Az újévi durrogás és a stressz

Petárdák, rakéták, csillagszórók – sok ember számára ezek mind a karácsonyi ünneplés, a kélt ünnep közötti, önfeledt időszzak és az újévi mulatság elengedhetetlen részei.

Ám az állatok számára a hangos zajok és a fényvillanások jelentős stresszt okoznak, olyannyira, hogy gyakran pánikszerűen reagálnak, néha testi tüneteket, például hasmenést mutatnak.

Néhány egyszerű intézkedéssel azonban megnyugtathatjuk kedvenceink idegeit.

A legjobb megoldás talán, ha idejekorán, azaz már az ünnepi szezon előtt elkezd neki kíméletes, természetes alapú, ezért hosszú távon is adagolható nyugtatót, például Zylkéne-t vagy Aptus Relaxot adni. De ezen kívül is tehet pár dolgot.

tűzijáték

  • Az egyedi azonosító: Bár Magyarországon kötelező a kutyákat mikrochipes megjelöléssel ellátni, sajnos minden évben találnak egyedi azonosító nélküli ebeket. A mikrochip behelyezése nem fájdalmas az állat számára, így érthetetlen, hogy a gazdák miért nem élnek ezzel a lehetősséggel. Ráadásul macskák számára is elérhető ez a lehetőség az állatorvosnál, így ha akár a kutya, akár a cica elszalad ijedtében, nagyobb esély van arra, hogy megtalálják és visszakerül a gazdához, ha leolvasható egyedi azonosító van a bőre alá ültetve.
  • Az ajtók: A durrogtatások sokszor napokon át szólnak, és bár a gazdik ilyenkor általában ügyelnek az ajtókra, ablakokra, behúzzák a függönyt is, de sokan hajlamosak elfeledkezni például a macskaajtókról. Bizony, ezeket ilyenkor nem árt lezárni, mert ijedtében még egy kicsivel nagyobb kutya is képes átpréselni magát rajta, és szalad a rémült cica után.
  • Otthon: A cica számára lehetőleg minél több rejtekhelyet kell biztosítani, ugyanígy az eb számára is egy csendes, védett, biztonságos helyet. Tehát ha lehet, ilyenkor érdemes beengedni az állatot olyan szobába is, ahová máskor nem mehet be, péládul a hálószoba vagy a gardrób, a kutyának pedig a fürdőszoba elszigeteltsége jelenthet megnyugvásdt.
  • Megnyugtató zene: Érdemes már év közben kipróbálni, melyik zene hat megnyugtatóan az állatra, és a zajos időszak beköszöntével azt játszani le neki.

kutya nézi a tűzijátékot

  • A figyelem: Hi sikerül az állat figyelmét elterelni a zajokról, fényekről, az már fél siker. Azt, hogy kedvencének melyik a legkedvesebb játéka, minden gazda tudja. Ilyenkor érddemes elővenni, és behúzott függönyök, leeresztett redőnyök mellett egy kis közös játékra invitálni az állatot. Persze ez a megoldás csak akkor működik, ha a stressz és a pánik nem olyan hatalmas, hogy ne lehessen elterelni a  figyelmét.
  • Feromonok: Akár feromonos párologtató, akár feromon tartalmú nyakörv is hatékony nyugtató hatást gyakorolhat az állatra. Feromon tartalmú spray használatával csökkenthető a zajok okozta stressz, ám érdemes már korábban kipróbálni, reagál-e rá egyáltalán az állat. Ezek a készítmények egyébként annak az illatanyagnak a szintetikus formáját tartalmazzák, melyet a macskák akkor adnak át egymásnak, amikor szeretgetik, nyalogatják és kozmetikázzák a másikat. Kutyák számára szintén kapható ilyen nyugtató hatású termék, akár párologtató, akár nyakörv formájában.

A legfontosabb azonban, hogy ha az állat a stressz jeleit mutatja, nem szabad egyedül hagyni.

Az emberi jelenlét megnyugtató lehet a számára, azonban a túlzott érzelmi figyelem nem biztos, hogy hasznos, még akkor sem, ha jó szándékú. Ha a kutya vagy a cica nem akarja, hogy megsimogasák, babusgassák, mert nyugalomra vágyik, ezt el kell fogadni, és békén kell hagyni. A túl sok beszéld, gügyögés is kontraproduktív lehet. Sőt, ha ijedtében az

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n