10 újévi fogadalom kutyásoknak

Fogadalmakkal minden új év kezdetekor tele a padlás, igaz? A fogyókúra, az egészségesebb életmód, az edzés, a dohányzásról leszokás ígérete a szilveszter hangulatával együtt repül el az első kemény munkanapon. Vajon a tavalyi fogadalmait betartotta? No és azokat, amiket kutyájának ígért? Vagy az eb bánatos kutyaszemekkel néz?

Fusson neki mégegyszer. Most nem szilveszterkor, de január elején megfogadva, átgondoltan éa felelős gazdaként. Összegyűjtöttönk sok-sok olyan fogadalmat, amit egyáltalán nem nehéz betartani, pusztán csepp odafigyelés és persze sok-sok szeretet kell.

Ígérje meg kedvencének a napi legalább egy, hosszú sétát

Akár esik, akár a nap süt, a kutyának jár a mozgás. Megsúgjuk, a gzadinak sem árt. Szóval tessék felállni a facebook vagy a Netflix mellől, a kutya sem kell, hogy egész nap a menő, karácsonyra kapott játékkal játsszon. Irány a szabadba! Keressenek együtt új útvonalakat, fedezzenek fel új helyeket! Amellett, hogy az állat (és a gazda) egészségének is jót tesz a séta, a kettejük közötti kötelék is erősödik.

Gondoljon az otthontalan állatokra

A legtöbb áruházban lát kihelyezett gyűjtőefényeket, amelyekben a menhelyek gyűjtenek pénzt. De sok helyen lehetőség van táp, vagy tartós felszerelési cikkek adományozására is. Nem feltétlenül kell mindent kidobni, amit kedvence már nem használ, hiszen az újszerű, csak éppen megunt, vagy a lakásban már nem olyan jól mutató tárgyaknak a menhelyek hasznát vehetik.

kislány erdőben kutyát sétáltat

Töltsön több időt a kutyával

Az élet bizony rohan. Temérdek dolog, munka, családi vagy baráti esemény foglalja le az embert. De a kutyát azért vállja a gazda, hogy gondoskodjon róla, márpedig ebbe a közös időtöltés is beletartozik. A kutyának szüksége van a gazda törődésére az etetésen és a sétákon túl is. Szeretne vele lenni, játszani, vagy csak ülni mellette, miközben a fülét vakargatja. Gondolkodjon el azon, elég időt tölt-e kutyájával, eleget foglalkozik-e vele, azaz biztosítja-e a fizikai egészségne túl a mentális egészségét is.

gazdi erdőben játszik a kutyával

Próbálja a lehető legegészségesebben etetni

Persze mindenki tudja, hogy ami egészséges, az drágább. Így van ez az emberi ételekkel is, és a kutyatápokkal is. Ám hosszú távon ez a befektetés az, ami boztosan megtérül. A jó minőségű eledelekből eleve kicsivel kevesebbet kell adni, ráadásul az egészséges ebet ritkán kell állatorvoshoz vinni. Próbáljon meg természetes és tiszta, jó minőségű összetevőkből álló tápot találni, majd keresse meg, az hol kapható jó áron.

Vigye meglepetés utakra a kutyát

Szeretne elmenni valahová hétvégére a családdal vagy a barátokkal? Eddig mindig otthon hagyták a kutyát? Most miért ne vinnék el magukkal? Keressen olyan helyet, ahol szívesen látják a négylábú kedvenceket, és szervezzen olyan programokat, amelyeket a kutya is élvezhet.

kutyák csapatba verődve játszanak

Szerezzen még több kutyabarátot kedvencének

Ha kutyája jól szocializált, szeret más kutyákkal játszani, akkor miért ne keresne neki újabb barátokat? Vigye el a kutyafuttatóba, vagy a parkban ismerkedjen, esetleg keressen a közösségi oldalakon társat a közös sétákhoz, kirándulásokhoz. Minél több időt tölt kedvence más kutyák (és gazdáik) társaságában, annál jobban fejlődnek szociális képességei.

Mindig mérje le a kutya ételadagját

Ne csak saccolgassa, hogy elég vagy sok-e a kiöntött kutyatáp. A digitális mérlegek ma már szinte filléres áron elérhetők, és sokkal pontosabban tudja adagolni az ételt, ha ezzel és nem bögrével, pohárral, marokkal méri. Persze viccesnek tűnhet ez, de korántsem így van. A pontos adagolás nagyon fontos az állat egészsége szempontjából. A túl kevés táplálék, a kóros soványság következményeit a legtöbb gazda ismeri, de az elhízás, a dagi, guruló kutya látványa bizony nem nevetséges. Az elhízás komoly rizikófaktor, temérdek más betegség kiindulópontja lehet. És higgye el, sokszor akár pár szem táp is számít!

kutya a tálkájából falatozik

Ne felejtse el az éves állatorvosi ellenőrzést

Akárcsak az embereknek, a kutyáknak is szükségük van orvosi ellenőrzésre, még akkor is, ha teljesen egészségesek. Ne csak akkor menjenek a dokihoz, ha baj van, hiszen a megelőzés mindig jobb, kíméletesebb, fájdalommentesebb, és jóval olcsóbb is, mint a bajok, betegségek kezelése. És ha már állatorvos: van, amit otthon is meg tud csinálni. Ilyen az állat fogainak, füleinek rendszeres ellenőrzése és tisztítása. Ugye?

Legyen fontos a kozmetika

Ha hosszú szőrű kutyája van, akkor jó eséllyel tisztában van a kozmetika jelentőségével, és rendszeresen csinálja vagy csináltatja is. Ám a rövid szőrű ebek szőrét is kell ápolni, igaz, nem olyan gyakran és nem olyan intenzitással .De kell! Az ápolatlan szőr és bőr temérdek betegséget tud okozni, ne engedje, hogy idáig fajuljon a helyzet. A szőrzet  típusától függően akár naponta, de legalább heti egy alkalommal fésülje, kefélje, vagy gumikesztyűvel dörgölje át a szőrt, és a fajta igényeinek megfelelően fürdesse is a kutyát. Ha nem megy egyedül, kérje kutyakozmetikus segítségét.

Fogadjon örökbe

Ha van rá lehetősége, és kutyája is barátkozó, kedves eb, fontolja meg, hogy társat szerez mellé. Nem feltétlenül kell újabb kutyát vásárolni, akár örökbe is fogadhat egyet. Higgye el, az örökbe fogadott kutyát nagyon hálásak tudnak lenni a meleg helyért, a jó szóért. Igaz, sok foglalkozást és nevelést igényelnek, de ezeken már meglevő kutyája is tud segíteni, ráadásul ő is sokat tanul.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n