Amikor támadnak az élősködők

Sokszor, sok helyen leírták már, hogy bizony a bolhák és kullancsok elleni védekezés már nem kizárólag szezonális feladat, mert ezek az élősködők egész évben támadnak. Az idei tél nagyon enyhe volt, fagyos napokkal szinte nem is találkoztunk, úgyhogy a kedvenceinkre leselkedő paraziták most szinte lubickolnak. Persze a régi beidegződések miatt a legtöbb felelős gazda ilyenkor, tavasz közeledtével, még intenzívebben készül a parazita-támadásokra, és keresi a lehető legjobb megoldást.

Mindenkinek van tuti tippje, bevált módszere, de azt is tudjuk, hogy időnként nem árt körbenézni a piacon, mert ahogy a tudomány fejlődik, és ahogy új és új kórokozók jelennek meg, ahogy változik az élősködők ellenállóképessége, úgy alakul át az ellenük való védekezés piaca is.  Fontos, hogy gazdaként napra készek legyünk a kedvenceinket fenyegető betegségekkel és élősködőkkel kapcsolatban is, hiszen csak így tudunk hatékony megelőzést találni a számukra.

A legújabb és leginnovatívabb megoldásnak a paraziták elleni védekezés terén sokan a spot-on cseppeket tartják, hiszen azok használata kényelmes, ár-érték arányban is megfelelő. Ám érdemes megvizsgálni a többi lehetséges alternatívát is, különös tekintettel arra, hogy egyre több kutyánál jelentkezik problémaként valamilyen allergia. Az urbanizáció, a különféle, környezetünkben fellelhető vegyszerek, élelmiszer adalékok, és még nagyon sok minden más is okolható azért, hogy ilyen mértékben megnőtt a különféle allergiás megbetegedésekben szenvedő állatok száma. Ám tény, hogy ha a cseppek nem használhatók a kutyánál ezen ok miatt, akkor is kell valamilyen megoldás.

A bolhanyakörvekkel szemben még mindig sokan ellenérzéssel viseltetnek. Sokak szerint büdös, mások szerint veszélyes az eleven kutyára, mert fennakadhat benne, megint mások azért nem kedvelik, mert túl gyakran kell újat venni, és emiatt hosszú távon túl drágának tartják. Szintén érvként hozzák fel, hogy kölyök kutyák számára egyáltalán nem ideális.

kutya vakaródzik

Miért is kell védekezni a paraziták ellen? Azért, mert bár maguk az élősködők kiirthatók, ám ha elszaporodnak, komoly betegségek okozói lehetnek. A bolhásság következtében komoly bőrproblémák jelentkezhetnek, a viszketés, bőrgyulladás pedig másodlagos bőrbetegségek kialakulásához vezethet, kialakulhatnak bakteriális és gombás felülfertőződések. Sok esetben allergia jelentkezik, de a bolhák a alandférgek köztigazdái is, tehát férgességgel is számolni kell.

bolha

Nem szabad elfelejteni, hogy a féregfertőzés az emberre is átterjedhet, leggyakrabban a gyermekeket fenyegeti, akik hajlamosak elfeledkezni játék közben a higiéniáról.

A hazánkban honos kullancsfajokból három veszélyezteti kedvenceinket. A kutyákon általában két faj található, a harmadik eseti behurcolással kerülhet az ebre. A kullancsok egyébként több fertőző betegség kórokozójának terjesztésében játszanak komoly szerepet, bár ezek közül vannak, amelyek kizárólag emberek, mások csak vadon élő vagy háziállatok megbetegedését okozhatják.

A leggyakrabban előforduló, igen komoly és veszélyes, kullancs által terjesztett betegségek egyike a babéziózis. A Babesia canis nevű kórokozó olyan egysejtű élősködő, mely a kutya vörösvértestjeit támadja meg.

A Lyme kór szintén kullancs okozta betegség, mely az egész szervezetet és nem csak az egyes szerveket érintő betegség. Jellemző tünetei a kokárdaszerű bőrpír, láz, influenzaszerű állapot,  ízületi-és izomfájdalom, szívritmuszavar.

A kullancsencephalitis és meningitis, azaz agyvelő- és agy­hártyagyulladás jellemző tünetei az influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és ízületi fájdalom. Ez a betegség kutyáknál jellemzően tünetmentes, leggyakrabban az embereket érinti, mégis védekezni kell ellene, hiszen a fertőzött kullancs akár a kutyáról is átkerülhet a gazdára. 

Az Ehrlichiosis, azaz vérzéses kullancsláz fő tünetei a láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak. Ebben az esetben a kórokozó az ereket támadja meg, ezért bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzés tapasztalható, leggyakrabban íny- és orrvérzés kíséretében. A betegség a kutyák számára igen veszélyes.

Kevésbé ismert, ám szintén veszélyes, kullancs okozta megbetegedés a Q-láz, más néven kérdőjeles láz, mely kutyáknál általában tünetmentes, azonban a fertőzött állatról terjedhet az emberre és a kórokozó a tüdőt, a májat, vagy az ivarszerveket is megtámadhatja.

Előfordulhat még tibola, melynek fő tünete a kullancscsípés helyén jelentkező pörkös fekély, nyirokcsomó-duzzanat stb.

kullancs fehér kutyaszőrben

Látható tehát, hogy a kullancsok elleni védekezés egyrészt állataink védelme miatt fontos, másrészt azzal, hogy őket óvjuk, magunkat is védjük nagyon sok veszélyes, fertőző betegségtől, hiszen a kullancs a kutyáról akár ránk, gazdákra is átkerülhet, minket is megmarhat.

Az elmúlt évtizedben kezdtünk el ismerkedni a lepkeszúnyogok okozta betegségekkel. A mediterrán vidékeken a lepkeszúnyog sokféle betegség kórokozóját terjesztheti, hazánkban egyedül a leishmaniasistól kell tartanunk. Hasmenés, láz, nem vagy csak lassan gyógyuló sebek, bőrelváltozások, vagy száj- és orrnyálkahártya fekélyek, duzzadt nyirokcsomók utalhatnak a fertőzésre az emberek esetében. A leishmaniasis egyébként egy apró, ostoros egysejtű által okozott betegség. Állatról emberre is terjed, leggyakrabban kutyák kapják el. A szúnyog először a kutyába, majd az emberbe csípve terjesztheti a kórokozókat.

A félelmek, az aggodalom tehát bennünk él, ám a lehetséges megoldásokkal szemben állnak a sztereotípiák. Ezekre igyekszünk most választ adni, és eloszlatni az esetleges tévhiteket és a félelmeket a nyakörvekkel kapcsolatosan.

Nos, a Beaphar új terméke, a Canishield olyan, a bolhák és kullancsok – azaz a leginkább fenyegető paraziták – ellen védelmet nyújtó nyakörv, amely már hét hetes kortól nyugodtan alkalmazható, illetve már egy hét elteltével hatékony védelmet nyújt a kutyák számára.

A védekezés szempontjából kiemelten fontos a nyakörv azon tulajdonsága, hogy 16 hétig garantáltan hatékony a bolhák, 5,5 hónapig a lepkeszúnyogok, és 6 hónapig a kullancsok ellen!

Canishield reklám

A Beaphar Canishield működési elve is fontos, hiszen csak így tudja eldönteni a gazda, hogy kedvence számára megfelelő. A termék hatóanyaga, a deltametrin, fokozatosan szabadul fel a nyakörvet alkotó polimer mátrixból és kerül a nyakörv felületére. Innen a hatóanyag a kutya testfelületét borító lipidrétegbe kerül. A deltametrin erősen lipofil (azaz zsírkedvelő) anyag, így a bőrt és a szőrzetet borító zsír-/faggyúréteg segítségével terül szét; a teljes testfelületen történő eloszlása a nyakörv hatékonysági idejének teljes tartama alatt zajlik.

A gazdák általában panaszkodnak, hogy a bolhanyakörvek büdösek, így kevésbé jóleső érzés számukra kedvencük simogatása. Ugyanakkor azt is tudják, hogy ha leveszik a nyakörvet, akkor veszélynek teszik ki a kutyát, hiszen az hatását akkor fejti ki tökéletesen, ha az állat folyamatosan viseli. Nos, a jó hír, hogy a Beaphar Canishield nyakörv teljesen szagtalan, semmi sem szabhat gátat annak, hogy a szeretgetés és a védelem egyszerre megvalósulhasson. Olyannyira, hogy még a víz sem tud hatékonyságában kárt tenni, azaz vízálló a nyakörv. Úsztatás, pancsolás után sem lesz büdös, kellemetlen szagú, vagy más tapintású.

A másik aggodalom, azaz hogy a kutya a kertben, játék közben, vagy erdei séta, kirándulás során esetleg fennakad a nyakörvvel, szintén feledésbe merülhet a Canishield használatával.  Korábban a gazdák ilyen helyhetekben egyszerűen levették kedvenceikről a nyakörvet, ezáltal a fertőzésveszély megnövekedett. Azonban a Beaphar Canishield nyakörv olyan speciális zárral van ellátva, mely megfelelő erőkifejtés hatására enged – így a kutya önállóan is ki tud szabadulni a szorult helyzetből.

Összefoglalva tehát kimondható, hogy a Beaphar Canishield nyakörve nem csak a hatékony bolha-, kullancs- és lepkeszúnyog elleni védelemben kiemelkedő, de azt is jó tudni, hogy hosszú távon ár-érték arányban is kiváló termék. Mivel közel fél éven át nyújt komplex védelmet, azaz szinte minden, komoly fenyegetést okozó parazita ellen, ám annyiba kerül, mint egy hasonló védelmet nyújtó spot-on termék egy havi adagja, így kifejezetten gazdaságosnak tekinthető.

Itt a tavasz, a nagytakarítással, rendrakással, kertrendezéssel egy időben fel kell készíteni kedvenceinket is a jó idő és a parazita-szezon beköszöntére. Próbálja ki a Beaphar Canishield biztonságos nyakörveivel való védekezést, csatlakozzon a modern, innovatív és gazdaságos termék választását támogatók egyre népesebb csapatát, hogy kedvencét a szép időben is biztonságban tudhassa.

 

Ajánlott cikkek