Így ápold a cica füleit

A macska azonnal meghallja, amikor a gazdája a tápos zacskót felszakítja, vagy a konzerv tetejét nyitja. De azért nem árt, ha segít is neki azzal, hogy tisztán tartja a fülét. Így a hallása is biztosan még tökéletesebb lesz. Legalább heti egy alkalommal ellenőrizze a füleket, nézze meg, nincs-e benne szennyeződés, lerakódás, esetleg nincs-e jele fertőzésnek. Ha ezt megteszi, akkor az érzékeny macska-detektorok biztos élesek, éberek és mindig használatra készek maradnak.

A külső fül vizsgálata

Az egészséges fület kivülről szőr borítja. Nem lehetnek rajta kopasz foltok. A fül belső oldala halvány rózsaszín. Bármiféle lerakódás, pirosság vagy váladékozás olyan tünet, amellyel érdemes állatorvoshoz fordulni.

A belső fül vizsgálata

Olyan helyen üljön le a macskával, ahol nincs más állat vagy egyéb zavaró körülmény. Egyenként hajtsa vissza a füleket, és lessen bele a hallójáratba.

Az egészséges hallójárat színe halvány rózsaszín, nincs jele lerakódásnak vagy kellemetlen szagnak, és fülzsír is legfeljebb minimális mértékben látható.

Ha úgy látja, hogy lerakódások vannak a fülben, esetleg kellemetlen szag árad a hallójáratból, azonnal vigye el orvoshoz.

Fültisztítási 1*1

  1. Vásároljon valamilyen hatékony, az orvos által ajánlott fültisztító folyadékot.

  2. Csepegtessen ebből a folyadékból vattapamacsra vagy egy gézdarabra.

  3. Finoman hajtsa vissza a cica fülét, és a pamaccsal vagy az ujjára tekert gézdarabbal törölje át a füleket.

  4. Csak addig nyúljon a fülbe, ameddig ujjával beér, ne használjon fültisztító pálcikát, mert azzal csak mélyebbre tolja a szennyeződéseket, ennek eredménye pedig gyulladás vagy fertőzés lehet.

  5. Érdeklődjön az állatorvosnál! Kapható olyan fültisztító folyadék, melyet ha a fülbe csepegtet, hatására a mélyebben ülő lerakódások is felszínre kerülnek, és egy mozdulattal kitörölhetők.

fehér cica feje profilból

Fülbetegségek jelei

Ellenőrizze a cica füleit, és ha az alábbi jelek bármelyikét észleli, feltétlenül mutassa meg állatorvosnak.

  • A fül és a fül környékének folyamatos vakarása, mancsolása

  • Érintésre érzékeny fülek

  • Félrebillentve tartott fej, vagy a fej rázogatása

  • Egyensúlyvesztés, dezorientáció

  • Kivörösödés, váladékozás, akár a külső, akár a belső fülben

  • Kellemtlen szag

  • Fekete vagy sárgás lerakódás

  • Sötétbarna fülzsír felhalmozódása

  • Hallásromlás vagy hallásvesztés

  • Vérzés

A fül megbetegedései

  • A fülatka gyakori parazita, ráadásul erősen fertőző is. Árulkodó jel lehet a fokozott vakaródzás a fülek táján, valamint a kávézacc szerű lerakódás a fülben.

  • A fülfertőzéseket általában baktérium okozza, ritkábban valamilyen idegen tárgy a fülben. A kezelést mielőbb meg kell kezdeni, mivel a fülfertőzések jelentős diszkomfort érzetet okozhatnak, esetenként allergiákat, hormonális rendellenességeket vagy örökletes betegséget.

  • Előfordulhat még hematoma, azaz vérömleny is. Ezt általában valamilyen fertőzés, atka, bolha vagy idegen tárgy okozza. Ezek hatására a macska elkezdi vakarni a fülék vagy erősen és redszeresen rázza a fejét.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult