Nyaraljunk együtt a kutyánkkal!

Nem tudom, ki hogy van vele, de mi nyaralni is a kutyákkal járunk, nem szeretjük őket otthon hagyni más felügyeletére. Persze nagy felelősséget jelent egy ilyen nyaralás, hiszen bár egyre több helyen fogadnak örömmel ebeket, mehetünk velük szállodába,  apartmanba, étterembe is, de felelünk viselkedésükért. Sokszor írtunk már arról, hogy a kutya akkor boldog, ha kutyaként és nem emberként kezelik őket, de ez nem azt jelenti, hogy neveletlen ebként viselkedhetnek bárhol is.

A jól nevelt kutya boldogan jön velünk bárhova, fegyelmezetten nézelődik a kocsiban, rója az óvárosok macskaköveit, pihen a tengerparton, és szépen ül a szék alatt az étteremben.

Mostanság tehát már nem nehéz feladat állatbarát szállást találni, de megeshet, hogy bár a szálloda beengedi az ebet, a strandra, de még tó- vagy tengerparti fürdőhelyre sem teheti be tappancsát egy négylábú. Ha kutyával indulunk nyaralni, érdemes olyan szállás után nézni, amelyik nem a hivatalosan kijelölt strandok mellett fekszik, hanem valamilyen szabad partszakasz közelében. Már csak azért is érdemes így tenni, mert a kutyák nagy része amint vizet lát, rakétaként robban előre és nincs az a gazda, aki megállítaná.

két kutya úsuik, az egyik szájában zöld labda

A városnézéseket a kevésbé meleg napokra tartogatjuk, de mivel nekik ilyenkor is lehet melegük, hát hűtőmellényt, vagy hűtőkendőt mindig viszünk magunkkal, ahogy a falkon víz is elfér a hátizsákban, de még praktikusabb mellé egy összehajtható textil itatótál.

De amit a család mindig igazán vár, az a pancsolás.

Szerencsére ez klasszul kivitelezhető program akkor, ha a kutya jól tud úszni, és találunk a fentiekben említett. kutyák számára is használható partszakaszt. Persze egy ilyen nyaraláshoz rengeteg felszerelést kell vinnünk magunkkal, erről itt írtunk.

Utazáskor az eb alapfelszereléseit is be kell csomagolni, így ha fekhelye nagy mérete miatt nem is, de takarója mindenképp kerüljön be az úti csomagba. Kapjanak helyet a tálkái, megszokott tápja – hátha nem vagy nehezen beszerezhető az adott országban -, kedvenc játékai, póráza, nyakörve, útlevele. Ne feledkezzen el az eb gyógyszereiről sem, ha rendszeresen szednie kell őket.

kutya úszik a kék vízben

Mi általában nem csak a kutyák kedvenc játékait visszük magunkkal, hanem a vízparti időtöltéshez beszereztünk pár új kelléket is, ugyanis a vízi játék elengedhetetlen részévé vált a pancsolásoknak. Sajnos azonban a labdák rendre megadták magukat, és hát a nyaralóhelyeken a rendszeres labda-utánpótlás elég drága mulatság. Úgyhogy vettünk két lebegő hullámkarikát, mind a két kutya méretének megfelelőt. Ezek a játékok nem süllyednek el a vízben, ráadásul a kutyák könnyen meg tudják fogni a vízben is, anélkül, hogy nagy kortyokat nyelnének belőle. Az apportos játék pedig mindenhol jó, de nyáron, melegben, tengerparton a vízben a legigazibb.

Azért játék közben pihenni is kell, mi pedig ezt a matracon lebegve szeretjük megejteni. Úgy tűnik, a kutyáink is, mert éveken át minden nyáron több matracot végeztek ki alólunk. Ráugrálva kiszakították, pedig a karmaikat rendszeresen vágjuk, és a városnézések közben is koptatták őket, de az is megesett, hogy a játék hevében kiharapták valamelyikünk matracát.

Ezért kaptak egy-egy felfújható kutya gumicsónakot, azóta ebben élvezik a pancsolást. Ráadásul, mivel alul a fekvőfelületre engedi a vizet, mégis a víz tetején tartja a kutyát, duplán megoldott a hűsölés. Bevallom, kipróbáltuk a szálloda medencéjében is, persze a vezetőség engedélyével, és a kutyák rettenetesen élvezték, ahogy sodorta őket a vízforgatós medence áramlatainak hulláma.

kutya a napon bungalóba kucorodik

Az utazás során szeretjük megkóstolni a helyi specialitásokat. Persze a kutyáknak mindig visszük a saját, megszokott eledelüket, de azért – ha semmilyen, számukra mérgező anyagot nem tartalmaz az étel – nekik is leesik egy-két jó falat. Nem mondom, hogy nem voltak soha emésztési problémák, akár két- akár négylábú oldalon amiatt a szokásunk miatt, de mostanában már elővigyázatosan viszünk magunkkal gyógyszert erre a helyzetre, és persze az ebek probiotikuma is befér a csomagba, ami elővigyázatosan még itthon beszerzünk.

A nyár, a nyaralás az év egyik legélvezetesebb, legkellemesebb időszaka tud lenni, ha kellőképpen felkészülünk rá, és tudjuk, hogyan élvezhetjük önfeledten, négylábú barátainkkal együtt.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n