Koronavírus macskáknál

A koronavírus egy gyűjtőfogalom, amelyet a vírus különböző törzsei által okozott fertőzés leírására használnak, de a különböző állatfajokat különböző típusú koronavírusok fertőzhetik meg. A macskagazdák számára fontos, hogy tudják, kedvenceiket milyen típusú koronavírus fertőzheti meg, és milyen hatással.

A macskák koronavírusa fertőző az emberek számára (és viszont)?

A macskák koronavírusa nem ugyanaz a vírus, mint amelyik a légzési nehézségekkel járó megbetegedést okozza az emberek esetében. A két betegséget a vírus két (vagy több) eltérő törzse okozza.

Azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi, a COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 milyen hatással lehet a macskákra, még nem sok információ van, bár folyamatosan zajlanak a kutatások. 2020. áprilisában az IDEXX, mely egy jelentős állat-egészségügyi laboratórium, beszámolt arról, hogy 17 országban több mint 5000 mintát tesztelt a COVID-19 vírusra, elsősorban macskáktól, kutyáktól és légzőszervi tünetekkel küzdő lovaktól. A mintákban nem találtak pozitív eredményt.

Az IDEXX arra a következtetésre jutott a minták vizsgálata után, hogy a fertőzött emberekkel élő kutyák és macskák általában nem fertőzöttek, kivéve a ritka és elszigetelt eseteket

Bár a macskák hajlamosak lehetnek a COVID-19 fertőzést elkapni beteg gazdájuktól, de az a kevés cica, melyet pozitívra teszteltek, nem mutatott tüneteket, vagy még ritkábban csak nagyon enyhe tüntetekkel járt a fertőzés. Nincs bizonyíték arra, hogy a macskák képesek lennének ezt a vírust átadni akár embereknek, akár más macskáknak, ráadásul igen ritka, hogy cicáknál pozitív tesztet találjanak. Persze még nagyon sok mindent kell tanulnunk a SARS-CoV-2 vírusról és arról, milyen hatást tud gyakorolni házi kedvenceinkre, éppen ezért a tudósok azt javasolják, hogy a fertőzött gazdák limitálják kontaktusukat állataikkal.

vörös cicát állatorvos vizsgál

COVID-19 és az állatok

Bár vannak olyan dokumentált esetek, amikor egy állat COVID-19 tesztje pozitív lett, úgy tűnik, ez a vírus nem gyakorol túl nagy hatást kedvenceinkre. Annak esélye, hogy cicáink terjesszék a COVID-19 vírusát, nagyon csekély.

Esetek az USA-ban

  • Egy tigris és egy oroszlán, New York, 2020. április
  • Két házimacska, New York, 2020. április
  • Egy kutya, Észak-Carolina, 2020. április/május

Más országok:

  • Két kutya, Hong Kong, 2020. március
  • Egy macska, Belgium, 2020. március
  • Két nercfarm, Hollandia, 2020. április
  • Két házimacska, Franciaország, 2020. május
  • Egy házimacska, Spanyolország, 2020. május
  • Egy házimacska, Németország, 2020. május
  • Egy kutya és egy macska, Hollandia, 2020. május
  • Egy macska, Oroszország, 2020. május

Az állatok közül némelyik megbetegedett, és úgy gondolják, hogy az állatok minden esetben fertőzött embertől kapták el a vírust.

De mi pontosan a macskák koronavírusa?

A COVID-19 vírussal ellentétben a macska koronavírusok már hosszú évek óta jelen vannak.

A cicák esetében megkülönböztetjük az enterális koronavírust (FECV) és az ismertebb Feline Infectious Peritonitis Virus (FIPV). Ez az utóbbi okozza a macskák végzetes kimenetelű fertőző hashártyagyulladását (FIP). Érdekesség, hogy az enterális koronavírusból (FECV) mutálódott a FIP-et okozó koronavírus, ráadásul mindkét vírus további, két külön típusba is osztható. Ezek mindegyike különbözik egymástól tulajdonságaiban.

barna cica hasát tapintja az orvos

Az enterális koronavírus igen elterjedt a macskáknál, légúti váladékkal, ürülékkel és vizelettel terjed, akár közvetett, akár közvetlen érintkezéssel az állatok között. A vírus a szájon át a gyomorba és a bélrendszerbe kerül. Itt elszaporodik, majd eljut a nyirokcsomókhoz és az immunrendszer falósejtjeihez.

A FIPV vírus sokkal ritkábban fordul elő, mivel semmilyen érintkezés útján nem terjed.

Mivel az enterális koronavírus mutációjával alakul ki a falósejtekben, így ha a macska a FECV vírusával fertőződött, esélyes lehet a FIPV fertőzésre is. Maga a fertőződés nem jár szükségszerűen tünetekkel. A vírussal érintkező macskák alig 5-10 százaléka betegszik meg FIP-ben, általában élete első évében, és leggyakrabban más betegséggel érintett macskáknál fordul elő. Ha a megfertőződött falósejtek a véráramba jutnak, akkor a vírus elterjed a szervezet egészében és komoly megbetegedést, súlyos tüneteket okoz.

Mik lehetnek a tünetek?

  • Hasmenés
  • Puffadt has
  • Nehéz légzés
  • Letargia
  • Fogyás
  • Étvágytalanság
  • A bőr és / vagy a szemek sárgulása
  • Fokozott szomjúság
  • Fokozott vizelés
  • Hányás

Esetenként a macskák koronavírusa erős hasmenést okozhat egy macskában, de ez általában még így is nagyon enyhe forma, hacsak nem a FIP-hez társuló törzs. Ez utóbbi esetben a tünetek jóval komolyabbak.

A betegség diagnózisa

Az általános vizsgálat után az orvos általában bélsár mintát vesz, ebben vizsgálja  a paraziták, a baktériumok és a toxinok túlszaporodását, és minden egyéb olyan mikroszkópikus okot, mely hasmenést okozhat.

Végezhet még vér- és röntgenvizsgálatot is, ha a betegség tünetei ezt indokolják, vagy egyértelműen FIP-re utalóak. Ha FIP koronavírus gyanúja merül fel, és túlzott mennyiségű folyadék van jelen a macska hasában vagy mellkasában, akkor a folyadékmintát is lehet venni a FIP speciális vizsgálatának elvégzése érdekében.

Összességében: nem könnyű diagnosztizálni a koronavírust, elsősorban a nem mindig pontos vizsgálati eredmények és a különféle koronavírus törzsek közötti eltérés miatt.

Emiatt a diagnózist tipikusan a macska tünetei alapján állapítják meg.

cirmos macska lelapulva néz, lábában branül, bekötve

A kezelés

A hasmenést okozó koronavírus fertőzést jellemzően tünetileg, gyógyszerekkel kezelik, amíg a széklet normalizálódik. Ám a FIP-et okozó koronavírus kezelése már nem ilyen egyszerű, a különféle tünetek gyógyszeres kezelése szükséges, amíg az állat életminősége nem javul.

A megelőzés

Mivel a macskák koronavírusa erősen fertőző, a legjobb megoldás, ha kedvencét távol tartja fertőzött állatoktól. Ugyanez a helyzet, ha saját macska betegszik meg, azaz a többi cicát el kell különíteni, és addig új macska sem kerülhet a családba, míg az állat fel nem gyógyult a fertőzésből. Ezután fertőtleníteni kell minden használati tárgyat (tálkát, alomdobozt, kaparófát, macskabútort, stb.), amellyel a fertőzött állat érintkezhetett. Nagyon nehéz lehet megszabadulni a vírustól egy adott környezetben, főleg, ha több macska is megfertőződött, ugyanis senki sem tudja pontosan, hogyan is terjed.

A FIP elleni vakcina elérhető macskák számára, de használata és hatékonysága ellentmondásos. Beszélje át állatorvosával a vakcina előnyeit és hátrányait.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult