Miért csóvál a kutya?

Az általános vélekedés szerint a farkát csóváló kutya boldog. Pedig ez nem teljesen és feltétlenül igaz. Bizony, egyáltalán nem mindegy, hogyan csóválja a kutya a farkát, és ehhez milyen egyéb, non-verbális jelek kapcsolódnak. A farokcsóválás a kutya kommunikációjának egyik legfontosabb eleme.

A csecsemőkhöz hasonlóan a kutyáknak is meg kell tanulniuk a maguk nyelvét. A kutyakölyök sem úgy születik, hogy tudja, mit jelent a farokcsóválás, mint ahogy az újszülött kisbaba sem érti a szavakat és mondatokat. Ám amikor egy kiskutya eléri az egy hónapos kort, megérti, hogy valamiként kommunikálnia kell az anyjával és a testvéreivel, ezért elkezdi elsajátítani a kommunikációs eszközöket. Ezen eszköztár egyike a farok csóválása, ezzel mondja el testvéreinek, ha belefáradt a játékba, vagy anyjának, amikor éhes.

Az emberi kommunikáció alapja a beszéd, azaz a szavak, ezért az emberek jó hallgatók. A kutyák viszont figyelők. Verbális szókincs hiányában az üzeneteket testbeszéddel kommunikálják, azaz mozgatják a fülüket, összeráncolják a homlokukat, mozgatják a szemüket vagy csóválják a farkukat.

beagle vízparton áll, farkát nyugodtan tartva nézelődik

Mivel a kutyák látása inkább a mozgásra van hangolva, mintsem a színekre vagy részletekre, könnyen felismerik a különböző farokcsóválásokat, ezáltal könnyebben értelmezik azokat. Az evolúció igen sokat segített ebben az ebeknek, hiszen a legtöbb fajtánál jól látható farkat alkotott.

A különféle fajtáknál és kutyáknál igen változatos farkakat lehet megfigyelni, van, amelyiknek sötét vagy világos a vége, másik világosabb az alsó felén, néhány igazán bozontos és kunkorodó, míg másik kutyának egyenes és vékony.

Mindezek a tulajdonságok nem csak kiemelik magát a farokcsóválást, de fokozzák a kommunikációt és a jelentéstartalmat is.

Milyen üzenetet hordozhat a csóváló farok?

Mielőtt a kutya csóválásának jelentéséről beszélünk, tudni kell, hogy minden eb esetében a farok helyzete és mozgása más és más. A legtöbb kutyának olyan farka van, amely nyugodt állapotában lelóg, általában a csánkig. Ugyanakkor néhány fajta, például a beagle, majdnem függőlegesen tartja a farkát, míg az agarak a hasuk alá görbítik. a mopszoknak és a boston terriereknek a farka szorosan a testhez tekeredik, és egyáltalán nem csóvál.

A farok helyzete a következőket jelezheti

  • Felkészültség vagy izgatottság. Amikor a kutya éber, felemelt füllel és farokkal áll. Ez a testtartás azt jelzi, hogy figyel, és készen áll megvizsgálni vagy szembeszállni azzal, ami felkeltette a figyelmét.
  • Jelzés. Ha egy kutya hirtelen abbahagyja a farkcsóválást és „lefagy”, az azt jelentheti, hogy el akarja terelni a fenyegetést anélkül, hogy agresszív lenne. Sok kutya esetében figyelhető meg ez a farokmozdulat, amikor idegenek simogatják. Így akarja jelezni az eb, hogy annyira nem szeretne kontaktusba kerülni az ismeretlennel.
  • Agresszivitás. Amikor a farok semleges helyzetből függőlegesbe mozdul, vagy a hát fölé ível, azt jelzi, hogy a kutya agresszívvá válhat. Minél magasabb a farok tartása, annál nagyobb a veszély, ugyanis a magas faroktartás többet enged ki az anális mirigyekből származó jellegzetes szagból, jelezve az agresszív kutya érkezését és megjelölve területét.
  • Behódolás. Amikor a farok semleges helyzetből alacsonyabbra mozdul, akkor a kutya engedelmes, általában nem jelent veszélyt. Amennyiben a farok szorosan be van húzva a hátsó lábak közé, az az eb ijedtségét jelzi, feltehetőleg fenyegetést észlel, és kéri, hogy ne bántsák. Amikor ennyire behúzza a kutya a farkát, jelentősen csökkenti az anális mirigyekből kibocsátott illat mennyiségét, ami lehetővé teszi, hogy a kutya a háttérben maradhasson, minél kevésbé legyen feltűnő.
  • Kíváncsiság. Ha egy kutya kíváncsi valamire, vízszintes helyzetben egyenesen kinyújtja a farkát.
  • Boldogság. Amikor a kutya boldog, semleges vagy enyhén felemelt helyzetben tartja a farkát, és egészségesen csóválja

kutya áll a mezőn és ernyedt faroktartással nézelődik

Az a sebesség, amellyel a farok mozog, további értelmet ad a kutyák kommunikációjának.

  • Izgalom. Minél gyorsabb a csóválás, annál izgatottabb a kutya. A farokcsóválás a nagyon lassútól a rendkívül gyorsig terjedhet. Néha a kutya farka olyan gyorsan csóvál, hogy szinte vibrálni látszik.
  • Bizonytalanság. Az a kutya, amely tétovázik, amikor egy új személlyel vagy egy másik kutyával találkozik, az enyhén, szinte bágyadtan csóválja a farkát, jelezve, hogy bizonytalan.
  • Barátságosság. Egy nagyon barátságos kutya felszabadultan csóválja a farkát, sőt, akár az egész hátsó fele mozog. Ilyenkor szokták mondani, hogy a farok csóválja a kutyát.
  • Agresszivitás. Ha egy kutya nagyon gyorsan csóválja a farkát, ráadásul mindeközben függőlegesen tartja, akkor bizony érdemes komolyan venni az üzenetet. Ez a fajta csóválás agresszivitást jelez, a kutya támadhat és haraphat.

A kutya  farkának mozgása annyira összetett, hogy még a csóválás iránya is jelentős.

Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák jobbra csóválják a farkukat, ha boldogok vagy magabiztosak, és balra, ha félnek.

Érdekes módon ennek tudományos oka van.

Az agy bal oldala szabályozza a mozgást a test jobb oldalán és fordítva. Ezért amikor a farok jobbra csóvál, a bal agyfélteke kapcsolódik be, a jobb agyfélteke pedig a farok balra mozdulását okozza. Mivel a bal agyfélteke olyan pozitív érzéseket felügyel, mint a szerelem és a nyugalom, a boldog kutya jobbra csóválja a farkát. Ezzel szemben a jobb agyféltekéhez olyan negatív érzések társulnak, mint a félelem és a depresszió, így a rémült kutya balra csóválja a farkát.

welsh corgie áll a vízpart melletti sziklán

De mi a helyzet a farok nélküli kutyákkal?

Természetesen a farok nélküli kutyák is kommunikálnak, de vannak korlátaik. Éppen ezért óvatosabban közelíthetnek más kutyákhoz vagy emberekhez, hogy elkerüljék a félreértést. Szándékaik közlése a testbeszéd egyéb szempontjaitól függ, például a fül helyzetétől, az arckifejezéstől, stb.

Ajánlott cikkek