Segítség! Gurul a macskám!

Garfield igazán nagyon aranyos macska, sokak kedvence a lusta, falánk kis állat. Ám azért valljuk be őszintén, a legtöbb gazda elkezd aggódni, amikor azt veszi észre, hogy a cicája gurulni kezd. A túlsúly bizony komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Tanulmányok igazolják, hogy az elhízott macskáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki sántaság, degeneratív ízületi betegség és állatorvosi ellátást igénylő cukorbetegség. De nézzük, milyen egészségügyi kockázattal járhat a túlsúly, és hogyan segíthet a gazda kedvencének.

Ízületi problémák és cukorbetegség a túlsúlyos macskáknál

A túlsúly megterheli az ízületeket, az izmokat és az ínszalagokat, valamint megnöveli számos olyan hormon szintjét, amelyekről ismert, hogy ízületi gyulladást okoznak. Mindez a lágyrészek sérüléseit és az osteoarthritist is okozhat. Emellett az elhízott macskáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, szívbetegség és rák is.

Kövér macska fekszik a földön

Honnan lehet tudni, hogy duci a cica?

Sajnos a legtöbb kutatás azt igazolja, hogy napjainkban a családban élő, tehát nem kóbor macskák igen nagy hányada túlsúlyos vagy erősen elhízott. De hogyan tudja megállapítani a gazda, hogy milyen kondícióban van kedvence?

Hiszen a sok szőr az esetek nagy részében elrejti a gyarapodó hájréteget, pedig enyhe túlsúly esetében még sokkal könnyebb orvosolni a problémát és megelőzni a nagyobb bajokat, mint extrém, már látványos elhízottságnál.

Nos, a feladat egyszerű: futtassa végig tenyerét a macska testének két oldalán, a bordáknál. Ezek után szemlélje meg oldalnézetből és felülről is. Ha tapintásra nem érzi a bordákat, illetve megszemlélve nem látja a derék vonalát, esélyes, hogy túlsúlyos a macska.

A súlygyarapodásnak számos oka lehet, ilyen a nem, a kor, az aktivitási szint, az étrend és az etetés módja is.

Például egy ivartalanított macska sokkal kevesebb kalóriát igényel, de ugyanez igaz a csak lakásban tartott, inaktív cicákra. A szabad etetés, azaz amikor a táp egész nap szabadon áll a macska előtt, szintén eredményezhet túlsúlyt. A lényeg tehát az, hogy sok gazda egyszerűen túleteti a cicáját, túl sok kalóriát kínál neki. Márpedig a testmozgás során el nem égetett vagy az alapvető testműködéshez fel nem használt kalóriákat a szervezet zsírként tárolja el.

Kövér, vörös cica a mosdóban

Étrendi változások

A fogyás beindítására és a súlycsökkenés fenntartására magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend etetésére van szükség. A macskák húsevők, tehát az étrendjük húsból kell, hogy álljon, hiszen így jutnak a számukra kulcsfontosságú, a szervezet normális működéséhez elengedhetetlen aminosavakhoz és esszenciális zsírokhoz.

Emiatt a konzerv eledelek, különösen a gabonamentes változatok sokkal inkább megfelelnek a magas proteintartalmú diétának, mint a száraztápok. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a száraztápok előállítási metódusa nagyobb szénhidráttartalmat igényel. Bár tény, hogy a macskák elég hatékonyan tudják hasznosítani a szénhidrátokat, de a fel nem használt szénhidrátot a szervezetük nem égeti el, hanem trigliceriddé alakul és zsírként tárolja.

Mint húsevő állatnak, a protein a legfőbb tápanyagforrás, így a konzerv eledel ideálisabb választás.

Emelett fontos, hogy napi 2-4, kisebb adagra osztott étkezés szintén hatékonyabb, hiszen így nem tudja egyszerre „túlenni” magát a cica. Ha nincs más megoldás az extrém túlsúly csökkentésére, léteznek kiváló, állatorvosi tápok, melyek alacsony kalória-, maga rosttartalmuk mellett teljes értékű eledelnek minősülnek. Ezen tápok etetése csak állatorvosi javaslatra és ellenőrzés mellett történhet.

A mozgás

A testmozgás a súlycsökkentés másik fontos pillére. Amennyiben olyan környezetben élnek, ahol a cica biztonságosan ki tud járni, akko ne habozzon, hagyja, hadd mozogjon szabadon, ösztönei által vezérelten.

Ennél jobb módja nem is lehet annak, hogy aktívan és fitten tartsa kedvencét.

Persze ha nem megoldható a szabad mozgás, megpróbálhatja hámhoz és pórázhoz szoktatni, és így kivinni sétálni, de tény, hogy erre nem mindegy macska alkalmas. Mindenesetre bármelyik módon is jut ki a cica a szabadba, az oltások és az élősködők elleni védelem nem maradhat el, akárcsak az otthoni, közös játékok sem.

Kövér macska csukott szemmel gubbaszt

Minél unalmasabb és ingerszegényebb a benti környezet a cica számára, annál nagyobb az elhízás esélye. Tehát tegye számára érdekessé, ösztönzővé, kihívásokkal telivé az otthon, hiszen ezáltal lesz aktív a macska, márpedig az aktivitás kalóriát éget. Próbálja meg a tápot etetéskor több tálkában elrejteni a lakás különféle pontjain, így a cicának le kell vadásznia. Emellett a különféle macskabútorok, ablakba helyezett kiülők, kaparófák, ügyességi macskajátékok is fokozzák az állat aktivitását.

Érdemes minden napra beütemezni legalább egy közös játékidőt, melynek során interaktív játékok használatával ösztönözheti kedvencét a mozgásra.

Lassú és következetes változások

A hirtelen változtatás és a hirtelen fogyás veszélyes lehet. Minden, a fogyás érdekében történő változsát fokozatosan kell bevezetni. Sőt, minden változtatás előtt, legyen az étrendi vagy mozgását érintő, konzultáljon az állatorvossal. A hirtelen súlycsökkenés vagy az anorexia elhúzódó periódusai máj lipidózishoz vezethetnek. Ez a köznyelvben zsírmáj néven ismert betegség relatív gyakori a macskáknál. A lassú, folyamatos fogyás a legjobb módja annak, hogy az elért, ideális testsúly tartós legyen.

A buktatók

Ha elkötelezte magát amellett, hogy segít macskájának az ideális testsúly elérésében, legyen következetes. Ne keseredjen el, ha kezdetben akadozva mennek a dolgok, a gyors, látványos eredmények elmaradnak. Időbe tellik, amíg a cica, de akár a gazda is alkalmazkodik a változásokhoz, az életmódváltáshoz. Soha ne feledje el, hogy a sikeres fogyás hosszabb és jobb minőségű élethez vezet, ez pedig jó a cicának és örömteli a gazdának.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult