Kutyák, túrák, kempingezés

Javában tombol a nyár, melegszik a hőmérséklet. Sokan anyagi megfontolásból, mások a vírus és a járvány miatt inkább hazai pihenési lehetőséget választanak, és ha már így van, hát felmerül, miért ne vinnék magukkal kedvenc négylábú barátjukat is. Bár évről évre egyre több kutyabarát szálloda és apartman üzemel az országban, azért még mindig kalandos, vadregényes és izgalmas kempingbe menni. Akár lakókocsival, akár sátorral indul útnak az ember, a kemping mindig sok élményt ad.

Azonban attól, hogy a kemping némileg szabadabb és kötetlenebb hely, mint egy szálloda, még nem jelenti azt, hogy nem kell felkészülnie a gazdának. Sőt!

Kempingbe is csak jól szocializált, megfelelően nevelt kutyával szabad elindulni.

Az állatnak sem egy élmény a nyaralás, ha egész nap pórázra kötve vagy a dobozába, mobilkennelébe zárva éldegél, csak mert nem tanította meg neki a gazda az alapvető parancsokat és viselkedési szabályokat. Akkor sem jobb a helyzet, ha nem tudja, hogyan kell lecsillapítani az ugatást, és ezért éjjel-nappal a szomszédos sátrak vagy lakókocsik pihenni vágyóit zavarják. Tehát az első felkészülési lépés jóval előbb kezdődik, még otthon, amikor a szükséges viselkedési tudnivalókat elsajátítja gazda és kutya párosa. Amennyiben ez megvan, jöhet az összes többi lépés.

gazdi két kutyával a szikla szélén ül

Hova menjünk?

Első körben ki kell találni, hol van olyan hely, ahol nem csak szívesen látják a kutyával kempingezőket, de ideális körülmények vannak nem csak a gazda, de az állat számára is. Kérdezze meg, van-e bármilyen korlátozás, akár a kutyák számára, akár a beengedhető ebek látszámában. Van-e megfelelő víz- és áramellátása a kempingnek? Ha vízparton áll, megengedett-e a kutyák fürdése a vízben? Vannak-e árnyas helyek, vagy érdemes otthonról vinni árnyékolókat? Milyen a talaj? Homokos, kavicsos, sziklás vagy füves? Előfordulhatnak-e vadon élő állatok a kemping területén? Van-e internet és mobilhálózat a kempingben, hogy baj esetén segítséget tudjon hívni? Ha nincs, rendelkezsére áll-e a közelben orvos és állatorvos? Ha ismeri ezekre a kérdésekre a választ, máris jobban tud előre tervezni.

Az eb védelme

Indulás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a kutya oltásai, bolha és kullancs elleni védelme naprakész-e, vagy érdemes beiktani még egy gyors látogatást az állatorvosnál. A mikrochip adatai is legyenek aktuálisak, ha bizonytalan, ellenőriztesse az állatorvossal. Nem árt, ha a a kempinegezés idejére a kutya nyakörvére is rögzít egy bilétát, hiszen a dupla védelem dupla biztonságérzetet ad.

A kempingben ne engedje, hogy az állat bármibe beleegyen, beleigyon. Nem tudhatja, hogy a kinn hagyott maradékok, kidobott ételek, szabadon álló víz milyen mérgeket, baktériumokat, az állat számára egészsgételen dolgokat tartalmaz. Saját hulladékait tartsa elzártan, az állatok által nem hozzáférhetően.

Legyen tisztában a kemping és környezete esetleges veszélyeivel. Lehetnek szikák, vadon élő állatok, vagy mérgező tölgy, borostyán, más mérgező növények. Ha ilyen előfodulhat a kirándulások során, inkább tartsa pórázon a kutyát, főleg ha nem biztos abban, hogy az új és izgalmas környzetben is azonnal reagál a behívásra.

Mindenttől függetlenül is, a kempingezés ideje alatt végig felügyelni kell a kutyát. Nem kerülhet látótávolságon kívülre, és nem kóborolhat szabadon, kontroll nélkül a kempingbe. Ez egyrészt a veszélyek eélerülése miatt fotnos, másrészt azért, hogy még véletlenül se zavarjon más, pihenni vágyó kempingezőket.

Egészségügyi doboz az ebnek is

Ahogy magunknak is viszünk alapvető gyógyszereket, kötszereket a nyaralásra, úgy a kutyának is össze kell állítani egy ilyen csomagot. Ezt esetükben is aszerint kell összeállítani, hogy hová megyünk. Ez azt jelenti, hogy az esetleg szokásosan szedett gyógyszerei mellé kerüljön be fertőtlenítő, vérzéscsillapító, ha az eb allergiás valamire, akkor ez elleni szer. Hegyekben és tengerparton más és más veszélyekre kell felkészülni, például az előbbi helyen előfordulhat kígyó, míg a tengerben medúza. Az állatorvos segíthet abban, mi kerüljön az egészségügyi dobozba.

A kempigben gyakori a szalonnasütés, bográcsozás. Bár a felelős gazda tudja, hogy ezen ételek maradéka nem a kutyának való, sőt, komoly bélrendszeri panaszokat okozhat, ha ilyen zsíros, fűszeres finomságokat eszik, azért készüljön fel, és legyen gyógyszer ilyen esetekre is. Ki tudja, egy jóakaratú szomszéd kedvesen, ámde naívan mikor dob neki egy falatot úgy, hogy észre sem veszi a gazdi.

kutya a szikán állva felfelé néz, mellette hátizsák

Az alap felszerelések

Azt, hogy a kutya ágyát vagy párnáját, tálkáit, kedvenc játékait érdemes elvinni, minden gazdi tudja. De vajon a kemping közelében beszerezhető az állat megszokott tápja? Érdemes inkább megfelelő mennyiséget beszerezni belőle, és inkább a szükségesnél kicsivel többet vinni, lehetőleg jól zárható csomagolásban.

A kutya számára is fontos az árnyék, így ha nem elég árnyékos a kemping, a gazdinak kell gondoskodnia arról, hogy legyen hova behúzódnia a tűző nap elől. Ha víz közelében kempingeznek és a kutya nem, vagy nem jól tud úszni, mindenképpen kerüljön mentőmellény is a csomagba.

Ahogy már fentebb is írtuk, a játék is fontos. Nem csak az embereknek jár a móka és a szórakozás a nyaralás alatt, hanem a kutyának is. És ha mód van rá, vigyenek egy klassz mobilkennelt is, melyben biztonságban lehet a kutya, amíg a család este a szomszédokkal közösen sütöget.

A kontroll

Még a legalaposabb felkészülés, leginkább teljeskörű odafigyelés mellett is történhet bármi. Éppen ezért nagyon fontos a kontroll. Ellenőrizze rendszeresen az állat bundáját, nincs-e benne kullancs, bolha, nem vágta-e meg valami, nicns-e sérülés, horzsolás a bőrén. Mindig figyeljen a szokatlan dolgokra, a változásokra, úgy a kutya testén, mint viselkedésében.

Azt tarja a mondás, hogy aki felkészül, az győz. Nos, nincs ez másként a kempingezés esetében sem. Aki kellőképpen és alaposan felkészül a pihenésre, az nyertesként tér haza, hiszen tele lesz jó élményekkel, kipiheni magát és feltöltődik.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n