A zavaró ugatás kezelése 2.rész

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy az ugatás, mint a kutyák alapvető kommunikációs eszköze, igen sokrétű lehet. Temérdek ok miatt ugathatnak a kutyák, ám van, hogy az ugatás már zavaróvá válik a gazdi és a környezet számára. Nem feltétlenül kell megőrülni ettől, a kutyát sem kell elajándékozni, vagy menhelyre adni. Mindig van megoldás! A cikk  első részét itt találja.

Az üdvözlő ugatás

Amikor a kutya minden, az ajtóhoz, kapuhoz érkező embert megugat, vagy azokat, akik elsétálnak a kert előtt, és az ugatást szűkölés, csóválás, vagy más, barátságos testbeszéd kíséri, akkor valószínűleg nem jelent mást az ugatás, minthogy a kutya köszön. Hasonló ez ahhoz, mint amikor a hazatérő családtagokat üdvözli ugatással a kutya.

  • Nem baj, ha üdvözöl a kutya, de ennek szintjét a gazda határozza meg. Tanítsa meg a kutyának, hogy üljön le, és maradjon helyben, amikor üdvözli a vendégeket, ahelyett, hogy ugatna. Ehhez először meg kell tanulnia ülni, és helyben maradni már akkor is, amikor még oda sem ért, hogy kinyissa az ajtót. Tehát jóval előbb kell megismernie az elfogadható viselkedést, mintsem éles helyzetbe kerülne.
  • Ha a kutyának van kedvenc játéka, akkor vigye azt az ajtóhoz, és mielőtt nekiállna ugatva üdvözölni a vendégeket, kérje meg, hogy vegye fel és vigye önhöz. Ha van valami a szájában, akkor bizony nehéz ugatni, persze ettől még szűkölni tud.
  • A sétákon meg kell tanulnia, hogy úgy is elsétálhat más emberek, vagy akár kutyák mellett, hogy üdvözölné őket. Ehhez valamilyen különleges finomság szükséges, még azelőtt, hogy a kutya elkezdene ugatni. Mutassa meg a kutyának a jutalomfalatot úgy, hogy pont az orra elé tartja, és hagyja, hogy a markába rejtett falatot addig rágcsálja, amíg el nem haladnak az idegen ember vagy állat mellett. Vannak kutyák, amelyeknél ez mozgásban is működik, másokat jobb, ha leültet, és úgy várják meg, míg az ugatást kiváltó személy vagy állat elhalad. Minden esetben jutalmazza a kutyát, ha nem ugat.

A figyelmet kereső ugatás

Többek között azért is olyan könnyű az élet a kutyákkal, mert igencsak kifejezőek tudnak lenni. Mindig megtalálják a módját, hogy tudtunkra adják, ha valamit szeretnének. Van, hogy ezt ugatással vagy szűköléssel jelzik a számunkra.

Ezt mi, gazdik, kifejezetten jónak tartjuk például olyankor, ha azért ugat a kutya, hogy engedjük ki pisilni, hiszen még mindig jobb, mintha benn menne ki. Ám sokkal kevésbé értékeljük olyankor, ha azért ugat, mert valamit akar, függetlenül attól, hogy feltétlenül szükséges-e neki. Mondjuk megállás nélkül simogatásért ugat, amikor főzünk, vécén ülünk, vagy telefonálunk. Pedig ezt a kutya tanulta, nem csak úgy, hirtelen elkezdi. Ahhoz, hogy leszoktathassa erről a viselkedésről, egyetlen dolgot kell tennie, de azt következetesen: nem jutalmazni soha az ugatásért. Egyszerűen nem szabad róla tudomást venni – ez az egyetlen lehetséges megoldás. Meg se próbálja kitalálni, hogy miért is ugat éppen.  Persze a probléma kezelése nehéz lehet, mert a gazdik általában akaratlanul is megerősítik a kutya viselkedését, van, hogy egyszerűen szemkontaktussal, egy érintéssel, de akár a szidással is.

fekete-fehér kutya ugatA kutya számára minden ilyen emberi viselkedés egyfajta jutalom, hiszen a gazdi reagált az ugatására. Inkább próbáljon meg kristálytiszta testbeszédet alkalmazni, amiből megértheti, hogy hiába a fogyelmet kereső ugatás, az nem hatásos. Például ha a kutya elkezd ugatni, nézzen fel a mennyezetre, forduljon el és menjen ki a szobából. Amint az eb abbahagyja az ugatást, ültesse le, és adja meg neki, amire vágyik, legyen az simogatás, jutalomfalat, játék, vagy ha ki akar menni, engedje ki.

Tehát ahhoz, hogy sikerrel járjon, a legfontosabb lépés, hogy soha, de valóban soha, és semmilyen formában ne jutalmazza a kutyát az ugatásért.

Ha például azt szeretné elérni, hogy a kutya ne ugasson minden alkalommal, ha ki akar menni, vagy be akar jönni, akkor inkább szereljen fel egy kutyaajtót, amit egyszerűen az orrával vagy mancsával meglökve ki tud nyitni. Ha azért ugat gyakorta, mert játszani szeretne, akkor tanítsa meg neki, hogy ilyenkor az a célravezető, ha odavisz önhöz egy játékot és leülve kéri. Van, amikor a forrás megszüntetése a megoldás. Ha például a kutya rendszeresen belökdösi a játékát a kanapé alá, és azért ugat, hogy a gazdi szedje ki, akkor egyszerűbb, ha megszünteti annak lehetőségét, hogy oda belökhesse. Ha olyankor ugat, amikor a gazdi éppen telefonál, vagy szeretne a számítógépén dolgozni, akkor adjon neki egy klassz, sokáig rágható csontot, még mielőtt belekezdene az ugatásba.

Azt is érdemes megtanítani az ebnek, hogy parancsszóra csendben maradjon. Ráadásul ennek elsajátítása segít a kutyának, hogy a csendet valamilyen pozitív dologgal kapcsolja össze, legyen az jutalomfalat, simogatás, vagy más egyéb. Persze a kutyának előbb kell csendben maradnia, és csak utána kaphatja meg a klassz dolgot, amire vágyik. Ha megtapasztalja, hogy következetesen, ebben a sorrendben éri el, amit szeretne, akkor nem lesz már motiválva arra, hogy ugasson.

Kényszerű ugatás

Ez az ugatási forma azt jelenti, hogy a kutya olyan helyzetben ugat, ami nem tekinthető normálisnak, vagy ismétlődő, rögzült formában ugat. Ha azt tapasztalja, hogy kutyája ismétlődően, és mindig hosszú időn át ugat, leginkább ok nélkül, vagy olyan dolog miatt, ami más kutyát egyáltalán nem zavarna (pl.árnyékok, fény felvillanása, tükör, nyitott ajtó, stb., akkor vélhetőleg az ugatás ezen formájával van dolga.

Amennyiben emellett még más kényszeresen ismétlődő cselekedetei is vannak a kutyának, pl. körbe forog vagy ugrál, amikro ugat, akkor biztos lehet a diagnózisban.

Ha ez a helyzet, akkor megoldást jelenthet a kutya helyzetének megváltoztatása, például ha eddig pórázon vagy láncon tartotta időszakosan, akkor inkább egy jól elkerített kifutóba helyezze, vagy ha napközben igen sokat volt egyedül, akkor növelje a mozgással és mentális, szociális stimulációval töltött időt.

Érdemes szakértőtől segítséget kérni, mert ennek az ugatási formának a legyőzése profi szakembert igényel.

Szociális ugatás

A kutya társas lény, ezért ha hallja, hogy más kutya ugat, reagál. A megoldás az lehet, hogy amikor hallja, hogy más kutyák ugatnak, beviszi a házba, lakásba, és esetleg valamilyen zenét is bekapcsol, hogy kevésbé legyen hallható a többi eb ugatása. Érdemes esetleg ilyenkor játékkal lefoglalni a kutya figyelmét.

malamut ugat

Frusztráció kiváltotta ugatás

A kutyák gyakran ugatnak, ha izgatottak, frusztráltak, mert nem kapnak meg vagy érnek el valamit, amit szeretnének. Például lehet frusztrált a kutya akkor, ha szeretne kijutni, hogy játszhasson a gyerekekkel az utcán, de nem tud. Vagy látja, hogy kinn egy macska mászkál, és szíve szerint jól megkergetné, de nem jut ki. Ilyenkor fel és alá rohangál az ajtó vagy a kerítés mellett és ugat. Más kutya az arra sétáló ebekre ugat, mert szeretne kimenni, üdvözölni vagy jétszani vele egyet, megint mások séta előtt a gazdinak ugatnak, mert ők már mennének, jó lenne, ha gyorsabban készülődne.

A megoldás az, ha megtanítja a kutyának, hogyan tudja kontrollálni ezeket az impulzusokat. Erre a legjobb módszer, ha részt vesznek egy alapvető engedelmességi képzésen valamelyik kutyaiskolában.

Meg kell tanulnia az ebnek ülni, feküdni, maradni parancsszóra, még mielőtt valamilyen örömteli és élvezetes tevékenységbe – pl. játék, séta, stb. – kezdhetne.

Ugatásgátló nyakörvek

Sokan keresték mindig is a megoldást az ugatás megszüntetésére vagy korlátozására. Korábban elég kellemetlen módon oldották meg sokan, hogy például a kennelben, csoportosan tartott kutyák ne ugassak, és ne zavarják a szomszédokat: műtéti úton átvágatták a hangszálaikat. Ennél a legkevésbé sem humánus megoldásnál sokkal jobb az ugatásgátló nyakörv, amely a kutya számára kellemetlen, de korántsem fájdalmas impulzust ad ki magából, ha a kutya ugatni kezd. Ez az impulzus sokféle lehet: hang, ultrahang, citromfű permet, stb.

Az általános vélemény szerint a hangadással működő nyakörvek hatástalanok a kutyákra, míg a citromfű permet hatékonynak bizonyult, és a leginkább állatbarát-megoldás. Egy idő után egyébként már akkor is hatékony a nyakörv, ha nem is működik, ugyanis a kutya megtanulja, hogy ha rajta van, ne ugasson.

Mindezzel együtt ez az eszköz akkor legyen csak megoldás, ha más módon nem sikerül megbírkózni a problémával. Különösen igaz ez akkor, ha félelelem, kényszer vagy szorongás váltja ki az ugatást. Az első lépés mindig az okok megkeresése, és zavaró körülmények kizárása legyen.

Mit NE tegyen.

  • Soha ne ösztönözze a kutyát, hogy ugatással reaágljon hangokra, péládul a ház előtt elhaladó gyalogosokra, kutyákra, a párkányra repülő madarakra, az utcán játszó gyerekekre. Már maga a kérdés „Ki van kinn?” is ösztönző lehet, de az is, ha ilyenkor felkel, és megnézi, mire ugat az eb.
  • Soha ne büntesse a kutyát azért, mert bizonyos hangokra ugat, például a kocsiajtó csukódása, vagy az utcán játszó gyerekek zaja. Inkább ösztönözze, hogy más hangokra ugasson, például ha valaki az ajtó előtt áll. Mindig legyen következetes!
  • Ha a kutya félelem, szorongás miatt ugat, soha ne büntesse, mert csak rosszabodni fog a helyzet, és fokozódik az ugatás.
  • Soha ne használjon hosszú időn át szájkosarat az ugatás csökkentésére, és olyankor sem, amikor nem tudja felügyelni a kutyát. Az állat ilyenkor nem tud sem enni, sem inni, de még lihegni sem, hogy a melegben hűtse magát.
  • Soha ne kösse be a kutya száját semmivel. Ez nem csak fájdalmas és embertelen, de veszélyes is.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban