Mit mesél a cica teste?

A test beszél - legyen szó emberről, kutyáról, vagy akár macskáról. A test gesztusai, de még apró rezdülései is sokat tudnak elmondani egy adott hangulatról, érzésről. Az emberek kommunikációjuknak csak alig 30-35 százalékában használják a beszédet.

A többi mind mimikával, gesztusokkal, azaz a testbeszéd által zajlik. Egy mosoly, egy szemráncolás, egy elpirulás vagy egy ökölbe szorított kéz többet mond minden szónál. Nincs ez másként az állatoknál sem. Sőt! Sokkal kevesebb mindent közölnek ugatással, nyávogással, azaz hangadással, mint amennyit testbeszédük által. Figyelje cicája testét, hogy értse, mit akar közölni! Higgye el, az intelligens állat mindent pontosan tud közölni.

A fülek jelzései

Lehet, hogy nehéz elhinni, de bizony a macska füle több mint két tucat izmot tartalmaz. Ezáltal válik lehetővé, hogy 180 fokban tudja elfordítani előre-hátra és le-fel. Annak ellenére, hogy a tökéletes hangérzékelés érdekében radarszerűen forgatják, a fül nem csak a hallás célját szolgálja.
A macska füle (és farka) alapvető fontosságú a testbeszédben. A jelek helyes értelmezése segít az állat hangulatának jobb megértésében, esetenként megóvásában a vészhelyzetektől.

figyelő macska feje
A nyugodt macska – Normális esetben a nyugodt macska fülei kissé oldalra mutatnak és előre. Ez a fültartás egyértelműen elégedettséget jelez. Az állat nem fél és nem agresszív.

Az élénk, érdeklődő macska – Amikor a cica élénk és valami felkelti érdeklődését, füle felfelé mered és előre néz. Üdvözlésekor füleit leereszti.
Az ideges macska – Ha a macska füle rángatózik, akkor biztos, hogy izgatott vagy ideges. Érdemes valamilyen módon nyugalmat, biztonságot nyújtani neki. A folyamatos fülrángás betegség jele lehet.

Az agresszivitás jelei – Ha a macska előremutató füleit hátracsapja, az agresszivitást jelez. Ha a függőlegesen álló fül váratlanul szinte vízszintesbe áll, az félelmet, bosszúságot vagy behódolást jelez – egyértelmű utalás arra, hogy érdemes egyedül hagyni. A rendszeresen függőlegesen tartott fül utalhat fülfertőzésre, atkásodásra.

Támadó mód – Amikor a fülek a fejhez simulnak, akkor a macska ijedt és támadásra készül. Ösztönösen így tartja a füleit, hogy megvédje őket a támadó karmokról és fogaktól a harc során. Ha a fülek hátrafelé mutatnak, valahol az élénk és a védekező pozíció között, azt jelzi, hogy a macska agresszív és támadni fog. Érdemes ilyenkor védekezni. Ha a füleit hátracsapja a macska, ne próbáljon közeledni és ne kísérelje meg megérinteni, hacsak nem szándékozik fájdalmas és hosszan tartó sérüléseket szerezni.

Az ambivalens macska – A macska két füle képes egymástól függetlenül mozogni. Ha a két fül eltérő tartásban van, akkor beszélhetünk ambivalens macskáról. Ilyenkor bizonytalan, hogyan érdemes reagálni. Érdemes megvárni, amíg „meggondolja magát” és megvárni, amíg egyértelmű jelzést ad lelkiállapotáról.

A farok jelzései

A macska farka igen sok mindent képes jelezni: szeretetet, agresszivitást, félelmet és boldogságot. A legáltalánosabban ismert farok-jelzés a csóválás. Míg a kutyánál ez gyakorta az öröm jele, a macskánál nagy az esély arra, hogy a támadást előzi meg. A vadon élő macskák a farok csóválásával ösztönzi a zsákmányt a mozdulásra, mozgásra. A házimacskáknál ilyenkor nem túl célszerű a kedvenc simogatás és ölbe vétele, mert a támadás célpontja gyorsan a gazda lehet.

Akkor sem célszerű közeledni hozzá, amikor a farka védekező agressziót mutat. Ebben a pozícióban ugyan a farok tartás alacsonyabb, de a hegye változatlanul felfelé mutat. Jelzi, hogy az állat figyelmét valami felkeltette, ideges és bizonytalanul érzi magát a környezetében. Ha megpróbálja felemelni vagy megfogni, lehet, hogy támad.
macska farok
A boldog cica felemelt, enyhén remegő farokkal üdvözli gazdáját, jelezve, örül, hogy hazaért.

Amikor új macskát visz a házhoz, kifejezetten előnyös lehet, ha olvassa a „faroknyelvet”, hiszen segíthet az esetleges harcok megelőzésében. Nem célszerű ilyen helyzetben pont az agresszort felkapni, de például néhány találó célzás egy vízi pisztollyal hatásos lehet, hogy visszavonulásra bírja.

A farok tartás tökéletesen képes kifejezni a macska lelkiállapotát. Érdemes figyelni, tanulmányozni a különféle farok tartásokat. Higgye el, rájön, egy macska „faroknyelve” igazi költészeti remekmű!

A macskák még álmukban is „használják” a farkukat. Pontosan meg lehet állapítani, hogy éppen egy hatalmas csatáról, vagy egy csodás macskafiú szerelméről álmodik-e kedvence.

Ajánlott cikkek