Videó chat a kutyával?

Sok gazda megfigyelhette már, hogy hiába hangosítja ki a telefont vagy kezdeményez videóbeszélgetést, a kutya nem ismeri fel a vonal másik végén levő embert. Pedig hányan próbálkoznak pár szót szólni otthon hagyott kedvencükhöz, amikor felhívják a kutyafelvigyázót vagy a panziót, hogy érdeklődjenek hogylétéről. Vajon mi lehet ennek az oka, ha közben képesek önfeledten televíziót nézni, és reagálnak a rádióból hallatszó bizonyos hangokra is?

A méret a lényeg!

A kutyák képesek felismerni a gazdájukat, ha a televízió képernyőjén látják őt, de azért valljuk be őszintén, ez elég ritkán és igen kevesekkel fordul elő. Általában csak akkor kerülünk a tévé képernyőjére, ha a videómagnó, DVD lejátszó vagy más eszköz segítségével saját felvételeinket játsszuk le rajta. Ez a kép általában méretében hasonlít a valóságos mérethez. Ilyen esetben néha megfigyelhető, hogy a kutya, amelyik felismeri gazdáját a képernyőn, a készülék háta mögé megy, hogy megnézze, van-e valaki a kijelző másik oldalán. Vajon oda bújt el a gazdi?

A kisebb képernyők, mint egy tablet vagy a telefon kijelzője a valóságosnál jóval kisebb és rosszabb minőségű képet vetítenek elé, így a kutya képtelen azt valóságosként érzékelni, ezáltal beazonosítani sem tudja.

A készüléken át hallott hang is másabb, mint a valóságban, hiszen ezek az eszközök bizonyos mértékig torzítják a hangokat, ez pedig a kutya érzékeny füle számára már erős különbség. Tehát a hangot egyes kutyák képesek felismerni egy videótelefonos hívás esetén, de ez teljes mértékben egyedtől függő, és ilyen esetekben sem a látott arcra, a képre reagálnak, hanem a hangra.

kutya hatalmas fülekkel

Őrült világ

Azt tudjuk, hogy a kutya számára a látás kevésbé fontos és a szem kevésbé használt érzékszerv. Az ebek sokkal inkább hagyatkoznak az orrukra, ami nem véletlen, hiszen szemben az ember 5 millió szagló receptorával a kutyaorrban ebből 220 millió van. Logikus tehát, hogy egy kutya számára sokkal fontosabb a gazda illata, mintsem egy kedves mosoly egy képernyőn. Az olyan vadászkutyák, mint a basset hound vagy a beagle, melyeket arra tenyésztettek, hogy orrukkal a földön kövessék a vad nyomát, még sokkal fontosabb, hiszen ők munkájuk során soha nem a látásukra, hanem a szaglásukra hagyatkoznak.

Nem mellékes a hang tónusa. Egy 2014-ben született tanulmány szerint a kutyák sokkal több agyi aktivitást mutattak, ha pozitív hangtónust hallottak.

De ha a telefonban a legtündéribb hangon próbál beszélni, és a kutya mégsem reagál, ne aggódjon!  Lehet, hogy a szomszéd kutyája imádja az ilyen hívásokat, és reagál is a hangra, de nem minden kutya egyforma. Lehet, hogy az önét pusztán az zavarja, hogy nem látja a gazdit és nem érzi az illatát.

kutyaorr

Egyébként is, a kutyák figyelme valami hihetetlenül érdekes dolog. Sokszor kezdenek ugatni úgy, hogy nem is tudjuk, mire is ugatnak. Máskor pedig még az a kutya is képes figyelmen kívül hagyni egy előtte peckesen sétálgató macskát, amelyik egyébként mindig üldözi őket.

A macskák egyébként még ennél is furábbak. Bár tanulmányok és kutatások sora szól arról, hogy bizony a cicák is felismerik a gazdájuk hangját, ezt nehéz elhinnünk, ugyanis általában az égvilágon semmiféle reakciót nem mutatnak.

bulldog kölyök vicces pózban alszik egy bőr kanapén

Egyedül, otthon

Ha aggódik amiatt, hogy távollétéban hiányzik a kutyának, és nem működik sem a telefonálás, sem a videóhívás, akkor se csüggedjen, van megoldás. A gazda távollétében pánikoló kutya ugyanis szeparációs szorongástól szenved, ennek kezelésére pedig kifejezetten jó technikák vannak.

Amennyiben nem is a kutya, hanem a gazda pánikol, mi lehet kedvencével, akkor gondoljon bele, hogy a lakásban egyedül levő ebek általában elégedetten és boldogan alszanak, míg a gazdi dolgozik.

Ha nem hiszi, szerezzen be és telepítsen egy kamerát, amin keresztül megfigyelheti kedvencét. Gyorsan rá fog jönni, nem kell telefonon hívogatni a kutyafelvigyázót akkor sem, ha hosszabb időre van távol, hiszen kedvence feltalálja magát. Az igazi öröm úgyis akkor lesz, amikor majd hazatér.

Ajánlott cikkek