, olyan extrém magas hőmérsékletre, mely súlyos, akár végzetes állapotot is okozhat az állatnál.

Hosszabb út előtt egyeztessen az állatorvossal, hiszen ő ismeri leginkább az állat egészségi állapotát, és ő tud tanácsot adni - a célállomás körülményeinek ismeretében -, hogy milyen esetleges további teendők vannak. Ismerje meg a célország helyi szabályozásait, előírásait, nehogy a helyszínen érjék meglepetések.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n