Kutyanyelv: a beszédes ürülék

Az ürülék, a vizelet és az állat ürítés közbeni viselkedése sokat elmond kedvence egészségi állapotáról. Persze nagy a valószínűsége, hogy a gazdi nem sok figyelmet szentel annak, milyen gyakran ürít a kutya vagy éppen milyen a széklet színe.

Nos, a kutyakaki általában nagy büdös rakás és általában kinn marad vagy legalábbis a kert egy behatárolt helyén. De a szagon és a mennyiségen kívül mi tudható meg belőle? Meglepően sok minden.

A kutya bélsár ürítési és vizelési szokásai bizony egészségi állapotának külső jelei.

Nagyon fontos a mennyiség, gyakoriság, szín és állag rendszeres ellenőrzése, különös figyelemmel az esetleges eltérésekre. Természetesen a normális ürülék és vizelet behatárolása időt igényel és kutyánként eltérő.

Ugyanakkor a legtöbb kutya esetében ez egy napi gyakoriságra tehető – általában 2-4 alkalommal érzik a szükséget. És hogy mit is „termelnek” ilyenkor? A vizelet sárga, árnyalata a világostól a közepesen sötétig terjed. Nem lehet erős, kellemetlen szaga. A bélsár formált de nem kemény, és a színe mindenképp a barna valamely árnyalata.

Időnként azonban mind a kutya ürítési szokása, mind az ürülék vagy vizelet állaga, színe eltérhet a szokásostól. Ez pedig valamilyen egészségi problémát jelez. Íme, a leggyakoribb lehetőségek és jelentésük:

Erőlködés vizeléskor

Az a kutya, amelyik próbálkozik ugyan, de nem tud vizelni, nagy valószínűséggel húgykövekkel küzd. Ez, ha nem kap kezelést, akár végzetes is lehet. Azonnal keresse fel az állatorvost!

HIRDETÉSBeaphar Fog 752

Nagyon sötét vizelet

A nagyon sötét sárga a kiszáradás vagy elégtelen folyadékbevitel, a rozsdaszínű vizelet nagy valószínűséggel a myoglobinuria jele lehet, a pirosas vizelet pedig vért tartalmazhat, ez pedig fertőzés jele. Mindenképp fel kell keresni az állatorvost!

Hirtelen fellépő szobatisztasági problémák

Ha a kutya hirtelen elkezd a házban mindenütt vizelni, állatorvosi segítségre van szükség. Előfordulhat, hogy fertőzés áll a háttérben, ha pedig emellé még sokat is iszik, lehet, hogy veseelégtelenség, cukorbetegség vagy Cushing szindróma okozza a tüneteket.

Erőlködés bélsár ürítéskor

Ha a kutya már egy napja próbál bélsarat üríteni, sikertelenül, lehet, hogy bélelzáródása van. Amennyiben még hány is, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Hasmenés

A híg, büdös széklet lehet veszélyes, de előfordulhat, hogy nem túl nagy a baj. Legalább egy napig ne adjon enni a kutyának, de mindenképp legyen előtte elég víz.  Egy nap után kínáljon neki valami kímélő ételt, például főtt rizst. Ha két nap után sem szűnik a hasmenés, hívja fel az állatorvost. Ha a kutya hány is, ne vesztegesse az időt telefonálásra, induljanak a rendelőbe! Amennyiben kölyökkutyája van, amelyik az elmúlt fél napban több mint egy alkalommal hányt, azonnal forduljanak az orvoshoz!

Nagyon sötét vagy fekete ürülék

A sötét vagy fekete bélsár vér jelenlétére utal, valószínűleg a felső béltraktusban, ennek pedig számtalan oka lehet. Az állatorvosi vizsgálat elengedhetetlen.

Szürke ürülék

A cement színű ürülék azt jelzi, hogy nagy valószínűséggel elzáródott az epevezeték. Ennek több oka lehet, ám az orvosi kezelés elengedhetetlen.

Az ürülék formájának változása

Ha a széklet hirtelen vékonyabb lesz, elképzelhető, hogy a vastagbél vagy a végbél valamilyen okból beszűkült. Ugyanakkor a nagyon vastag széklet komoly problémákat okozhat a vékonybélben. Mind a két esetben keresse fel az állatorvost!

Ajánlott cikkek