Babás - kutyás hétköznapok

Az emberek egy része gyerekeként kezeli a kutyát. Aztán amikor valóban gyereket várnak, hirtelen elfeledkeznek a négylábú „elsőszülöttről”. Legszomorúbb eset az, amikor az újszülött miatt eltávolítják a háztól az addig imádott négylábút. Igaz a másik véglet is, azaz, hogy sokan kifejezetten a gyereknek vesznek kutyát – testvér helyett.

A kisbaba érkezése a családba nem lehet ok a kutya eltávolítására, feltéve, hogy van elég energiája a szülőknek mind a kettőjükkel foglalkozni.

Essen azért pár szó az óvatosságról! Soha ne vegyen azért kutyát, hogy azon gyakoroljon, milyen lesz, ha gyerek érkezik a családba. Egy gyereket sem fogadhat csak azért örökbe, hogy rajta gyakoroljon arra az időre, amikor majd jön a saját kicsi. A kutya életre szóló társ, nem pedig gyakorlati eszköz.

Azért se vegyen kutyát, hogy rajta keresztül tanítsa meg gyerekének a felelősséget. Nem fogja általa megtanulni. Ha a kutya sétáltatása és etetése egy gyerektől függ, akkor az az állat éhes és boldogtalan kis lény lesz.

Soha ne hagyja a kutyát és a kisgyereket vagy csecsemőt felügyelet nélkül együtt.

A gyerekek sokszor pontosan tudják, ha fájdalmat okoznak a kutyának, de ez nem mindig tartja vissza őket a durvább játéktól. A kutyák pedig kutyák, melyek képesek akár komoly sérülést is okozni egy kisgyereknek.

Ahol már van gyerek a családban

A kölyköt és a gyereket legjobb a kutya 8-12 hetes kora között összeismertetni, mert ez a kölyök életében a szocializáció szempontjából kritikus időszak. Ám ez csak akkor tehető meg, ha a gyerek tudja, hogyan kell megfelelően viselkednie, hogy ne okozzon fájdalmat vagy sérülést az állatnak. Ültesse le a gyereket a padlóra az ismerkedéshez, ellenkező esetben nagy az esélye, hogy a kutya fogócskázni akar a kisemberrel és bizony meg is sérülhetnek. Könnyű megbotlani és ráesni a kölyökre a nagy rohangálásban.

Meg kell tanítani a gyereknek, hogy soha nem szabad durván megfogni a kutyát. Minden esetben fontos a felnőtt felügyelet, úgy a gyerek, mint a kutya biztonsága érdekében. Amikor a kutya a gyerek közelében van, kérje meg, ne rohangásszon, és soha ne visongjon, kiabáljon, mert ez válaszreakciót vált ki a kutyából és elkezdi üldözni a zsákmányt. A gyerek soha nem rohanhatja le a kutyát, nem fonhatja karjait a kutya nyaka köré és nem is ingerelheti az állatot. Továbbá tilos a gyereknek megzavarnia az étkező vagy alvó kutyát.

Amikor a kutya mellé érkezik a kisbaba

Bár a kölyökkor a legjobb a csecsemővel való megismerkedésre, soha nem késő elkezdeni, persze óvatosam. A baba sírása a kutyafül számára hasonlatos lehet kedvenc játéka sípoló hangjához, ezért elképzelhető, hogy igencsak intenzíven akarja majd védelmezni a kisdedet. Ám ha elrejti a babát a kutya elől, ha elzárja őket egymástól, az kicsit olyan, mintha az új játékát próbálnál elrejteni előle, így keltve fel iránta a figyelmét.  Csak még kíváncsibb lesz és biztosan az első adandó alkalommal felugrik és megvizsgálja, mit rejtegetnek előle. Ez az a pont, amikor általában a gazda bizalma megrendül a kutyában.

Sokkal jobb, ha hagyja, hogy a kutya találkozzon az újszülöttel, ezért tegye a gyereket egy járókába vagy szereljen fel gyerekkaput és azon keresztül ismertesse őket össze.

Amikor a gyerek a kutya közelében van, kezelje kiemelt figyelemmel az állatot, ültesse le és jutalmazza meg.

Közeledjen a gyerek felé, közben folyamatosan dicsérje a kutyát. Mindig halmozza el dicsérettel és jutalommal az állatot a gyerek közelében, így a kicsit pozitív élményekkel fogja asszociálni.

Amíg az újszülött a családba nem kerül, a kutya volt a család bébije. Ha hirtelen megvonja tőle az addigi figyelmet és szeretetet a baba miatt, vagy akár kizárja az addig megszokott családi környezetből, a lakásból, csak mert a gyerek ott van, hatalmas lépést tett afelé, hogy a féltékenység kialakuljon a kutyában. Az eb valószínűleg ezzel együtt is szeretni fogja a gyereket, de ne adjon esélyt ilyen buta érzelmek kialakulásának és soha ne hagyja egyedül a gyereket a kutyával.

babakutya és tyotyogós együtt hevernek

Mennyi idős kutyát válasszunk a gyerek mellé?

Bármilyen korú kutya jól elvan a gyerekekkel, bár a felnőtteknek már lehetnek rossz tapasztalataik. Ha felnőtt kutyát fogad örökbe, kérdezzen korábbi életéről: volt-e gyerekek közelében, mennyire tolerálja őket, vagy kérje meg a mennyel dolgozóit, teszteljék le az állatot. Amennyiben minden rendben van, a felnőtt kutyával sokkal könnyebb az összeszoktatás.

Milyen fajtát ajánlanak a szakértők a gyerekek mellé?

Minden fajta jól kijön a gyerekekkel, de némelyek érzékenyebbek, mint mások. 

Vegye figyelembe az alábbi tényezőket:

A kutya mérete: A nagytestű kutyák erősek, könnyen felboríthatják a kisgyereket és bizony még egy idősebb gyerek számára is gondot okozhat sétáltatásuk. Harapás esetén sokkal nagyobb sérülést tudnak okozni. Ám a nagyon kicsi kutyák sem ideálisak, mert törékenyek. Általánosságban elmondható, hogy a kicsi és közepes testű kutyafajták ideálisak a gyerekes családokba.

A kutya mozgékonysága: A letargikus, melankolikus fajták nem elég játékosak a gyerekek számára és zavarhatja őket a gyerek állandó vágya a közös játékra. A túl ingerlékeny kutyák a gyerekek által mozgalmas házat gyorsan bolondokházává változtathatják.  Legcélszerűbb egy játékos, de nem túl energikus fajtát választani.

A kutya nevelhetősége: Egy független, önálló jellemű kutya elég frusztráló lehet a gyerek számára és mindkettejük számára veszélyes is, ha a kutya úgy dönt. A jól nevelhető kutyák a gyerek számára pozitív élményeket adnak, hiszen meg tudja tanítani az ebet trükkökre. Egy engedelmes kutya a legkellemesebb játszótárs egy gyerek mellé.

Ami lényege: a sportkutyák, mint a spánielek, retrieverek igen aktívak, akárcsak a pásztorkutya fajták, mint a corgie vagy a border collie. A vadászebek, mint a beagle vagy whippet legalább annyira független természet és önálló jellem, mint a terrierek nagy része.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban