Macska-csata

A macskák közötti harc teljesen természetes viselkedés. Ahhoz, hogy ezt meg tudja szüntetni, a kulcs az okok megértése. Azaz miért is harcolnak egymással a macskák?

A macskák viselkedése igencsak komplex, legyen hát türelmes. Lehet, hogy jó pár megoldással kell próbálkoznia, mielőtt megtalálja az igazit.

Miért harcolnak a macskák?

Éppen most vitt haza egy új macskát? A fiatal cicája most éri el az ivarérettséget? Nemrégiben költöztek új lakásba, így a macskák éppen csak ismerkednek új területükkel? A kiváltó ok határozza meg, hogyan kezelje a helyzetet, azaz az állatok konfliktusát. Íme a leggyakoribb okok:

Hormonok

Ivaros kandúroknál figyelhető meg leggyakrabban az agresszivitás más macskák irányába. Leggyakrabban kettő és négy éves kor között jelentkezik, amikor az állat eléri a szociális érettséget. Annak ellenére, hogy kandúrok között figyelhető meg a leggyakrabban ez a típusú agresszió, bármilyen nemű macskák között megjelenhet, ha területi konfliktus alakul ki közöttük.

Az első lépés tehát az agresszivitás kiküszöbölésére az ivartalanítás.

Ha már korábban megtette, akkor próbálja meg olyan feromon tartalmú spray készítmények használatát, melyek az agresszivitás csökkentését célozzák meg (pl. Feliway). Ezeket célszerűen a lakás minden helyiségében használni kell, de akár a macska nyakörve is bepermetezhető.

Az új macska szaga

Amikor egy új cica kerül a házhoz, akkor a jövevény magával viszi saját szagát is. Ez a szagbomba azt jelzi az őslakosnak, hogy betolakodó van a házban.

Vannak macskák, melyeket erősen nyugtalanít a tény és az idegen szag, mások jobban tolerálják. A szagok mielőbbi keveredése segít a konfliktusok oldásában.

Fogjon egy törülközőt és húzza végig az egyik macskán, majd a másikon is. Ezáltal a szagok keverednek. Ismételje meg az elkövetkező hetekben néhányszor ezt a műveletet.


cica elfekszik a földön, a másik figyeli

Féltékenység

Az új jövevény általában több figyelmet kap a gazdától, mint a már régóta ott élő macska. Gondoskodjon arról, hogy mindig legyen módja egy kis időt csak kettesben tölteni az őslakos cicával. Ez lehetőséget ad félelmei csökkentésére, nem fog annyira rettegni attól, hogy ellopják tőle a gazdi szeretetét.

A féltékenység bizonyos fajtákra, mint például a sziámi, sokkal inkább jellemző, mint másokra. Ezek a fajták erősebben kötődnek gazdájukhoz, emiatt sokkal több megnyugtatásra van szükségük.

Terület

A macskák természetüknél fogva igencsak territoriálisak, még akkor is, ha ez a terület nem tart tovább a kanapé végénél. Amikor új macska érkezik a családba, akkor neki is meg kell találnia saját területét. Logikus módon a már ott élő cica védeni fogja a sajátját. Ennek eredménye gyakorta a harc.

Minden, már ott élő macskának van egy helye. Önnek kell megakadályoznia, hogy az új cica egy már foglalt helyre csapjon le. Segítsen neki helyet találni! Fújja be a lehetséges helyet macskamentával, majd terítsen rá egy törülközőt, ami rajta van a macska illata.

Gondolkozzon el azon, nem lenne-e érdemes a macskának egy új, saját macskabútort venni. Ha lesz egy klassz helye, azon a saját illatával, akkor nagy valószínűséggel nem fog az őslakosok területéért küzdeni.

A másik lehetőség, hogy önálló, elszeparált területeket alakít ki a macskáknak. Helyezzen el térelválasztókat, így alakítva ki kisebb tereket egy nagyobb szobából.

Elkülönítés

Ha a macskák nem adják fel a harcot, még akkor sem, ha már minden fenti tippet végigpróbált, ideje „sittre vágni” őket. Ez nem olyan rossz, mint ahogy hangzik. A cél az, hogy úgy ösztönözze őket a közelségre, hogy közben megakadályozza a harcot.

Kerítsen egy ketrecet – ne használja a szállítódobozt. Tegye azt egy külön szobába és rakja bele az egyik macskát (természetesen alomtállal és puha ággyal ellátva). A másik macskát is tegye a szobába, a ketrecen kívül. Hagyja őket magukra. Minden nap ismételje meg ezt, legalább egy héten át, váltogatva, melyik macskát teszi a ketrecbe.

Amikor már úgy tűnik, a kettejük között enyhül a feszültség, hagyja őket együtt, de szabadon a szobában, azonban nem egyedül! Játsszon velük, adjon nekik jutalom falatákat és ha jól viselkednek, jó nagy dicséretet és simogatást. Ha bármelyikük elkezd harcolni, tegye be a ketrecbe. Addig folytassa ezt a „bebörtönzést”, amíg nyugodtan el nem tudnak lenni egy szobában.

Ezen a ponton már újból kiengedheti őket együtt a lakásba. Ha egyikük csatázni kezd, azonnal tegye a ketrecbe, ám a nyugost viselkedést jutalmazza. Figyelje meg, alig egy hónapon belül a két macska meglepően békésen ellesz egymás mellett.

macska fekve nyávog
 

Vessen véget a csatáknak

Mindezeken túlmenően azt is tudnia kell kezelni, ha a macskák összeverekszenek. Soha ne próbáljon meg közéjük állni vagy nyúlni, ne válassza szét egymaga a verekedőket. Ehelyett spriccelje le őket vízi pisztolyjal, vagy kezdjék el távolabbról dobálni a verekedőket nem túl kemény tárgyakkal. Célszerű zsebben hordani vagy a lakás különböző pontjain elhelyezni töltött vízi pisztolyokat erre a célra, legalább az első időkben. Alternatív megoldásként próbálkozhat hangos zaj keltésével (aprópénzzel töltött konzerves doboz rázogatása, légpuska, dob, stb.)

Soha ne üsse meg az állatokat, de a seprűvel se kezdje őket kergetni. Ettől csak fokozódik agresszivitásuk, és lehet, hogy véglegesen sikerül lerombolni a gazdába vetett hitüket.

Türelemmel és a macska viselkedésének tökéletes megértésével képes lesz megteremteni az otthoni harmóniát, nem kell hozzá több, mint egy-két hónap.

Ajánlott cikkek