Kis nyári nyalakodás

Mostanság a városban járva rengetegen köhögnek, prüszkölnek, miközben az utcán kánikula tombol. A legtöbb felnőtt és gyerek torokgyulladással, megfázással küzd, de jó páran egy kis tüdőgyulladást is bekapnak. Sajnos, ha odafigyelünk, azt is láthatjuk, hogy bizony sok kutya is harákol, köhög, ha pedig elkezdünk beszélgetni a gazdival, kiderül, hogy időnként öklendezik, majd fehéres, habos váladékot hány. A legtöbb esetben az állatorvos gyorsan megállapítja, hogy ez nem más, mint a felső légutakból felköhögött váladék, az ok pedig nem más, mint torokgyulladás.

Mi történik ilyenkor? Nos, a torok nyálkahártyáját hirtelen hideg-sokk éri, és lehűl. Ennek következtében a helyi immunrendszer védekező képessége csökken, a kórokozók pedig szabad garázdálkodásba kezdve elszaporodnak a meggyengült nyálkahártyán.  Mindennek látható jele is van: a garat és gége tájéka kipirul, a mandulák megduzzadnak. Megeshet, hogy be is lázasodik az eb, és pár napig levert és bágyadt lesz. Nem árt megmutatni állatorvosnak, mert előfordulhat, hogy antibiotikumra lesz szüksége a gyógyuláshoz. A jó hír, hogy általában gyorsan gyógyul a torokgyulladás.

weimari vizsla folyó vizet lefetyel

Ha a torokgyulladás okait kutatjuk, a mai modern világban a leggyakoribb ok a klíma. Mindenki rohan a vadul a klímás helyekre, ahogy beköszönt a kánikula, és persze viszi magával kedvencét.

A kocsiban felhúzott ablakok mellett ülünk a 20-22 fokban, hogy aztán egy pillanat alatt kiszálljunk a 35 fokos napra, majd onnan rohanjunk a 20 fokos plázába. Hűtjük a lakást, a kocsit, a munkahelyeket, a bevásárlóközpontokat, a benzinkutakat, mindent. Ez nem is lenne baj, de nem az ajánlott 5-7 fokos különbséget betartva, hanem drasztikusan. Lassan már bevásárolni is csak úgy tudunk menni, ha a tomboló nyár ellenére kardigánt viszünk magunkkal, mert szó szerint vacogunk az üzletekben. Ezek a gyors és drasztikus váltakozások nagyon megviselik a szervezetet, sokkal jobban, mint maga a meleg.

Az eb felhevült testét lihegéssel hűti, ha mindezt a hideg helyiségbe hirtelen belépve teszi, biztos, hogy megfázik a torka, hiszen szinte kortyolja a jeges levegőt.

A kutyáknak, amikor a nyári melegben játszanak, sétálnak, esetleg futkorásznak, felhevül a teste. Ha ilyenkor nagyon hideg vizet lefetyelnek, garantált a torokgyulladás. Márpedig inni kell, de legjobb, ha nem hűtőből kivett, vagy a csapból alaposan kiengedett, hideg vizet kínálunk neki. Semmi baja nem lesz a víznek, ha pár percet állni hagyjuk, mielőtt odakínáljuk neki.

Nagy kedvencünk nyáron a fagyi és a jégkrém, és persze miért ne adnánk kutyáinknak is egy-egy nyalást, vagy gombócot? Mi baja lehet tőle? Nos, elég sok, kezdve a hirtelen hideg-sokkal, ami a felhevül torok nyálkahártyát ért. Persze óvatosan, a nem felhevült állatot meg lehet kínálni, de akkor is akadnak rizikófaktorok.

Az elsődleges az, hogy a fagyi az embereknek készül, ennek következtében nem biztos, hogy egészséges a kutyának.

(Most abba ne menjünk bele, hogy nekünk mennyire az, hiszen nem is azért esszünk, hanem mert finom). A csokoládé fagyi például kakaótartalma miatt akár mérgező is lehet az ebnek, de szinte az összes fagyiban van cukor (amelyikben nem, abban xylitol), ezen kívül tej, adalékanyagok, színezékek, no és persze gyümölcs. Szintén rossz hír, hogy nem minden gyümölcs jó a kutyának. Emellett abban sem lehetünk biztosak, hol milyen módon, miből készül a fagyi. Valóban főzik, vagy porból készül? Ha van benne tej, nem kizárt, hogy hasmenés lesz a vége, a xylitol méreg a kutya számára, a cukor erősen hízlal, de még egy csomó más érv is szól az óvatosság és megfontoltság mellett.

Ha mindenképp fagyiztatni akarjuk az ebet, csak olyan helyen vásároljuk, ahol tudjuk, hogyan és miből készítik, és olyan fajtát válasszunk, ami a kényeztetés biztonságos – ha nem is feltétlenül egészéges – módja. Hiszen ennyi a kutyának is jár!

kutya fagyit nyal tölcsérből

A legjobb azonban az otthon készített kutyafagyi. Hoztunk is gyorsan pár receptet, érdemes kipróbálni, de azért óvatosan, ha felhevül a kutya teste!

1. Banános-mogyoróvajas

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 1 dl zsírszegény johgurt (laktózmentes a legjobb)
  • 2 teáskanál méz
  • 2 teáskanál mogyoróvaj (NEM mogyorókrém, NEM Nutella, hanem mogyoróvaj!)

Keverje el a hozzávalókat, és öntse műanyag kávéspohárba, vagy kimosott, kicsi babajoghurtos dobozkákba. Állítson a közepébe a kutya szeretett kekszéből egyet, ez lesz a fogója, majd tegye a fagyasztóba.

2. Szalonnás-mogyoróvajas fagyi

Hozzávalók:

  • 1 csésze (230 ml) mogyoróvaj
  • 1 csésze (230 ml) zsírszegény joghurt
  • apróra vágott húsos szalonna - ízlés szerint, csak az íze kedvéért

Keverje el a hozzávalókat, és öntse műanyag kávéspohárba, vagy kimosott, kicsi babajoghurtos dobozkákba. Ebbe is mehet fogónak egy kutyakeksz, de párat akár bele is darálhat és keverhet a masszába. Már mehet is a fagyasztóba, egy-két óra, és fogyasztható a finomság!

3. Epres fagyi

Hozzávalók:

  • 1 dl zsírszegény joghurt
  • 1 evőkanál kókusz olaj
  • egy marék eper

Keverje el a hozzávalókat, és öntse műanyag kávéspohárba, vagy kimosott, kicsi babajoghurtos dobozkákba. Ebbe is mehet fogónak egy kutyakeksz. Rakja be a fagyaztóba, és hagyja lehűlni. Ha rövidebb ideig fagyasztja, akkor kanalazható-nyalogatható finomság lesz belőle.

 

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n