Ha a cica a virágládát használja alom helyett

Ha a cica a virágládát használja alom helyett

A tavasz, nyár beköszöntével az emberek virágokat ültetnek, akár a kertbe, akár az ablakba, erkélyre, de az év többi részében is boldogan nézik a szép növényeket a lakásban. A macskák is örülnek ennek, hiszen minél több növény, cserép, akár kinn, akár benn, az potenciális pót-alomtál a számukra, sőt, sok növényt akár meg is lehet rágcsálni.

Azon túlmenően, hogy nagyon sok növény mérgező, ha a cica megrágja, lenyeli, az sem éppen kellemes, ha alom helyett a cserepeket, balkonládákat, vagy akár a veteményest használja. A macskapisi ugyanis nagyon büdös, a széklet sem rózsaillatú, ráadásul ürítés után sok macska elkaparja a végterméket, ezzel pedig kikaparja a növényeket. Az agresszívan ásó, kaparó cica mancsai között minden növény gyorsan elpusztul. Ha mindezt lakásban produkálja, mindenfele vizelettel és ürülékkel keveredett virágföldet szór szét.

A jó hír az, hogy nem kizárt a boldog cica, és a szépen virágzó növény, nem szagló föld együttese sem. Pusztán pár dolgot kell figyelembe venni, és legelőször is megérteni, miért ás, pisil és kapar a cica.

cica nagy cserép tetején csüng és rágja a növényt

A három leggyakoribb ok a jelenség hátterében:

  1. A macskák általában szeretik, ha puha a talaj ott, ahol üríteni szeretne, hiszen így könnyebben el tudja ásni, be tudja temetni a vizeletet és a székletet.
  2. Vannak cicák, melyek így jelzik, hogy bizony az alom már takarításra vagy cserére szorul.
  3. Nem kizárt, hogy az alomtál túl kicsi a macskának, vagy számára zavaró helyen áll, például a zajos mosógép mellett.

cica fekszik és a szétszórt földdel játszik

Ha a cica a cserepekbe, virágágyásokba végzi a dolgát…

  1. Tegyen a földbe olyan tárgyakat, melyek tapintását nem szereti a macska, például durva szélű dekorköveket.
  2. A cserepek, virágládák szélére ragasszon kétoldalas ragasztószalagot, és ezzel fedje le szinte az egészet úgy, hogy csak a növények látszódjanak. Még így is lesz elég helye, hogy megöntözze a növényeket. Ha nem szabadtéren, napos helyen, hanem a lakásban van a növény, akkor – a karácsonyfa megóvásához hasonlóan – a cserepeket is betekerheti alufóliával. Ennek tapintását és csörgését utálják a macskák.
  3. A lakásban jó megoldás lehet a mennyezetről lelógatni a növényeket, ügyelve arra, hogy ne legyen „dobbantó” a közelben, amiről a cica bele tud ugrani a cserépbe.
  4. Az ecet, a citronella olaj, a keserű alma cseppek vagy spray nem éppen a macska kedvencei. Fújja le ezek valamelyikével a cserép vagy virágláda szélét.
  5. Keressen kompromisszumos megoldást. Ha a cica szereti rágcsálni a növényeket, ültessen macskafüvet. Szép is, zöld is, és egészséges is a macskának.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az