Kutyanyelv: a beszédes ürülék

Az ürülék, a vizelet és az állat ürítés közbeni viselkedése sokat elmond kedvence egészségi állapotáról. Persze nagy a valószínűsége, hogy a gazdi nem sok figyelmet szentel annak, milyen gyakran ürít a kutya vagy éppen milyen a széklet színe.

Nos, a kutyakaki általában nagy büdös rakás és általában kinn marad vagy legalábbis a kert egy behatárolt helyén. De a szagon és a mennyiségen kívül mi tudható meg belőle? Meglepően sok minden.

A kutya bélsár ürítési és vizelési szokásai bizony egészségi állapotának külső jelei.

Nagyon fontos a mennyiség, gyakoriság, szín és állag rendszeres ellenőrzése, különös figyelemmel az esetleges eltérésekre. Természetesen a normális ürülék és vizelet behatárolása időt igényel és kutyánként eltérő.

Ugyanakkor a legtöbb kutya esetében ez egy napi gyakoriságra tehető – általában 2-4 alkalommal érzik a szükséget. És hogy mit is „termelnek” ilyenkor? A vizelet sárga, árnyalata a világostól a közepesen sötétig terjed. Nem lehet erős, kellemetlen szaga. A bélsár formált de nem kemény, és a színe mindenképp a barna valamely árnyalata.

Időnként azonban mind a kutya ürítési szokása, mind az ürülék vagy vizelet állaga, színe eltérhet a szokásostól. Ez pedig valamilyen egészségi problémát jelez. Íme, a leggyakoribb lehetőségek és jelentésük:

Erőlködés vizeléskor

Az a kutya, amelyik próbálkozik ugyan, de nem tud vizelni, nagy valószínűséggel húgykövekkel küzd. Ez, ha nem kap kezelést, akár végzetes is lehet. Azonnal keresse fel az állatorvost!

Nagyon sötét vizelet

A nagyon sötét sárga a kiszáradás vagy elégtelen folyadékbevitel, a rozsdaszínű vizelet nagy valószínűséggel a myoglobinuria jele lehet, a pirosas vizelet pedig vért tartalmazhat, ez pedig fertőzés jele. Mindenképp fel kell keresni az állatorvost!

Hirtelen fellépő szobatisztasági problémák

Ha a kutya hirtelen elkezd a házban mindenütt vizelni, állatorvosi segítségre van szükség. Előfordulhat, hogy fertőzés áll a háttérben, ha pedig emellé még sokat is iszik, lehet, hogy veseelégtelenség, cukorbetegség vagy Cushing szindróma okozza a tüneteket.

Erőlködés bélsár ürítéskor

Ha a kutya már egy napja próbál bélsarat üríteni, sikertelenül, lehet, hogy bélelzáródása van. Amennyiben még hány is, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Hasmenés

A híg, büdös széklet lehet veszélyes, de előfordulhat, hogy nem túl nagy a baj. Legalább egy napig ne adjon enni a kutyának, de mindenképp legyen előtte elég víz.  Egy nap után kínáljon neki valami kímélő ételt, például főtt rizst. Ha két nap után sem szűnik a hasmenés, hívja fel az állatorvost. Ha a kutya hány is, ne vesztegesse az időt telefonálásra, induljanak a rendelőbe! Amennyiben kölyökkutyája van, amelyik az elmúlt fél napban több mint egy alkalommal hányt, azonnal forduljanak az orvoshoz!

Nagyon sötét vagy fekete ürülék

A sötét vagy fekete bélsár vér jelenlétére utal, valószínűleg a felső béltraktusban, ennek pedig számtalan oka lehet. Az állatorvosi vizsgálat elengedhetetlen.

Szürke ürülék

A cement színű ürülék azt jelzi, hogy nagy valószínűséggel elzáródott az epevezeték. Ennek több oka lehet, ám az orvosi kezelés elengedhetetlen.

Az ürülék formájának változása

Ha a széklet hirtelen vékonyabb lesz, elképzelhető, hogy a vastagbél vagy a végbél valamilyen okból beszűkült. Ugyanakkor a nagyon vastag széklet komoly problémákat okozhat a vékonybélben. Mind a két esetben keresse fel az állatorvost!

Ajánlott cikkek