Nyugis ünnep cicákkal

Avagy ötletek, hogyan tegye biztonságossá a karácsonyt, ha cicákkal él. Hiszen tudjuk, hogy az ünnepi illatok, fények, hangok sokszor igencsak vonzóak lehetnek a kíváncsi macskák számára. Ők kifejezett örömmel fedeznek fel és vizsgálnak minden új dolgot, de különösen azokat, amelyek mozognak, villognak, fényesek. Márpedig az ünnep díszei igencsak ilyenek. No, és az illatok! A finom ünnepi menü, a halak és húsok illata igencsak csábító a számukra, míg a zajok – a vendégek, a csengő, a tűzijátékok, de még a csillagszóró hangja – ijesztő és félelmetes lehet.

Bizony, a fiatal macskák vagy a nagyon kíváncsi öregebbek komoly veszélyben lehetnek az ünnepi időszakban.

Míg a fiatalabbakra a kíváncsiságuk, kalandvágyuk miatt leselkednek a veszélyek, az időseket a stresszhelyzetek állítják kihívások elé. Mi lehet a megoldás, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon, azaz vágyaink szerinti lehessen az ünnep, de a macska is biztonságban legyen?

cica nézi a karácsonyfa fényeit

Karácsonyfa - okosan

Próbálja meg elképzelni a feldíszített karácsonyfát egy macska szemével. Adott egy klassz mászó- és búvóhely, melyet felszereltek egy rakás, nagyon klassz macskajátékkal. Sajnos azonban, ez a számukra is csodás dolog sok veszélyt is rejt magában.

  • A díszek, girlandok, de az – akár élő, akár mű – fa megrágása és darabjainak lenyelése emésztőszervi problémákat, de akár bélelzáródást is okozhat.
  • A macska örömmel mászik fel a fára, bújik el az ágai között. Ám ilyenkor a díszeket leveri, azok összetörnek, esetlegesen sérülést okozva akár maguknak, akár másoknak. A fényfüzérekbe belegabalyodhatnak, leránthatják azt, de akár a fát is felboríthatja. A szakadó elektromos vezetékek rövidzárlatot, de akár tüzet is okozhatnak, sőt, nem kizárt az áramütés sem, mely a macska számára végzetes lehet.
  • A vágott fa alá egyre többen tesznek vízzel töltött talpat, ám gyakran nem sima vizet, hanem valamilyen tápoldattal kevertet öntenek alá, hogy a fa sokáig friss maradjon és ne hullajtsa a tűleveleit (ami lenyelve szintén bélproblémákat okoz egyébként). Ha macska van a háznál, érdemes kerülni a tápoldatozást, vagy csak teljesen zárt, a cica által nem hozzáférhető talpba önteni a folyadékot.

Amikor a fát díszíti, próbálja meg a törékeny díszeket és veszélyesebb tárgyakat (fonalak, szalagok, girlandok) mellőzni. Ám ezek hiánya sokaknak nem vonzó alternatíva, így a megoldás, ha a macskát távol tartja a fától. Tegye a fát olyan helyiségbe, ahova a cica nem mehet be, vagy jó ötlet lehet még, ha a fa talpa alá fényes, csörgő alufóliát tesz, mert ennek érintését és hangját a macska nem kedveli. Ebből azért elég nagy darab kell ahhoz, hogy a cica ne tudja megközelíteni miatta a fát, de talán biztató, hogy a csillogó, ezüst anyag általában illik az ünnepi díszítéshez.

cica a karácsonyfa gömbdíszeit pofozgatja

Szalagok, girlandok

A legtöbb macska képtelen ellenállni annak, ami csillog, ami fényes. Szinte megőrülnek a csörgő-zörgő csomagolópapírokért, az ajándékkötöző szalagokért, de legalább ennyire a fára rakott girlandokért, lamé-szálakért. A gond az, hogy amíg csak játszik vele a cica, az aranyos, jópofa, ám amint lenyel belőle – akár észrevétlenül – egy darabot, máris nagy a veszélye annak, hogy bélelzáródás vagy egyéb, komoly bélrendszeri károsodás alakul ki nála.

A lehető legjobb megoldás, ha az ajándékok kibontásáig azokat elzárva tartja, majd a csomagolóanyagot azonnal eltávolítja, és mielőbb a kukába dobja. Ha hosszabb ideig a fa alatt vannak a becsomagolt ajándékok, használjon inkább nem műanyag alapú papír csomagolást, és válasszon szélesebb textil szalagot rá. A fára inkább hosszabb szalagokból álló, nehezen szakadó girlandokat tegyen, és persze mindig figyelje az állatot, ha ezek felé somfordál.

Növények

Az ünnep részei a növények, a virágok. Ezek akármilyen szépek is, a szépsésüknél sokkal vonzóbbak a cicák számára. A legkisebb veszélyt az jelenti, ha a nem ártalmas növényt a macska megrágcsálja, hiszen ettől csak csúnya lesz a virág. Ám le is verheti, de akár alomtálca helyett a növény földjébe is piszkíthat. A legnagyobb gond a mérgező növényekkel van, és – mint általában – a legszebb virágok a leginkább ártalmasak.

szép cica lila-fehér díszt pofozgat

Gyertyák, kandallók

A kandallók melege, a gyertyák fénye szívet-lelket-testet melengető, ráadásul nagyon szép. A veszélye csak az, hogy a macska, amelyik egyébként is a meleget szereti, túl közel mehet a tűzhöz, bár ez általában a kíváncsi kölyökmacskákra jellemző. Szerencsére nem buták a cicák és ritkán égetik meg magukat ilyen módon, de ha túl közel merészkednek, bizony megpörkölődhet a bajszuk. Azt, hogy a nyitott kandallót soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, feltehetőleg nem kell elmondani, de ha macska van a háznál, bizony nem árt figyelni, nem merészkedik-e túl közel hozzá.

Sokkal nagyobb a gyertyák, mécsesek veszélye, mert azt játék közben akár óvatlanul, akaratlanul is leverheti a macska, és máris kész a baj. Éppen ezért soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő gyertyákat, mécseseket, még egyetlen pillanatra sem, ha a macska a szobában van, sőt, lehetőleg sosem. Egyszerűbb inkább eloltani és újra meggyújtani, mintsem a tűz okozta károkat felszámolni.

Elektromos vezetékek

Karácsonykor az egy négyzetméterre eső elektromos kábelek száma igencsak megnő. A macskák számára azonban ezek nem veszélyes, árammal teli vezetékek, hanem izgalmas játékok, melyek a földön tekeregnek. Ennél már csak a vékony, kábelszerű ledfények jelentenek nagyobb kihívást, hiszen ezeken mozognak a fénypontok, majdnem úgy, mint amikor lézerfénnyel játszunk a cicával.

Igazi, vadászatra és elkapásra ösztönző játék a számukra.

Ám ha jót akar magának (a lakásának) és kedvenc macskájának, jobb, ha a cica számára nem hozzáférhető módon vezeti el a kábeleket, és el nem érhető helyeke rakja a fényfüzéreket. A kisebb macskák és a kíváncsi felnőttek is hajlamosak lehetnek pofozgatni, rágcsálni a zsinórokat, márpedig ez akár elektromos tüzet, áramütést is okozhat.

Finom ételek

Az ünnepi ételek isteni illataromával töltik meg az otthon. Ha sülteket, halat készít, azok illata igazi Kánaán a cica számára, és persze komoly kihívás, hogy valamiképpen hozzájusson ár falathoz. Persze a legtöbb gazdi ilyenkor szeretne kedveskedni állatának, hiszen miért ne kaphatna pár falatot az ünnepi menüből. Ám nem biztos, hogy ez jó ötlet, legalábbis akkor nem, ha az állat számára ártalmas, vagy esetleg mérgező összetevők is vannak benne, mint például hagyma, avokádó, vagy csokoládé. Már az sem jó ötlet, ha engedi, hogy kinyalogassa a tálkát, mielőtt az a mosogatóba kerül. Persze egy kis hal, vagy csirkehús darab simán mehet neki, de lehetőleg inkább nyersen, vagy sima vízben megfőzve, semmint a fűszeres-hagymás lében főtt darabok. Ügyelni kell arra is, nehogy a lehulló maradékokból, nyesedékekből túl sokat egyen a cica.

Amennyiben hányás, hasmenés jelentkezik náluk a zsíros ételek vagy a túl sok finom falat után, esetleg tejterméket falt be a cica, és ezért van rosszul, bizony nem árt állatorvoshoz vinni.

Ez pedig igencsak nagy kihívás az ünnepek alatt, amikor a legtöbb doki csak ügyeletet tart, ráadásul – temészetesen – emelt áron.

Egyszóval sokkal macskabarátabb és pénzkímélőbb megoldás, ha kínál neki egy kis sovány húst – ha már mindenképp a családi menüből akarja etetni -, de nem engedi, hogy hozzáférjen a sültes tál maradékához, a zsíros serpenyőhöz, a tejszínes vagy csokis maradékokhoz.

Ruha teszi a macskát?

Nem vitás, hogy az instagramon, a pinteresten végtelenül cukik azok a képek, amelyeken tündéri hacukákba bújtatott cicák pózolnak. Vannak édes, mikulás sapkás, manó jelmezes, kötött pulóveres és egyéb ruhaköltemények, melyek hihetetlenül édesen mutatnak az állatokon. Legalábbis számunkra. A macskák azonban nem feltétlenül így értékelik a helyzetet, legtöbbjük kifejezetten utálja, ha ruhát húznak rá, de leginkább a fejükre helyezett sapkákat, kalapokat viselik nehezen.

Mielőtt bármilyen jelmezt húzna a cicára, csak mert jól mutat benne a karácsonyi fotókon, érdemes megbizonyosodni arról, hogy ez nem okoz az állatnak felesleges stresszt.

Nem mellékesen a macskáknak nincs szükségük ruhára, még akkor sem, ha kijárnak, ugyanis a bundájuk tökéletes hőszigetelőként működik.

És hát felelős gazdi amúgy sem hagyja, hogy dermesztő fagyban hosszú ideig kinn maradjon kedvence. Emellett a szabadban ruhában bóklászó cica komoly veszélyeknek is ki van téve, hiszen mászás, ugrálás közben a ruha beakadhat, ezzel pedig balesetveszélyes helyzet is előállhat.

Vendégek, zaj, káosz

Bár az idei évben a nagy vendégsereget, a hatalmas családi összejöveteleket kerülnük kell, azért nem kizárt, hogy pár családtag összeül majd az ünnepek alatt egy kis közös ebédre, vacsorára. A karácsonyi időszak általában tele van zenével, beszélgetéssel, jövés-menéssel. Vannak családok, ahol énekelnek, zenélnek, táncolnak, másutt tűzijátékoznak már ilyenkor is, megint másutt a gyerekek kapnak mindenféle hangos játékot, amit persze azonnal ki kell próbálni. Mindez az emberek számára szórakozás, de a macska számára kész rémálom. Ők ugyanis nagyon érzékenyek a zajokra, sokuk ideges, izgatott lesz, vagy éppenséggel megriad, bepánikol.

Alapvetően a karácsony körüli izgalmak a számára komoly stresszt jelentenek, olyan helyzetet, mely a mindennapok megszokott ritmusától eltérő.

Fontos, hogy ilyenkor legyen egy nyugodt, biztonságos hely, ahol a cica el tud bújni, ahova elmenekülhet a számára idegesítő vagy ijesztő helyzet elől. Mindig ügyeljenek arra, hogy a vendégek érkezésekor vagy  távozásakor az ajtó nehogy nyitva maradjon, bár a legjobb, ha a cicát zárja be egy csendes és nyugodt szobába, ahol kényelmesen, a saját ágya, kaparófája és tálkája, alomtálja biztonságában várhatja ki a vendégjárás végét.

Úton

A külföldi utazásoknak, wellness-karásonyoknak már lőttek idén, de azért jó páran útnak indulnak, hogy távolabb élő családtagjaikkal töltsék az ünnepeket. Na de mi lesz a cicával?

Ha a macska szeret utazni, de legalábbis hozzászokott már, és a fogadó családtagok sem ellenzik, hogy ő is vendég legyen, akkor nincs gond. Utazik a cica is. Ám ha utálja az autót, nem szeret idegen helyen lenni, akkor bizony jobb otthon hagyni. Egy, legfeljebb két napig elvan magában is, bár ilyenkor nem árt ügyelni, hogy a feldíszített lakásban (és magában) ne tudjon kárt tenni. De ennél hosszabb időre magára hagyni az állatot nem szabad, viszont az évnek ebben a szakában már nehéz megfelelő felügyelőt találni mellé. Érdemes időben gondoskodni arról, ki fogja gondozni a cicát abban a pár napban, amíg a család távol van.

Macskát ajándékba?

Sokszor, sok helyen leírták már, hogy élő állatot ajándékozni nem ajánlott. Hirtelen felindulásból, csak azért, mert a gyerek éppen egy kiscicáért sír, nem szabad macskát magunkhoz venni. Felnőtt embernek sem jó ötlet a kismacska ajándékozása, mert nem lehetünk biztosak benne, felkészült-e egy állat gondozására. És mi van akkor, ha ugyan felkészült, de inkább ő szerette volna kiválasztani, ki lesz a társa hosszú éveken át?

Egyszóval ha karácsonyi meglepetés is a kiscica, azt előzze meg alapos megfontolás, családi egyeztetés és megbeszélés, valamint alapos felkészülés. A gazdává válás komoly lépés mind a gyerek, mind a felnőtt számára, mely elkötelezettséget és felelősségvállalást igényel. Talán ilyen helyzetben sokkal jobb ötlet valamilyen felszerelést – cicanyakörvet, macskabútort, stb. – ajándékozni, és az ünnep után, a nyugodtabb napok beköszöntével közösen kiválasztani a leendő családtagot.

Ajánlott cikkek