A kutyák titokzatos nyelvezete

Kommunikáció kedvenceinkkel

Van-e olyan gazdi, aki még soha nem kívánta, bárcsak a kutyája tudna beszélni? Nos, egyébként tud, csak éppen nem szavakkal. A kutatésok bebizonyították, hogy a kutyáknak saját nyelvezete van a gazdával való kommunikációra, akárcsak a többi ebbel valóra.

A testbeszéd

A kutyák kiválóan tudnak „beszélgetni” testbeszédük által. Minden egyes porcikájukkal képesek valamit kifejezni.

  • Arc: Homlokuk ráncolásával vagy éppen a sima homlokkal képesek jelezni zavartságukat vagy elszántságukat.
  • Szemek: Ha a kutya egy számára kedves lényre tekint, a szemei ragyognak. Amikor fél, a pupillák kitágulnak, és a szem fehérje látszik.
  • Az ajkak, a fogak és a nyelv:  Amikor a kutya boldog vag játszani szeretne, ajkait felhúzza, és a fogait mutatja, akárha mosolyogna. Ez egy olyan gesztus, mely csak a kutya és az ember között ikommunikációban használatos, más kutyákkal szemben sosem alkalmazza az eb.
  • Fülek: Amikor a kutya hegyezi a fülét, akkor vagy figyel, vagy pedig ellazult állapotban van. Amikor azonban hátracsapja, akkor behódolását jelzi.
  • Farok: Legújabb kutatások szerint a farok a kutya aktuális állapot-jelzője, azaz mindig megmutatja, hogyan érzi magát az eb. Ha leginkább jobb felé csóvál, akkor tele van pozitív érzésekkel, ha inkább balra, akkor negatív gondolatokkal.

kutya az ablakban a gazdát várja

Hogyan kommunikálnak egymással a kutyák?

A kutyák társas lények, az egymással való kommunikációra sajátos nyelvezetük van. Ezt a nyelvezetet az emberrel való „beszélgetés” során nem használják, kizárólag négylábú társaik számára tartogatják.

  • Fenék az égnek, mellső rész lelapul:  Gyerünk, játsszunk egyet – mondja a másiknak. Jelenthet bocsánatkérést is, mondjuk olyamsit, hogy „nem akartam durva lenni, inkább játsszunk tovább”.
  • Mancsolás:  Ez a gesztus hasonló ahhoz, mint amikor a barátok hátba veregetik egymást. Mivel a felemelt manccsal kiszolgáltatott helyzetbe kerül a kutya, azt is jelzi, hogy bízik a másik kutyában.
  • Hátsó lábakra emelkedés: Amikor a kutya a hétsó lábaira emelkedik, szeretetet akar kifejezni. Amikor ezt a pózt veszik el játék közben, olyan, mintha  táncolnának egymással.
  • Harapdálás: Ez is a játék egyfajta formája, persze finom harapdálást jelent. A kutya óvakodik attók, hogy sérülést, fájdalmat okozzon a másiknak.

Az ugatós kutya

Akárcsak az emberek, a kutyák is szeretnek hangokkal beszélgetni. Azonban míg a testbeszéd nagyjából ugyanazt jelenti az összes kutyánál, a hangadás, az ugatás már eltérő jelentéssel bírhat. A hangadás ereje és magassága a kutya érzelmi szintjének növekedésével emelkedik.

Nem kizárt, hogy a mesterséges intelligencia sokkal inkább alkalmas a kutyaigatésok megkülönböztetésére és értelmezésére. Magyar kutatók nemrégiben végeztek vizsgálatot, melynek során 14 magyar juhászkutya-féle közel 6000 hangadását tesztelték speciális szoftverekkel. A kutatás igazolta, hogy a program korrektül képes azonosítani, mit akar közölni a kutya.

két kölyök kutya egymás felé hajol

Értsük meg egymást!

Az emberek kutyaiskolába küldik a kutyákat, hogy azok megtanulják megérteni, mit akar tőlük a gazda. Arra kevesen gondolnak, hogy a kutyának is el kell mondania, mit szeretne, mre van szüksége, és ezt meg is teszik nap, mint nap, akkor is, ha mi nem értjük. Pedig nekünk is meg kellene tanulnunk megérteni kutyéunk beszédét, ehhez pedig elég, ha nyitott szemmel, füllel és szívvel figyeljük kedvenceinket.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban