A macskatartás 10 tudományos előnye

Tanulmányok bizonyítják, hogy már a cicás videók nézése is jótékonyan hat az emberekre, hiszen növeli energiájukat, pozitív érzelmeket vált ki. Hát még ha valaki nem csak online nézi ezeket a szőrös kis lényeket, de együtt is él velük!

1. Cicákkal a környezetvédelemért

Ha aggódik az ökológiai lábnyomok miatt, akkor jobb, ha macskát tart, és nem kutyát. Egy 2009-es tanulmány szerint egyetlen kutya életére szóló táplálmennyiségének előállítása során ugyanakkora ökológiai lábnyom keletkezik, mint amekkorát egy Land Cruiser hagy. Ugyanakkor a macskák amellett, hogy kevesebbet is esznek, általában nem búza kukorica felhasználásával előállított, vagy éppen marhahús ízű tápot kapnak, sokkal inkább például halat. Mindezek által az ökológiai lábnyom nagysága is nagyságrendekkel kisebb.

2. Segítenek a veszteségek feldolgozásában

Egy szeretett személy elvesztése mindig fájdalmas, a gyász hosszú folyamat, de sokkal könnyebb, ha egy szeretett állat mellettünk van. Igazoltan sokkal könnyebben dolgozzák fel a gyászt azok, akiknek macskájuk van, ráadásul ezek az emberek ritkábban mutatják a gyász fizikai tüneteit, például a sírást. Lehet, hogy „csak állatok”, de a gyászoló emberek szerint megnyugtató számukra kedvencükhöz beszélni, megosztani velük a gondolataikat, különösen azért, mert választ ugyan nem kapnak, de bírálat és ítélkezés sem éri őket, sokkal inkább elfogadó szeretet lesz a részük.

idős ember ül a padon, mellette schnauzer, ölében cica

3. Társkeresés cicával

Az egyedülálló pasik számára erősen ajánlott egy cuki cica. Egy brit felmérés szerint a nők 82 százaléka szerint sokkal vonzóbbak azok a férfiak, akik szeretik az állatokat. És bár lehet, hogy sokkal több randilehetősége van egy kutyás pasinak, hiszen a kutyasétáltatás közben sok nővel találkozhat és ismerkedhet, a magányos nők 90 %-a szerint a macskás pasik sokkal vonzóbbak. A társkereső oldalon regisztráló férfiak számára kifejezetten előnyt jelent, ha feltüntetik az oldalukon, hogy cicájukkal élnek. Azért azt ne felejtsék el, uraim, hogy egy állat egy egész életre szól, nem csak amíg összejön a nagy kaland!

4. A cicagazdák okosabbak

A Bristol-i Egyetem kutatói még 2010-ben készítettek egy felmérést, melyben megállapították, hogy a macskatartók között sokkal több volt a magasan képzett, mint a kutyások között. Egy 201-es, Wisconsinban készült felmérés 600 főiskolást vizsgált meg, és arra a megállapításra jutottak, hogy a macskások intelligensebbek, mint kutyatartó társaik. Persze valószínűleg nem a macska teszi okosabbá gazdát, pusztán annyi erre a magyarázat, hogy az okosabb emberek többet dolgoznak, a macskák pedig kevesebb figyelmet és időráfordítást igényelnek, emiatt ideálisabb társa egy elfoglalt ember számára.

fekete-fehér cica felfelé néző profilja

5. A macskások szíve egészségesebb

Bármilyen háziállat jó hatással lehet az egészségre, ezáltal a szív egészségére is. A macskák előnye ebben a „versenyben” valószínűleg az, hogy jó hatással vannak az emberek stressz szintjére, feltehetőleg azért, mert nem igényelnek annyi erőfeszítést, mint például a kutyák, ráadásul csökkentik az életünkben jelen levő szorongásokat is. Egy doromboló macska simogatása kifejezetten nyugtatóan hat az emberekre. Egy tanulmány szerint egy tízéves periódus alatt a macskatulajdonosok esélye a szívrohamra vagy agyvérzésre 30 %-kal kisebb volt, mint a nem macskával élők esetében. Persze ennek oka az is lehet, hogy a cicagazdák szimplán nyugodtabb emberek, és kevesebb stressz éri őket életükben.

6. Kielégítik a társaság utáni igényt

Nos, az, hogy a kutyák sokkal több szeretetet tudnak adni, mint a macskák, valóban csak sztereotípia. A valóság az, hogy a macskák ugyanolyan kiváló társállatok, mint a kutyák, különösen a hölgyek számára.  Egy 2003-as osztrák tanulmány szerint egy macskával együtt élni ugyanolyan érzelmi hatást tud kiváltani, mint egy romantikus partner. Még ha nem is regálnak azonnal a macskák a feléjük irányuló szeretetre, megjegyzik a gesztusokat, és később válaszolnak. A macskák domesztikációjuk évezredei során pontosan megtanulták, hogyan kell a csecsemők sírásához hasonló hangot kiadniuk, márpedig ez a hang az, amire minden nő (és nagyon sok férfi is) gyengéd érzelmekkel reagál, hiszen agyunkat úgy programozták, hogy a kisbabák, a gyermekek szorongására azonnal reagáljunk. A cica pedig sikerrel használja ki ezt a képességünket, éppen ezért lehetetlenség őket figyelmen kívül hagyni, ha ők szeretgetésre vágynak.

szürkéskék cica kölyköt tart egy kéz kék takarón

7. Egy macska sokat elmond gazdája személyiségéről

Az, hogy milyen háziállatot választ, sok mindent elmond a személyiségéről. Míg a kutyások általában mozgékonyabbak, jobban szeretik a közösségi életet, a macskások introvertáltak, visszahúzódóbbak. Megbízhatóság és a mások felé irányuló bizalom tekintetében a macskások magasabb pontszámot értek el, ráadásul kevésbé manipulatívak és sokkal szerényebbek is.

8. Macskával a jó alvásért

Az Egyesült Királyságban végzett több tanulmány és közvéleménykutatás kimutatta, hogy az emberek (különösen a nők) inkább a macskáikkal alszanak, mint a társaikkal, sőt, a macskákkal való alvás minősége jobb, mint a társaakkal eltöltött éjszakáé. A Mayo Klinikai Alvásgyógyászati Kutatóközpontja nemrégiben végzett tanulmánya egy tanulmányt. Az ebben résztvevők 41 %-a azt jelezte, hogy jobban alszanak, ha velük van kedvencük, míg csupán 20 %-uk számára volt zavaró tényező az alvásban az állat.

jelzi, hogy lehet, hogy valamihez kapcsolódnak: a tanulmányban részt vevő emberek 41 százaléka jelezte, hogy kedvtelésből tartott állataik miatt jobban aludtak, míg csak 20 százalékuk szerint zavarokhoz vezettek.

kisgyerek barna kutya hátán fekszik, előtte cica néz

9. A macskagazdák ritkábban allergiások

Egy 2002-ben végzett tanulmány szerint ha egy gyerek mellé még egyéves kora előtt cica kerül, sokkal kisebb eséllyel alakul ki nála allergia, ráadásul igaz ez nem csak az állatszőr allergiára. Marshall Plaut, aki az allergiás mechanizmusok kutatója, úgy véli, hogy ha a korai életszakaszban kerül gyakori kontaktusba a gyerek az állatokkal, akkor szervezete védekező mechanizmusa kialakul az allergiákkal szemben, beleértve olyan gyakori allergiákat, mint a por-, parlagfű-, pollenallergia is. Bár sok szülő fél macskát tartani kisbabája mellett, mert a Toxoplasma gondii parazita veszélyezteti a kisgyermekeket, a szakértők szerint a macska alomdobozának minden nap történő cseréjével és az állat beltéri tartásával biztonságban és allergiától mentesen élhetnek együtt.

10. Egy macska akár életet is menthet

Annak ellenére, hogy a macskákról azt tartják tartózkodó állatok, és nem sok ügyet vetnek gazdájukra, azért elég sok olyan történet ismert, amelyben egy cica megmentette a gazdája életét. Ismert történet egy brit macskáról, mely jelezte gazdájának az epilepsziás rohamot, egy Montana állomokbeli macska gázszivárgást észlelve ébresztette fel a gazdáit, mielőtt még robbanás történt volna a házban. Korábbi cikkünkben pedig már írtunk Simon macskáról, aki hősiességéért megkapta a Dickin Medalt.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci