Hogyan éljük túl kutyánk serdülőkorát?

Ugye mekkora megkönnyebbülés és büszkeség, amikor pár héten át tartó küzdelem és kitartó munka után azt mondhatja: az én kiskutyám szobatiszta! De hoppá! Mi az a sárga folt a szőnyegen? Mi az a csomag a lábtörlőn?  Valami történt. De mi?

És amikor a kiskutya már gyönyörűen megy pórázon, hívásra visszajön a kutyafuttatóban – dagadnak a büszke gazdikeblek. Ám egyszer csak azt veszi észre, hogy amint szabadon engedi, megszállottan rohangálni kezd, és legalább tíz percig kell neki könyörögni, mire hajlandó lábhoz jönni.

Mi történt a korábban olyan jólnevelt kölyökkel? Semmi különös: kamaszkorba lépett.

Hat és tizennyolc hónapos kor között minden kutyánál lezajlik a serdülőkor, ez a kaotikus átmeneti korszak a kölyök- és a felnőttkor között. Bár a kutyának már kinőttek a maradandó fogai, még mindig igényli a rágható kemény játékokat.  Kihullott már a puha kölyökkutya szőr, és lassan nő a felnőtt bunda. Már majdnem elérte felnőttkori méretét és súlyát, de a könyökök lazák, mozgása pedig észveszejtően-mókásan összerendezetlen.

A kamaszkutya olyan, mint egy örökmozgó. Állandóan mozgásban van, lomotol, nem nyugszik egyetlen percre sem.

Éppen ezért a legcélszerűbb a serdülő ebet mindig biztonságos, zárt körülmények között futtatni, ellenkező esetben mozgás iránti vágya és kíváncsisága messzire hajtja.

Ha kedvencének nincsenek négylábú barátai, küldje ki játszani egy tini gyerekkel, hadd fussanak, frizbizzenek. Mind a kettő kellőképpen le fog fáradni. A kifárasztás ráadásul a lakás védelmét is szolgálja. Ugyanis az unatkozó és kíváncsi kamasz kutya hamar rákap a háztartás kellékeinek rágcsálására, ez pedig előbb-utóbb igen romos állapotokhoz vezet.

Azok a mancsok, azok a szemek….és az a szag!

A hormonok bizony a kutyák kamaszkorában is kiemelt szerepet játszanak. A legtöbb kutya 8-12 hónapos korban válik ivaréretté, a szukák átesnek az első tüzelésen, a kanok elkezdik emelni lábukat és intenzíven érdeklődnek a szukák iránt.

A mielőbb megejtett ivartalanítással megkímélheti kutyáját és saját magát is olyan dolgoktól, mint a szobatisztaság időszakos „elfelejtése” (ugyanis a szukák apró jeleket hagynak a kanoknak szinte mindenütt), a kutyák közötti agresszió (általában két azonos nemű kutya között), melyek mindegyike a tomboló hormonoknak köszönhető.

Ráadásul az ivartalanítással megelőzhetőek a nem kívánt párosodások, a nem várt almok és az is, hogy kan kutyája a szukák vizeletét „kóstolgassa”.

Alkalmi süketség és memóriazavarok

A legtöbb kamasz kutya – még az ivartalanítottak is – alkalmilag megsüketülnek, és olybá tűnik, memóriájuk szitává lyukadt.

Időnként csak néz nagy szemekkel a gazdira, mintha földönkívüli lényt látna, akit meg kell győzni arról, hogy még életében nem hallotta az „ülj” parancsot.

Ezeket a problémákat úgy kell kezelnie, mintha még csak most kezdték volna az alapoknál. Simán lépjen vissza egy vagy két lépést a nevelési tervben és türelmesen tanítsa újra a parancsokat, melyek a várt helyzetbe hozzák a kutyát. Ügyeljen arra, hogy mindig pozitív megerősítéssel dolgozzon. Kedvenc játékaival és jutalomfalatokkal tartsa magán a kutya figyelmét. Ügyeljen arra, hogy minden foglalkozás rövid ideig tartson és közös, nagy játékkal érjen véget. Ha megvonja tőle a mókát és a játékot, minden sokkal kevésbé lesz érdekes a kutya számára.

Ne feledje, hogy a kamasz kutyának sok mozgásra van szüksége, és a ketrec vagy szállítódoboz megszokott nyugalma sem árt neki, különösen, ha éppen nem tud rá figyelni.

A tanítás legyen játékos, élvezetes a kutya számára, és főleg kellően rövid. Ne engedje, hogy elhagyja a humorérzéke és a türelme, hiszen egy dolog biztos: a kutya előbb vagy utóbb ki fog nőni a kamaszkorból.

Ajánlott cikkek