Kempingben, kutyával

Ahogy melegszik az idő, közeleg a nyár, úgy válnak egyre vonzóbbá a kempingek, túrák nyújtotta lehetőségek. A kutya mindig kiváló partner az ilyen programokban, szeretik felfedezni a világot, járni az erdőt a gazdival, pancsolni egyet közösen a tóban. Szerencsére egyre több helyre engedik be jól nevelt négylábú társainkat, a kempingek ebben mindig is úttörők voltak. Persze ahhoz, hogy a nyaralás vagy a hétvégi kiruccanás boldog és önfeledt legyen, érdemes néhány dologra odafigyelni.

1. Élősködők elleni védelem

Mielőtt nekiindulnának a kempingnek, gondolja át, hogy kedvence megfelelően védett-e a bolhák és kullancsok ellen? A kertben, udvaron, séta során, de a lakásban is fertőződhet bolhával a kutya, de nyílt terepen, erdőben, füves talajon, a kemping árnyas fái alatt nem csak bolhából van több, de kullancsok is előfordulhatnak. Emellett érdemes átbeszélni az állatorvossal, merre indulnak, és ott milyen potenciális egyéb veszélyek leselkedhetnek a kutyára. Ha nem teljeskörű a bolhák és kullancsok elleni védelem, érdemes indulás előtt gondoskodni róla.

kutya rohan a stégen pihenő madarak felé

2. Pakk a kutyának is

A család biztos, hogy telepakol pár sportttáskát, bőröndöt a saját felszereléseivel, de bizony a kutyának is kell egy pakk. Ebbe tegyen bele minden fontos dolgot:

  • Elegendő táp, és ha szükséges, víz
  • Etető is vizes tálka
  • Esetlegesen szükséges gyógyszerek
  • Nyakörvek, pórázak, hámok
  • A kutya ágya és takarója
  • Elsősegély felszerelés a kutyának
  • Ha szükséges, kutyaruha
  • Ha szükséges, mentőöv a kutyának avizes programokhoz

kutyák futnak a strand homokos vízpartján

3. Az eledel

A kempingben, a túrák és pancsolások során esélyesen a kutya is töbebt mozog, mint szokott. A több mozgással több kalóriát éget el szervezete, érdemes erre is gondolni. Az sosem baj, ha nem pontosan kiporciózott ételadagokat visz neki, hanem egy kicsivel többet készít a csomagba.

Ne ijedjen meg, ha a kutya egy étkezést kihagy. Ez leggyakrabban a kempingeb érkezés után közvetlenül fordulhat elő, ugyanis vannak kutyák, melyek számára az utazás, az új hely stresszt okoz, emiatt étvágyuk ideiglenesen csökken. Ám azért figyelje, mert az étvágynak gyorsan vissza kell térnie, ahogy vége az utazásnak, a beköltözésnek. Ha mégsem kezd el enni az eb, vigye el állatorvoshoz.

kutya a stradon árnyék alatt pihen

4. Láncon?

Sokfele látni, hogy amikor a gazda nem tud foglalkozni a kutyával, mert éppen ebédet főz, vagy más teendője akad, kiköti láncon egy póznához. Persze rövid időre, egy hosszú pórázon, folyamatosan felügyelve, hogy ne történjen baleset, tán belefér. De ennél sokkal jobb ötlet a mobilkennelt bekészíteni a kocsiba, és a kempongben összeállítani. A kutya jó eséllyel megszokta már a helyét, örömmel megy a kennelbe, ahonnan ráadásul maximális biztonságban tudja figyelni, mi zajlik körülötte. Persze arra ügyelni kell, hogy a mobilkennelt árnyékos helyen állítsák fel, és bele kerüljön minden megszokott és szükséges felszerelés.

5. Nyakörv, póráz

A kempingezés számos új hely, új tevékenység felfedezésére ad lehetőséget. Érdemes különféle pórázakkal készülni a nyaralásra, hiszen egyetlen, mondjuk Flexi póráz nem alkalmas az összes tevékenységre.

Emellett érdemes átgondolni, hogy a tervezett programokhoz elegendő-e a szokásos nyakörv, vagy szükség van erősebb darabra, esetleg hámra, például az úszáshoz.

6. Forró nappalok, hűvös éjszakák

Tavasszal még hűvösek az éjszakák, de nyáron is előfordulhat, hogy hirtelen lehűl a levegő. Sőt, napközben is jöhet rossz idő, eső, hideg, szóval erre is gondolni kell. A kutya számára biztosítani kell szélvédett, meleg helyet, ahova be tud húzodni. Célszerű ágyát, takaróját mindenképp nem csak a hidegtől, széltől, esőtől, de az erős napsütéstől is védett helyre tenni. Ha kicsike, rövid szőrű az eb, a megszokott esőkabátját, pulóverét érdemes magunkkal vinni, hiszen sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség.

A kánikula, a tűző nap sem barátja az ebeknek, ilyenkor is gondoskodni kell védelmükről, egy kellemes, árnyas helyről, ahová vissza tud húzódni.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n